懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

老一輩都未必識湊, 好多以前亦係靠晒佢地自己奶奶
到佢地做人外婆/嫲嫲, 都係湊B新手

咁不如請工人

男爵府

長老會縱孫
有朋友兩公婆好少時間係屋企, 兩個仔跟6299, 縱到呢. 日日俾零用錢, 食麥當勞食到醫生話要減肥, 一開聲就話: 唔鍾意咁你自己湊返.

請姐姐, 你訂好規則, 姐姐就會跟, 係學講野差d 囉

大宅

angelkk 發表於 19-2-27 19:28
我媽媽住得遠,奶奶要返工。
而且我同老公都唔想爸媽咁辛苦, 又唔想請工人,我又唔會做FTM, 所以而家幫bb ...

我之前都有睇過。你覺得日托得唔得,我指日托照顧BB細唔細心?設施好唔好?同最驚會唔會虐兒。

大宅

fasola 發表於 19-2-27 19:49
老一輩都未必識湊, 好多以前亦係靠晒佢地自己奶奶
到佢地做人外婆/嫲嫲, 都係湊B新手

我奶奶仲話叫埋我c6啲姑姐幫手。我c6都話如果請姐姐不如揾佢啲姑姐幫手。我唔係太想。感覺個仔會比夫家啲人搶咗咁。

大宅

fasola 發表於 19-2-27 20:00
長老會縱孫
有朋友兩公婆好少時間係屋企, 兩個仔跟6299, 縱到呢. 日日俾零用錢, 食麥當勞食到醫生話要減肥, ...

我都驚阿B會被縱壞,特別佢地得一個仔,可能得一個孫添。

大宅

moksamuel 發表於 19-2-27 13:52
湊BB好辛苦,負擔到通常奶奶湊再請工人跟尾架

老公話咗唔請姐姐,因為唔想屋企多個人。

男爵府

mommy2015 發表於 19-2-27 21:24

老公話咗唔請姐姐,因為唔想屋企多個人。

甘請上門鐘點幫下手囉,其實我地後生湊都好辛苦,更何況七老八十,其實我平時見D老人家湊返幼稚園都覺得陰功,挨大哂D仔女重要湊孫

大宅

mommy2015 發表於 19-2-27 19:04
我老公就想我繼續做野,因為可以儲多啲錢。我老爺奶奶嗰邊應該就無乜所謂,因為奶奶生完都已經無做嘢。老 ...

如果揀小朋友第一,咁就ftm 啦,bb最需要的一定係父母
我自己都係ftm,可以陪住孩子成長,見證佢每個第一次,真係好開心
我未生之前都同奶奶相處冇問題,奶奶亦算開通有啲學識的人,開頭都有諗過畀佢湊,不過生完之後,就發現同佢無論基本照顧定教養上都有好多意見分歧,所以決定自己湊返

大宅

moksamuel 發表於 19-2-27 21:39
甘請上門鐘點幫下手囉,其實我地後生湊都好辛苦,更何況七老八十,其實我平時見D老人家湊返幼稚園都覺得陰 ...

其實99唔算好老,60頭。但問題係99唔識凑B,99都係湊B生手。老公又話唔請姐姐,我又唔想老公啲姑姐幫手湊B。老公話就算請鐘點都唔會full time咁請。我驚99攪唔掂!

大宅

emmmacyk 發表於 19-2-27 21:41
如果揀小朋友第一,咁就ftm 啦,bb最需要的一定係父母
我自己都係ftm,可以陪住孩子成長,見證佢每個第一 ...

但做ftm,你唔驚同社會脫節?同埋第日出返嚟搵嘢做可能冇咁易。又做嘢又揍B,真係好難平衡。我仲考慮緊。

男爵府

mommy2015 發表於 19-2-27 21:46
其實99唔算好老,60頭。但問題係99唔識凑B,99都係湊B生手。老公又話唔請姐姐,我又唔想老公啲姑姐幫手湊B ...

其實睇返真係建議你自己湊返,搞到甘複雜其多人搞一個B,我奶奶65我覺得佢好老,佢自己行我都驚佢仆親,如果抱著我個B pk就大鑊,所以我唔會叫佢幫手,我自己媽媽就55,間中湊過去玩都話好攰啦

大宅

dolldollk 發表於 19-2-27 15:56
有d課程係比d婆婆麻麻上黎update返d湊b架,我99都有上,我自己湊既雖然,但係有時放假幫輕下都唔使太擔心麻 ...

有無得share咩course?好似erb有。

大宅

mommy2015 發表於 19-2-27 21:55
有無得share咩course?好似erb有。

PM u

大宅

mommy2015 發表於 19-2-27 21:52
但做ftm,你唔驚同社會脫節?同埋第日出返嚟搵嘢做可能冇咁易。又做嘢又揍B,真係好難平衡。我仲考慮緊。
...

我都係以小朋友為第一考慮,所以冇諗得太遠,只想係佢入學前多啲陪伴,因為頭幾年係最最最重要的,其實而家資訊發達,點會咁易脫節丫

大宅

angelkk 發表於 19-2-27 19:28
我媽媽住得遠,奶奶要返工。
而且我同老公都唔想爸媽咁辛苦, 又唔想請工人,我又唔會做FTM, 所以而家幫bb ...

我都有報定 希望吾洗排咁耐啦

男爵府

應付到就做FTM ,自己湊講真永遠係最好...小朋友大得好快,錯過左就冇..

大宅

mommy2015 發表於 19-2-27 20:00
我之前都有睇過。你覺得日托得唔得,我指日托照顧BB細唔細心?設施好唔好?同最驚會唔會虐兒。
...

我BB未出世呀(emoji)。 我問過人我報果間comment好好先揀, 親身去報名時,見到d 媽媽啱啱接放學, d BB好開心咁

大宅

angelkk 發表於 19-2-27 22:59
我BB未出世呀(emoji)。 我問過人我報果間comment好好先揀, 親身去報名時,見到d 媽媽啱啱接放學, d BB好開 ...

你報邊間?

男爵府

mommy2015 發表於 19-2-27 13:01
如果老公同自己要返工,得奶奶可以湊BB(因為媽媽住外國),但發覺奶奶唔係好識湊,因為湊BB知識唔update同 ...

我會請姐姐

大宅

bchuma 發表於 19-2-27 23:42
我會請姐姐

但係姐姐都未必識揍㗎!

首頁

尾頁

跳至