有冇高齡媽媽知道有BB後開心之餘都好擔心?

pigpig_mama
|
年紀唔細,啱啱知道有咗BB,開心之餘亦好擔心BB會有問題-~ 有冇高齡媽媽都有呢個感覺? 歡迎交流一下
smiletkl
|
我都高齡,有左三個月都唔敢講人知,怕小器,pass 左 nifty 個人先安心少少,高齡要做足檢查呀
pigpig_mama
|
回覆 smiletkl 的帖子

唔想講俾人知但日日都好攰,又突然唔飲咖啡唔染頭髮,好易俾人估到
Cindy曾
|
pigpig_mama 發表於 19-2-27 09:07
年紀唔細,啱啱知道有咗BB,開心之餘亦好擔心BB會有問題-~ 有冇高齡媽媽都有呢個感覺? 歡迎交流一下:nothin ...

正面小小啦,咁多負面情緒好影響身體!我高齡ivf一次成功懷孕之後頭一個月覺得好神奇,好緊張,日日去廁所都睇下流血嗎?寶寶真係存在肚裡?直到去醫院登記產檢時間,跟著做t21真正見到屏幕上的寶寶已經有人形先安心!
ipcs
|
年紀唔細,啱啱知道有咗BB,開心之餘亦好擔心BB會有問題-~ 有冇高齡媽媽都有呢個感覺? 歡迎交流一下:nothin ...

高齡不一定有事,最緊要重要檢查要做足。
pigpig_mama
|
回覆 ipcs 的帖子

Thanks! 你地有冇好醫生可以介紹一下呀?
GCHK
|
正常嘅,不過都唔好太大壓力
basilmama
|

我仲有一個月40,上年小產左1 次,所以今次好多擔心,但又唔可以比太多壓力自己

*本身已經有1 個13歲小朋友
s_for_samantha
|
我未算高齡 不過都會好擔心 應該好多媽媽都係咁 終於明白 養兒一百歲 長憂九十九 既感覺。成日都驚BB 有無成長到 又驚照結構 有無問題。 每次產檢 size 正常 我都會讚BB好叻。大家一齊比d信心BB啊
pigpig_mama
|
回覆 s_for_samantha 的帖子

希望大家都順順利利
klsabb
|
s_for_samantha 發表於 19-2-27 13:13
我未算高齡 不過都會好擔心 應該好多媽媽都係咁 終於明白 養兒一百歲 長憂九十九 既感覺。成日 ...

同意呀!
雖然我32未到高齡, 不過成日都會擔心呢樣果樣. 唔知佢係入面點呢? 我會唔會整親佢呢...
我知道要放鬆D, BB先會痴實D.
不過自己控制唔到唔好擔心太多..
我覺得養兒一百歲, 長憂一零一先岩. 連陀住果10個月都係憂心
mokaiko
|

加油!我都算高齡,又係第一胎當然係有D擔心正常既
s_for_samantha
|
klsabb 發表於 19-2-27 15:35
同意呀!
雖然我32未到高齡, 不過成日都會擔心呢樣果樣. 唔知佢係入面點呢? 我會唔會整親佢呢...
我知道要 ...

真係打個乞嗤 都驚整到佢 做人爸爸媽媽 心臟要夠強大
klsabb
|
s_for_samantha 發表於 19-2-27 15:52

係呀。呢排喉嚨痕勁咳都好驚整到佢。拉到子宮點算呢
aguis
|
我都是高齡,仲要同男友未結婚,但見步行步,到而家仲有3星期就生了,好多野都慢慢解決晒,初頭都好擔心好煩的,但成個過程真是會好開心,好期待的,而除了生冷野,我真係咩都食d,我覺得所有食物都是大量食先有問題,咁樣我反而無顧慮咁多,唔洗成日check住邊樣食得,邊樣唔食得,輕輕鬆鬆就8個月了
Crazychun
|
basilmama 發表於 19-2-27 11:46
我仲有一個月40,上年小產左1 次,所以今次好多擔心,但又唔可以比太多壓力自己

*本身已經有1 ...

唔好介意。想請問上一次,乜嘢情況之下出事。
pigpig_mama
|
s_for_samantha 發表於 19-2-27 15:52

哈哈,睇到你地嘅回覆感覺好好多
同埋好彩唔係淨係得我一個喺度疑神疑鬼

zuniceso
|

我未到高齡,但都同你一樣既開心又擔心呀

pigpig_mama
|
aguis 發表於 19-2-27 16:38
我都是高齡,仲要同男友未結婚,但見步行步,到而家仲有3星期就生了,好多野都慢慢解決晒,初頭都好擔心好 ...

恭喜你呀,祝一切順利

pigpig_mama
|
mokaiko 發表於 19-2-27 15:38
加油!我都算高齡,又係第一胎當然係有D擔心正常既

加油!! 希望大家都順順利利啦