中醫婦科問題

lazyppl
|
我其實1月開始睇錢X儀醫師,佢好細心好好架。
但我想問下大家,我個cycle由以前係會有22日又或者35日,但食第一次中藥變左去45日。
起初我都唔為意,我今日同同事傾起,今個月我都仲食緊中藥,依家係第42日都仲未黎M,會唔會係我同錢醫師唔夾? 定係我要再睇定D先? 因為錢醫師其實由3月9日開始都會放產假,我仲應唔應該睇多佢一次叫佢開多D藥俾我? 定係轉醫師好?我依家好困惑,如果要轉醫師,大家會唔會有其他九龍區婦科中醫可以介紹?
thank you!
basilmama
|
lazyppl 發表於 19-2-27 14:19
但我想問下大家,我個cycle由以前係會有22日又或者35日,但食 ...

但4x 日,似乎長左少少
claudiaman_86
|
回覆 lazyppl 的帖子

我都係睇佢, 都算同佢夾~ 只不過我睇佢有試過冇卵排, 所以你可以比多次機會佢, 問下佢針灸對你有冇幫助, 我比佢針左1個月左右, 就正常返~ (我之前都大約30-32日, 依家就38日左右, 不過40日之內都算OK)
lazyppl
|
回覆 basilmama 的帖子

我之前擔心我係有咩事,但去照過,西醫話子宮好乾淨冇事。所以唔知係唔係同佢中藥唔夾。
lazyppl
|
回覆 claudiaman_86 的帖子

我都諗住睇埋佢最後一次,因為佢都開始放產假,下次再同老公一齊睇王玉X醫師。
basilmama
|
lazyppl 發表於 19-2-27 14:59
回覆 basilmama 的帖子

我之前擔心我係有咩事,但去照過,西醫話子宮好乾淨冇事。所以唔知係唔係同佢中藥 ...

Cycle太長, 內膜太厚都難受孕

hk2004
|
唔好意思,想問一下,中醫都有分專科架?我月經不調,想睇個專科醫師調理身體,想問下大家有冇好婦科醫師推介?
|
回覆 lazyppl 的帖子

我同你一樣都係想轉王ec~
keung0413
|
我淨係睇過太子沈碧琼
不過我諗人夾人
kikilala1985
|
王醫師有冇針灸?
我又係睇開錢醫師
DAYPOPO
|
但我想問下大家,我個cycle由以前係會有22日又或者35日,但食 ...

有呀可以介紹, 有需要就pm我啦
|
kikilala1985 發表於 19-2-27 16:52
王醫師有冇針灸?
我又係睇開錢醫師

有針炙架王EC
kikilala1985
|
claudiaman_86 發表於 19-2-27 21:27
有針炙架王EC

thx
sandy_astroboy
|

我都有睇錢醫師,你可以睇多次話佢知cycle幾多日,佢都有教我睇排卵期幾時dodo
另外都有睇另一位麥醫師,年齡就大d都係太子,有興趣可以pm u