懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果老公同自己要返工,得奶奶可以湊BB(因為媽媽住外國),但發覺奶奶唔係好識湊,因為湊BB知識唔update同好生疏。同奶奶生咗一個仔(我老公),我老公都係我老公婆婆湊多。咁奶奶又無話唔肯聽,唔肯學,但如果成日由新袍/仔糾正奶奶,又驚久唔久知有摩擦。其實自己媽媽同奶奶湊BB情況都係一樣,但媽媽好小小(自己有3個女,自己湊,同啱啱有幫姐姐湊佢個仔)。驚自己返工後又睇唔到咁多。你哋會寧願請保母定姐姐湊?定做全職媽媽?其實外人凑,我仲唔放心。又唔知佢凑得好唔好又唔知佢會唔會虐兒。

大宅

mommy2015 發表於 19-2-27 13:01
如果老公同自己要返工,得奶奶可以湊BB(因為媽媽住外國),但發覺奶奶唔係好識湊,因為湊BB知識唔update同 ...

我都煩惱緊 不過我好大機會都比奶奶湊

大宅

s_for_samantha 發表於 19-2-27 13:17
我都煩惱緊 不過我好大機會都比奶奶湊

你會唔會考瀘做 full time mom?我有認真諗㗎,因為喺公司做又唔會好有前途,公司又要我出trip,我驚照顧唔到阿B同比唔到人奶阿B。但係就會少咗份收入。真係好難平衡。

男爵府

湊BB好辛苦,負擔到通常奶奶湊再請工人跟尾架

別墅

mommy2015 發表於 19-2-27 13:01
如果老公同自己要返工,得奶奶可以湊BB(因為媽媽住外國),但發覺奶奶唔係好識湊,因為湊BB知識唔update同 ...

姐姐或ftm!唔會比老人家湊,有代溝!

大宅

一定比奶奶湊啦!最緊要佢肯聽你講啫…我情況同你一樣…不過我奶奶好聽我講,會照我方法去做!重點佢真係好錫我女,始終係自己孫!一定有心機湊先,好過比外人…

大宅

moksamuel 發表於 19-2-27 13:52
湊BB好辛苦,負擔到通常奶奶湊再請工人跟尾架

非常認同
one man band 日日唔洗食都似

大宅

回覆樓主:

我係ftm⋯⋯我99唔係幫我湊b都要迫我用佢個套湊法,成日話舊屎舊屎係咁湊,我唔埋佢,佢就係到發癲要生要死,呢九個月佢見我無視佢就無氣再迫我,你比得佢湊就預左佢會用番舊屎既湊法。要諗清楚。。

大宅

邱優 發表於 19-2-27 14:33
我係ftm⋯⋯我99唔係幫我湊b都要迫我用佢個套湊法,成日話舊屎舊屎係咁湊,我唔埋佢,佢就係到發癲要生要死 ...

咁我99又無咁抗拒。我同老工叫99同我地去上湊B講座同上陪月班,99都話會去上同去學,因為99自己都知道佢自己唔係好識。但我擔心我返工後,睇唔到咁多。而99又唔熟手,會拿手唔成世。我同老工唔諗住請姐姐,但會請鐘點幫下手。

大宅

mommy2015 發表於 19-2-27 13:45

你會唔會考瀘做 full time mom?我有認真諗㗎,因為喺公 ...

我吾想吾做野如果ftm 好似家庭地位好低咁 我老公個邊係咁既思想 我奶奶都係剛剛今個月先退休 吾做野 我老爺同C6 一定吾比飽飯我食

珍珠宮

回覆樓主:

請個工人湊,叫奶奶幫手留意下工人~

大宅

fish30011988 發表於 19-2-27 13:55
一定比奶奶湊啦!最緊要佢肯聽你講啫…我情況同你一樣…不過我奶奶好聽我講,會照我方法去做!重點佢真係好 ...

佢肯聽已經差好遠 我接受吾到我老爺既教育方式 佢應該吾會聽其他人意見 大左讀小學開始 我都寧願請返姐姐 費事教育小朋友有分歧

大宅

s_for_samantha 發表於 19-2-27 15:47
佢肯聽已經差好遠 我接受吾到我老爺既教育方式 佢應該吾會聽其他人意見 大左讀小學開始 ...

無錯!重點就係老爺奶奶聽唔聽你講嘢喇…我自問我係一個麻煩新抱…好彩老爺奶奶會順晒我意…否則我都會自己湊返…

大宅

回覆樓主:

有d課程係比d婆婆麻麻上黎update返d湊b架,我99都有上,我自己湊既雖然,但係有時放假幫輕下都唔使太擔心麻

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我都建議你請個姐姐比較好

大宅

強烈建議請工人姐姐跟尾, 幫頭幫尾, 識行識爬又要看牛, 老人家湊只會長開電視, 而且都要有人煮飯, 一個人湊住呀B, 全日唔洗食

請鐘點幫唔到幾多, 你同老公想唔想放工後要買餸洗奶樽? 大人可以食外賣, 呀B唔得架

複式洋房

回覆樓主:

我同你情況一樣,自己媽媽住得遠。最後決定請姐姐喺自己屋企。因為比奶奶湊一定有磨擦,同埋佢地比較守舊。

水晶宮

絕對唔會consider99湊
FTM or 工人

大宅

s_for_samantha 發表於 19-2-27 15:43
我吾想吾做野如果ftm 好似家庭地位好低咁 我老公個邊係咁既思想 我奶奶都係剛剛今個月先 ...

我老公就想我繼續做野,因為可以儲多啲錢。我老爺奶奶嗰邊應該就無乜所謂,因為奶奶生完都已經無做嘢。老爺前排都有問我會唔會繼續做嘢,我話應該會,但其實我仲諗緊。我阿媽嗰邊更加冇所謂,因為我媽生完我妹都冇做嘢,同埋我姐姐以家都係全職媽媽。我自己想做嘢係因為唔想讀左咁耐嘅專業停咗,同埋唔想同社會脫節。但比我揀,我會揀小朋友第一,因為想同BB多啲時間相處同照顧佢,同埋唔想錯過佢每一個成長階段。

大宅

我媽媽住得遠,奶奶要返工。
而且我同老公都唔想爸媽咁辛苦, 又唔想請工人,我又唔會做FTM, 所以而家幫bb報定日托嬰兒園。

首頁

尾頁

跳至