懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mommy2015 發表於 19-2-28 16:57

咁如果唔請姐姐,你會唔會比你C6啲姑姐幫奶奶一齊湊呀? ...

我覺得ok喎,住得近嗎?反而比$姑姐湊好D!有咩仲易溝通!又好過請姐姐,叫奶奶去玩孫,唔好叫佢湊,生手+老一代思想,好危險架,至於你老公,口響響啫,到生左半夜一樣大覺訓!十個有9.9個係甘

大宅

喊包媽媽 發表於 19-2-28 17:24
我覺得ok喎,住得近嗎?反而比$姑姐湊好D!有咩仲易溝通!又好過請姐姐,叫奶奶去玩孫,唔好叫佢湊,生手 ...

係我老公姑姐,唔係我姑姐。
其實姑姐同奶奶差唔多大,可能仲老過奶奶。我覺得佢姑姐同奶奶思想差唔多。話晒佢係長輩,我覺得佢有咩湊得唔好,又唔話得。到時佢咪又係用返湊佢兩個孫嘅方法,臭我個B囉。係貼錢買難受。奶奶都仲會聽下我哋意見。只不過唔係好意思成日糾正佢啲錯處咁。

「至於你老公,口響響啫。」係呀!末生我都已經知道,所以我冇諗住旨意佢喎。諗都諗到啦!一個人朝頭早返完八九個鐘工,夜晚仲要起身湊B,之後朝頭早再返公司做八九個鐘。星期一至五,都知道冇可能handle到。我唔明點解佢會覺得我可以handle到。仲要份工唔係好hea,要用腦力。

大宅

fantasytong 發表於 19-2-28 17:18
針唔拮到肉唔知痛。老公唔會想像到照顧bb幾咁攰、要教好小朋友要幾多心機同體力。
而家你唯有放鬆啲心情陀 ...

我老公講咗我坐月佢最多請5日。坐月有陪月幫,應該都Ok。老公咪就係諗住有陪月train我奶奶揍B,應該奶奶等陪月走咗後會搞得掂。

複式洋房

如果負擔到就請工人啦, 我都請左工人. 就係因為唔想俾自己呀媽同奶奶湊

大宅

averylambb 發表於 19-2-28 18:28
如果負擔到就請工人啦, 我都請左工人. 就係因為唔想俾自己呀媽同奶奶湊

屋企真係無位比工人睡。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

mommy2015 發表於 19-2-27 13:45

你會唔會考瀘做 full time mom?我有認真諗㗎,因為喺公 ...

我同你差唔多,我本身份工普通,又要出trip, 人工唔算高,所以我做左ftm, 但駛緊自己d積蓄開始有d坐食山崩感覺,我99肯湊,但佢唔太衛生,又呢啡,bb太細我好唔放心,本來想搵返野做,而家都係遲d先,或者等bb識行識走先好d....
大事化小, 小事化毛.........

大宅

kmbb519 發表於 19-2-28 20:24
我同你差唔多,我本身份工普通,又要出trip, 人工唔算高,所以我做左ftm, 但駛緊自己d積蓄開始有d ...

老公冇比家用?可能做下part time。但我嗰行冇part time做。咁我奶奶都算衛生企埋嘅。只不過佢真係新手揍B,奶奶自己都話驚自己一個攪唔掂。咁你話我點放心佢一個揍。

男爵府

又講下老人家點縱孫

好似我餵我B食飯, 佢有d 偏食, 所以我會先餵佢無咁鍾意嘅, 鍾意嘅就留最尾, 佢會自動食. 佢亦知規矩

點知頭先食食下, 佢嫲嫲出現, 一野就拎濃味大人餸放入佢口.
阿B 即刻唔肯食自己野! 激死!
好人佢地做, 規矩就破壞晒, 你話點教?

大宅

mommy2015 發表於 19-2-28 18:07

我老公講咗我坐月佢最多請5日。坐月有陪月幫,應該都Ok。 ...

你會唔會生完個幾日想佢陪下你,如果唔洗,叫佢個5日請假係陪月走左個5日,等佢幫下佢岩岩學識湊bb既媽媽手,反正一生完有陪月、有奶奶,你又坐月佢都做唔到乜野。

大宅

fantasytong 發表於 19-2-28 21:29

你會唔會生完個幾日想佢陪下你,如果唔洗,叫佢個5日請 ...

佢至少要陪我生B同陪我出院,如果唔係,邊有人比嘢我食同接我出院?其實我自己放完產假會放埋自己啲AL先會返工,應該都有多5星期。我叫c6留返啲假同阿B去健康院,同以防萬一有特別事。再唔得我先至再同公司睇下可唔可以請no paid leave。

大宅

fasola 發表於 19-2-28 21:09
又講下老人家點縱孫

好似我餵我B食飯, 佢有d 偏食, 所以我會先餵佢無咁鍾意嘅, 鍾意嘅就留最尾, 佢會自動 ...

以家未生唔知,應該唔會,因為奶奶唔會日日同我地食飯。奶奶應該睇阿B睇到我地返屋企就走,因為佢都要理下老爺,雖然老爺仲有返工。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

mommy2015 發表於 19-2-28 20:30

老公冇比家用?可能做下part time。但我嗰行冇part time ...

或者你到時睇下你99湊成點先... 到時再決定

我老公搵唔多,佢有比少少當心意咋我都想搵pt, 我想試下做sales 我有朋友搵到份賣精品,幾好玩咁
大事化小, 小事化毛.........

大宅

kmbb519 發表於 19-3-1 00:52
或者你到時睇下你99湊成點先... 到時再決定

我老公搵唔多,佢有比少少當心意咋:happ ...

我諗緊。可以試下網上賣嘢。或者買下股票。

子爵府

mommy2015 發表於 19-2-28 18:07

我老公講咗我坐月佢最多請5日。坐月有陪月幫,應該都Ok。 ...

train唔掂㗎... 老人家幾十年思想唔係你幾十日就改變得到

大宅

Happybabyhbb 發表於 19-3-1 00:57
train唔掂㗎... 老人家幾十年思想唔係你幾十日就改變得到

咁我奶奶都唔係咁頑固,佢都知道自己唔識,肯上堂去學嘅。老公話奶奶得,唔通我又話奶奶一定唔得咩?始終都未試過唔知得唔得。奶奶唔得我先做FTM。奶奶有3個月試用期。

子爵府

mommy2015 發表於 19-3-1 01:04
咁我奶奶都唔係咁頑固,佢都知道自己唔識,肯上堂去學嘅。老公話奶奶得,唔通我又話奶奶一定唔得咩?始終 ...

good luck

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 mommy2015 的帖子

好明白你顧慮。

我就生細B之後,做全職,無論系經濟上,事業上,都停頓。到時返工都系一個好艱苦適應過程

大宅

haha748494 發表於 19-3-1 20:51
回覆 mommy2015 的帖子

好明白你顧慮。我就生細B之後,做咗全職,無論系經濟上,事業上,都停頓。到時返工 ...

有得返工,艱苦都係其次。最慘係可能公司嫌棄你有真空期,一係就唔請,一係就壓價。想搵返以前做開嘅嘢都冇。

大宅

averylambb 發表於 19-2-28 18:28

其實唔關負唔負擔到事,我c6寧願請PT鐘點湊B都唔要姐姐,好明顯PT鐘點同請full time賓賓/印印差唔多啦。c6話奶奶唔識英文喎。如果PT鐘點淨係湊B,唔做家務,我駛乜有兩個人一齊湊B。奶奶湊,姐姐睇住同做家務,有需要幫下手唔得嘅?今晚又同c6為咗呢件事嘈,頭都痛。 我c6話奶奶可以一個人湊B之如仲可以煮埋飯我地食喎。啲家務c6做喎。唔好講以家阿B未出世,c6放工後都日日對住個tab同電話,家務最多洗下碗,掛下衫,吸塵抹地都懶得做,煮飯又唔識。阿B出世後,如果我一個人朝頭早要返工,放工返嚟仲要煮飯,湊B餵奶,同洗阿B啲嘢,半夜仲要起身餵奶。我根本就handle唔到。到時人都癲。

複式洋房

fasola 發表於 19-2-28 21:09
又講下老人家點縱孫

好似我餵我B食飯, 佢有d 偏食, 所以我會先餵佢無咁鍾意嘅, 鍾意嘅就留最尾, 佢會自動 ...

好怕老人家寵壞小朋友牙,
10個有9個長輩都係咁,
無論係奶奶定自己GE媽媽都有呢個危險,
但係奶奶果邊已經講定拆個櫃黎放BB床幫我地湊B LA,
點算牙

同埋如果做FULL TIME MUM就請唔起工人姐姐LA,
自己一個都唔知搞唔搞得掂...

首頁

尾頁

跳至