懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

mommy2015 發表於 19-2-27 23:07
你報邊間?

筲箕灣新航嬰兒園, 5個月就可以報定

男爵府

回覆樓主:

我原本都係生完比99 湊,繼續番工,但結果生左出泥,BB喊奶奶唔會抱,唔會幫手喂奶換片,但佢自己湊大4個仔囡,都自稱唔識掃風 叫我點放心比bb佢湊,咁我咪產假後辭職自己湊,我90後,一個人湊住呀b,3~4個鐘食奶換片,長期扭抱,到大d半歲唔比你行開,去廁所都喊死,加固整野佢食,喂bb清潔bb,洗下奶樽,我有一段時間忙到每日食一餐炸,湊住bb係好攰好需要體力,到識爬識走,勁危險,睇小一眼就梳化跌落泥,建議你請個工人分擔99工作,6x歲唔算老,但一定好辛苦佢!

洋房

melanietsangbb 發表於 19-2-27 16:28
強烈建議請工人姐姐跟尾, 幫頭幫尾, 識行識爬又要看牛, 老人家湊只會長開電視, 而且都要有人煮飯, 一個人湊 ...

我係ftm 但有時我99講就講話幫我湊 但只係抱住啊b睇TV 我好多朋友都係比長輩湊 d仔女第一句講除左爸爸媽媽 就係視視(電視)

大宅

回覆樓主:

我一定唔比99湊,前題我同佢關係唔好,我請姐姐加自己阿媽睇下,我要做野,做唔到ftm加育嬰園唔算平加未必排到,大約2年後bb都2歲先可讀N班先再作打算吧

別墅

回覆樓主:

我奶奶都係長期比電視bb睇,夜晚仲要唔開燈比佢睇,bb先一歲多d,我驚佢嘅視力會好受影響

男爵府

回覆樓主

其實長遠唔係ftm就一定要工人
幾多個老人家幫手都無用,睇住就得
因為佢哋根本冇體力應付
三至四個鐘頭一餐
又要加固
又要換片
又要玩
又要注意安全
同埋佢做錯咩你根本唔可以話佢

實際d好多全職媽媽自己一個人湊都冇時間食飯,你點可能要奶奶自己一個人湊?

男爵府

bbbbb001 發表於 19-2-28 13:25
因為佢哋根本冇體力應付

同意呀,如果用心湊係好辛苦的,又煮食,湯水,睇住bb,各樣,自己湊都辛苦,點旨意個「新手」奶奶,搵著阿B嚟搞

珍珠宮

最好肯定比姐姐湊,老人家就幫手望住。

珍珠宮

bbbbb001 發表於 19-2-28 13:25
因為佢哋根本冇體力應付

講得啱,關鍵都係體力啊,湊b真係唔可以鬆懈,尤其係佢識爬識行既階段。

男爵府

生左BB 就深切體會有仔趁嫩生係無錯. 三十幾歲湊B 同二十幾已經差好遠

以前d 人早婚, 由外婆湊可能四十幾仲勉強ok. 即係樓主老公當年

叫6x 歲99 湊一定好辛苦

男爵府

你老公點都唔肯請工人, 如果經濟許可, 做兩年ftm, 識自理就送去全日制N 班. 到時只係叫99 接放學
為左小朋友總要犧牲下

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

如果經濟狀況OK,我覺得最好全職喇。

男爵府

mommy2015 發表於 19-2-27 23:50
但係姐姐都未必識揍㗎!

咁又係窩 難搞

大宅

haha748494 發表於 19-2-28 16:12

做全職,老公又唔同意,佢想儲多啲錢。但佢又唔想請姐姐。硬係要佢阿媽一個人湊,或者加埋佢啲姑姐。我真係好唔想囉!奶奶老爺都有勸過佢話要請姐姐或者保母,佢都話唔想。佢都係話只會請一個PT鍾點。佢都唔知道湊B冇佢諗得咁容易。佢以為阿B成日都瞓,應該唔需要每分鐘都要照顧,奶奶應該仲可以自己買飯食喎。老公話佢夜晚會幫手湊喎,咁本佢成件事太under estimate。 我好肯定夜晚湊嗰個一定係我,我一甘本都冇可能夜晚揍完阿B,朝頭早仲要返工,仲要每日係咁loop。我覺得我full time湊,奶奶過嚟幫頭幫尾就差唔多。

大宅

haha748494 發表於 19-2-28 16:12

我做FTM最concern係第日搵唔番份工。

男爵府

mommy2015 發表於 19-2-28 16:38
我做FTM最concern係第日搵唔番份工。

我全職湊的,並沒有後悔,老公亦不是揾好多
到小孩子幼稚園應該請工人,自己返工

第日揾唔搵番份工就唔知
但如果你唔係自己湊就肯定錯過了bb的成長
這是肯定的
如果有料的,放低二三年唔會搵晤返類似工
除非經濟困難一定要工作就沒辦法

男爵府

mommy2015 發表於 19-2-28 16:37

做全職,老公又唔同意,佢想儲多啲錢。但佢又唔想請姐姐 ...

一個家庭是夫婦共同參與,唔係每樣都老公話,而家係真的有需要,並非想唔想甘簡單,你問一百個人一百個都答你唔想多個工人住在家啦

大宅

喊包媽媽 發表於 19-2-28 16:47
一個家庭是夫婦共同參與,唔係每樣都老公話,而家係真的有需要,並非想唔想甘簡單,你問一百個人一百個都 ...

已經同老公傾過,琴晚先傾完,佢都唔聽人講,我唔想大住個肚同佢嘈,影響心情。佢真係諗得太簡單了。我就講咗話如果佢阿媽搞唔掂我就會做FTM。

大宅

喊包媽媽 發表於 19-2-28 16:47
一個家庭是夫婦共同參與,唔係每樣都老公話,而家係真的有需要,並非想唔想甘簡單,你問一百個人一百個都 ...

咁如果唔請姐姐,你會唔會比你C6啲姑姐幫奶奶一齊湊呀?佢姑姐有揍開孫,但以家大咗,小學了。C6啲姑姐想揾返兩個錢幫補屋企。

大宅

mommy2015 發表於 19-2-27 13:01
如果老公同自己要返工,得奶奶可以湊BB(因為媽媽住外國),但發覺奶奶唔係好識湊,因為湊BB知識唔update同 ...

針唔拮到肉唔知痛。老公唔會想像到照顧bb幾咁攰、要教好小朋友要幾多心機同體力。
而家你唯有放鬆啲心情陀好bb,暫時行左老公認為可行個套先,同佢傾下坐月個一個月佢都要請假幫手,佢話佢做到咩就叫佢做咩,你都講定bb沖涼/家務等等你做唔到既野叫佢諗辦法分擔,到時佢唔醒覺先再傾。

首頁

尾頁

跳至