行完山,塊面好似曬傷左,點急救?

ppche
|
早排諗住得閒同班jm去行山運動下啦
點知訓醒第二日發現唔知咪個時防曬搽得唔夠
而家塊面有d好似曬傷左嘅泛紅出現
好彩情況唔算好嚴重,應該搽d咩急救下?

ngwong2
|
藘薈
zzzzz
|
ngwong2 發表於 19-2-27 15:17
藘薈

我都第一時間諗到蘆薈
woos201712    發表於 19-3-14 17:06
sweetyhome
|
搽蘆薈
ppche
|
蘆薈係咪指蘆薈gel個d?因為我都未買過
LittleCS
|
ppche 發表於 19-2-27 17:40

當然係gel啦,有啲專俾晒傷用嘅aloe gel
Pinki.chan
|
ppche 發表於 19-2-27 15:09
而家塊面有d好似曬傷左嘅泛 ...

你去d Sa乜,卓乜度有比曬後修復既蘆薈啫喱買,你放雪櫃雪下佢之後厚敷30min,敷幾次會好好多!
wakanda
|
曬傷通常都係搽蘆薈gel,搽幾日應該就好
gallaceee
|
ppche 發表於 19-2-27 15:09
而家塊面有d好似曬傷左嘅泛 ...

搽蘆薈就好快好,防曬唔夠勁?
prittl
|
之前睇過新聞話d蘆薈啫喱有酒精,搽完會唔會仲差?
計我話簡簡單單搽返多d保濕,
應該就好快好返
HeloHelo
|
ppche 發表於 19-2-27 17:40

我琴日都曬傷咗,回家即塗 Aloe Gel .... 冇事了

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
szeszes
|

蘆薈 gel
bububu126
|
可以試下用薏仁gel,都有鎮靜紓緩個效果,我夏天行山都係會雪凍黎用
ppche
|
LittleCS 發表於 19-2-27 21:36
當然係gel啦,有啲專俾晒傷用嘅aloe gel

知道知道 唔該曬
ppche
|
gallaceee 發表於 19-3-1 17:27
搽蘆薈就好快好,防曬唔夠勁?

可能因為我無補搽防曬啦
ppche
|
bububu126 發表於 19-3-5 01:49
可以試下用薏仁gel,都有鎮靜紓緩個效果,我夏天行山都係會雪凍黎用

呢個我未用過,可以一試,感謝jm推介
bububu126
|
ppche 發表於 19-3-5 13:03
呢個我未用過,可以一試,感謝jm推介

唔使客氣,方便買到嘛,萬0就買到,仲要平得黎大大盒,搽全身都得
Annnnato
|
用蘆薈啦
fanyi02211990
|
曬傷左皮膚通常都會好乾、缺水
或者試下敷多d保濕面膜應該都有用
annz
|
我之前睇Hilda leung fb有提過個牌子叫絲艾兒,
裡面有個cream 叫redness calmer,
話可以幫手舒緩泛紅同乾燥問題