財政預算案 ( 懶人包 )

vanfersen
|

1.領取綜援、生果金、長者生活津貼及傷殘津貼人士發「雙糧」
2.合資格領取長者醫療券的長者,一次性地提供額外1000港元金額
3.醫療券的累積上限亦會由5000港元增至8000港元
4.向有需要的學生一次過發放2500港元津貼
5.向2020年中學文憑考試學校考生代繳考試費
6.寬免2018/19年度75%薪俸稅及個人入息課稅,上限2萬港元
7.寬免4季差餉,每季上限1500港元
8.寬免2019/20年度商業登記費
9.撥款200億元購置60個物業,設立日間幼兒中心、長者鄰舍中心等社福設施
10.耗資6億5年內翻新240所公廁
11.撥款1.2億港元,擴大政府停車場提供的電動車公共充電網絡
12.預留60億元,發展新的海濱長廊及休憩空間
13.預留20億港元,支持非政府機構興建過渡性房屋
14.預留100億港元作為公營醫療撥款穩定基金
15.預留50億元推動醫管局加快更新或添置醫療設備
16.增撥超過7億元醫管局經常資助,改善前線醫護福利
17.預留160億港元專款予供教資會資助的大學增建或翻新校舍設施之用
18.動用5億港元,在未來三個學年推動「中學IT創新實驗室」計劃
19.斥100億科學園建創新平台,留55億發展數碼港第5期

忘憂館    發表於 19-3-1 06:53
edhepp    發表於 19-2-27 17:43
crubie
|
09729loklok
|
2018-19年度財政預算案

直接上個WEB SITE 都得
獅子仔媽媽
|
向有需要的學生一次過發放2500港元津貼
何謂有需要? 又係綜援戶?
可唔可以講多少少?
my005
|
3.向有需要的學生一次過發放2500港元津貼

希望唔好再畀我聽到呢d說話:我無申請架,政府係要入我戶口,唔通我唔要呀。
有d雙非、單非真係鍾意政府派錢,佢地多數有得攞。內地住大屋,香港攞著數,香港真係有金執,樂土﹗

若我再聽到,真係會令人心理唔正常架。
my005
|
獅子仔媽媽 發表於 19-2-27 12:29
可唔可以講多少少? ...

我諗唔只綜援戶,應攞學資全額、半額既都有。

Jasmine-4711
|
幫長者親人問,

長者医療卷是否不需特別申請,去到診所職員會搞。
加左那一千也不需申請?
獅子仔媽媽
|
my005 發表於 19-2-27 12:31
我諗唔只綜援戶,應攞學資全額、半額既都有。
咁咪又即係冇我份....
其實呢D綜援戶,應攞學資全額、半額既都有資助啦,
點解唔派比其他攞唔到資助架啫....
都係果句啦, 有份交稅, 又冇份享受福利....
(不喜勿插)
chancherie    發表於 19-2-28 11:21
ivory0915    發表於 19-2-28 09:08
李斯特    發表於 19-2-28 08:58
boccioni    發表於 19-2-27 12:42
my005    發表於 19-2-27 12:35
teaspoon
|
獅子仔媽媽 發表於 19-2-27 12:29
可唔可以講多少少? ...

稅都未交就有錢拎
Ronnym
|
my005 發表於 19-2-27 12:29
3.向有需要的學生一次過發放2500港元津貼

我真係覺得而已 D 所為政府 "幫助" 好傾斜!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

痴線架
my005    發表於 19-2-27 12:38
TingTing
|
有需要??????????????!!!!!
Ronnym
|
獅子仔媽媽 發表於 19-2-27 12:34
咁咪又即係冇我份....
其實呢D綜援戶,應攞學資全額、半額既都有資助啦,
點解唔派比其他攞唔到資 ...

非常認同.

我地要交稅, 去幫呢班有需要既人...
但到分享果時, 完全無我地份....

唔好同我講, 我地有退稅呀.......

我地有退稅既同時佢地都出緊雙糧3糧架.

而家連學生都分中產同基層???? 係咪真係要玩到咁???
Heixsap
|
我覺得我好有需要嗰2500 喎
好心一係唔好派,一係全部人都派啦
係都要俾人鬧先安樂
choc_choc
|
「偽基層」開心死!
rex13
|
vanfersen 發表於 19-2-27 12:22
不斷更新

1.預留160億港元專款予供教資會資助的大學增建或翻新校舍設施之用

Diu!
Point 3又系要審嚟審去,先有⋯

ookaren
|
rex13
|
Heixsap 發表於 19-2-27 12:41
我覺得我好有需要嗰2500 喎
好心一係唔好派,一係全部人都派啦
係都要俾人鬧先安樂

就系咁lol⋯⋯
有邊個唔須要錢!!
yaubb2014
|
TingTing 發表於 19-2-27 12:39
有需要??????????????!!!!!

未落实細節咪只係話“有需要”,容後公佈……垃圾
boccioni
|
根本無心幫有需要的市民
karshing
|
劏房波之前否應學生每人派2000元,原來係比"有需要"嘅學生,大部份係新移民?