台北坐的士感想

Watashiwamomo
|
今次因為同兩老一齊去台北玩5日,原本打算包車,但係最後都決定需要時才坐計程車,5日內大約坐了10幾次的士,當中有幾次真的感覺很差,和香港的的士差不多的感覺。
首先第一次坐的士,司機沿途不斷和我們聊天,感覺很親切的樣子但沒多久就發現原本很短的路程卻花上一倍時間到達,理所當然車費亦貴了一倍。
下車後跟家人討論覺得司機故意跟我們聊天慢駛及繞路了(這段路程之前坐了幾次計程車車費心裡有數的)。第二次,上了車後司機一言不發,用手機給他看了地址,一句也沒有說話沈默不語兼黑臉(不知道是不是路程太短)
沒多久就拿出了手套/口罩等物品出來(覺得我們像有惡菌一樣)
到站了仍一聲不響,用手指隨便指了指示意我們下車一句多謝也沒有,雖然沒有繞路但感覺差勁不想再坐計程車
第三次我們在西門町下午7時攔車,攔了很久即使有空車也不願意開去台北火車站,後來得到酒店職員幫忙才攔到車,
可是這司機態度不單惡劣,車品更是差勁
可能晚上繁忙時段加上車程短暫他不斷發出嘖嘖聲/黑臉/不斷急煞車(像非法開快車那樣轉彎)繞了2次路(坐上車5分鐘仍然在酒店附近)車費當然貴了足足3倍,下車後一句多謝也沒有
以上幾次不好的體驗都是發生在沒有穿製服的計程車司機身上
如果大家去台北玩最好還是坐地鐵吧,如不得已記得選穿上制服的司機才上車。
總括而言每個地方有好亦有唔好的人,但這次震撼的體驗讓我不想再去台灣玩。令我們對台灣印象很差
igiveup:
angiecarl
|
我在宜蘭都被濫收車資, 詳細唔記得, 總之係嬲啦.
tingting2200
|
Watashiwamomo 發表於 19-2-27 13:32
今次因為同兩老一齊去台北玩5日,原本打算包車,但係最後都決定需要時才坐計程車,5日內大約坐了10幾次的士 ...

我朋友幾個月前去台北,遇到情況都係差唔多

同老人家去搭的士去景點玩,其中一次15分鐘收1000台幣,另一次20-25分鐘又係收1000台幣

D司機直情冇開咪標,唔理遠近,直接同佢地講,1000台幣起跳

|
回覆 angiecarl 的帖子

認同,的士濫收車資其實好常有,像這次十幾次坐的士只有幾次好的體驗,其餘也懶得寫了。原以為台灣人很親切⋯⋯現在已經沒有這種想法了。
當時司機濫收妳很多車資嗎?
我試過收貴3倍(原本$30港幣變成$100左右)真想打電話投訴
|
回覆 tingting2200 的帖子

哇,咁樣真係好過份!連標都唔開司機的態度問題好惡劣簡直同香港差不多,而且見妳係遊客就會故意繞路收多點錢。
Heisenberg
|
我嘅經驗係超級好不過有D車的確比較舊,但司機都好好人亦好傾,老實講,的士司機咁友善又方便又平都係我經常飛台灣嘅小小的原因之一
angiecarl
|
Watashiwamomo 發表於 19-2-27 13:50
回覆 angiecarl 的帖子

認同,的士濫收車資其實好常有,像這次十幾次坐的士只有幾次好的體驗,其餘也懶得 ...
因為幾年前嘅事, 唔係太記得, 但係真係超級唔合理, 所以再去都係包車好啲.
|

回覆 Heisenberg 的帖子

好羨慕,可能我們運氣唔好遇到的都幾差,只有幾次係正常司機(不過好專業冇咩講野)呢次之後我唔會再搭的士,寧願坐地鐵都冇咁嬲。
kit2004
|
依家甘差!?我幾年前去個個都好,去到十分唔識路去瀑布,見到架的士,上到車話佢係包車,但知我地唔識路都車左我地上去,仲唔收錢,(不過可能見我地有小朋友特別nice 掛) 我地當然唔肯要佢收,不過唔記得比幾錢啦!

15分鐘收一千好離譜!我記得台北車站去機場都係收一千。
florence0204
|
tingting2200 發表於 19-2-27 13:46
我朋友幾個月前去台北,遇到情況都係差唔多

同老人家去搭的士去景點玩,其中一次15分鐘收1000台幣,另一 ...

我1000台幣由西門町開車到桃園機場喔(emoji)
florence0204
|
florence0204 發表於 19-2-27 14:34
我1000台幣由西門町開車到桃園機場喔(emoji)

有一天包車九小時才台幣3500
|

回覆 kit2004 的帖子

真係好差,10幾個入面得幾個好的,差的佔一半以上。我們帶住老人家出入唔方便味坐的士,唔知係味有點短程就會黑臉態度差,我們今次由酒店(西門町)去桃園機場要收港幣$300幾,有點長途我唔知係味收貴左但短途就差不多個個收貴
funfunfunzz
|
我每次遇到都好好
好有禮貌
台灣人好鍾意撩人傾計
joelu0719
|
我自己遇到嘅一半一半 酒店call嘅就ok
自己係街截嘅又黑面又無禮貌 真係好火!
tingting2200
|
kit2004 發表於 19-2-27 14:31
依家甘差!?我幾年前去個個都好,去到十分唔識路去瀑布,見到架的士,上到車話佢係包車,但知我地唔識路都 ...

你真係好好彩,我朋友都係去9, 10分

佢帶住老人家,又唔識路,硬食左幾千台幣的士錢
不過佢份人好阿Q,話除返4個人,其實都唔係好貴jei

布丁Purin
|
真係睇彩數,我去時遇過幾次好好既司機,係有一次去無老鍋比個司機遊花園
72leelily
|
泰國唔好得幾多
上次搭了多程的士
甚多拒戴
一係開天價
一係計程器做手腳
老實得兩個
冬瓜籽
|
我遇到好的多,不過我唔鍾意司機太多嘢講,覺得好嘈
Honey
|
點解唔用呼叫小黃app? Call 的士超錶比錢。
BGCOME08
|
我都試過俾佢哋明兜路……