有無媽媽大肚keep 住餵人奶?

tobegoodmum!
|
仔仔一歲..但現在發現有第二個..
Pump 奶完後兩次有血絲
睇醫生, 一個建議我continue pump 奶
另一個坦白同我講我個hormones 弱(條缐太淺色)
佢建議我停餵母乳等佢照到閃閃先

現在停了一星期... 好矛盾..
我要做媽媽
|
我有個朋友係keep住餵人奶架
lapistingting
|
tobegoodmum! 發表於 19-2-27 16:31

我當時醫生就建議我停餵人奶,營養留俾小胎兒
tobegoodmum!
|
lapistingting 發表於 19-2-27 18:25
我當時醫生就建議我停餵人奶,營養留俾小胎兒

謝謝你分享你經驗
其實我有護士朋友
佢都建議我停.. thanks !!

nhn729
|
tobegoodmum! 發表於 19-2-27 16:31

我而家22週,泵到20週左右自動退奶,想泵都無乜

頭12週有keep住少量流啡同埋宮縮,但大b唔肯轉其他奶唯有頂硬上
GCHK
|
自己冇咁嘅經歷,不過聽過話,都係停母乳比較好
ar_ching05
|

如果對個細既有影響就要停啦。我仔都唔食其他奶,但佢都1歲以上,固體先係主食,所以我覺得都唔大問題。
amfam
|

我覺得點都要顧住個細,停左先
MichEAL82
|
我有一直繼續餵到細 b 33週,大 b 自然離乳自己唔食。其實無話一定要停,醫生話只要無見紅流啡就可以繼續餵。
chanlazy
|

其實理論上係要停
因為當你喂母乳時 身體會分泌一種荷爾蒙叫oxytocin 會令你宮縮 而呢個狀況對你嚟講唔係咁好 所以都係停啦
大b喂到一歲已經好叻啦
bchuma
|
可以keep住喂嘠?
做個靚太
|
我有keep住早晚埋身,無乜影響,不過我發覺自從有左bb,就收左奶,就算個女啜,都係滴滴滴,唔再係奶柱~之前次次都有奶陣,依加可能十次先有一次有,仲要好短暫~