一個老人家長者高齡津貼同申請綜援既金頟係咪差不多

ernniechow
|
是知道醫療應該一樣免費,其它呢?想瞭解下
my005
|
好以仲有係綜援有租津,高齡無。
my005
|
高津醫療係免費?呢樣我就唔知,只係聽過新聞,話80歲定幾多至係免費。
spicymama
|
my005 發表於 19-2-27 14:52
高津醫療係免費?呢樣我就唔知,只係聽過新聞,話80歲定幾多至係免費。

75歲以上就可享有免費睇政府既門診服務,有啲例如上門既復康果類都係免費。
my005
|
spicymama 發表於 19-2-27 14:58
75歲以上就可享有免費睇政府既門診服務,有啲例如上門既復康果類都係免費。
...

thx
Poyau
|
基本金額差不多 綜援有多啲其他福利
imlcc
|
...

住院都係免費,我老豆有份受惠。
com7hk
|
回覆 spicymama 的帖子

我媽媽未到80歲都政府醫院看醫生都要比$50
ernniechow
|
Poyau 發表於 19-2-27 15:40
基本金額差不多 綜援有多啲其他福利

仲有什麼福利呢?
ruby
|
com7hk 發表於 19-2-27 15:42

75歲以上,要出示證明書才可免費
JoanC
|
...

藥都係免費,我頭先係醫院 poster 見到
spicymama
|
com7hk 發表於 19-2-27 15:42

係呀!多謝指正 ,以我爸爸為例,佢76歲,佢只係拎高齡生果金,係上年開始,佢係政府醫院專科覆診,同健康院檢查所有野,都係免費,所以我諗應該係有既,不過要點申請就要問番老人家住果區既社會福利既人會清楚好多
spicymama
|
JoanC 發表於 19-2-27 15:54
藥都係免費,我頭先係醫院 poster 見到

明白了,謝謝
Poyau
|
ernniechow 發表於 19-2-27 15:45
仲有什麼福利呢?

大數係公屋租津