生鐵鑊問題

YVONNE2607
|
請教各位有經驗的jm ,我的生鐵鑊已用了幾個月 ,但現在洗的時候,仍然發覺有些好似銹漬, 請問應該可以怎樣做?謝謝
AC117
|
YVONNE2607 發表於 19-2-27 19:15
請教各位有經驗的jm ,我的生鐵鑊已用了幾個月 ,但現在洗的時候,仍然發覺有些好似銹漬, 請問應該可以怎 ...

我隻開左鑊頭幾個月都係有銹,每次燒干再搽油開始好d
hohoho36
|
其實我想問銹食佐驚唔驚?
Poyau
|
hohoho36 發表於 19-2-27 19:27
其實我想問銹食佐驚唔驚?

少量無大礙
oceandeepsea
|
可能要再開多次鑊,用砂紙省左d銹,用洗潔精大力擦乾淨,跟住開大火乾燒,由黑變藍再變銀藍,就開好,然後揸下食油
IloveJJ
|
請教各位有經驗的jm ,我的生鐵鑊已用了幾個月 ,但現在洗的時候,仍然發覺有些好似銹漬, 請問應該可以怎 ...

唔駛大力刷,輕輕洗下就得,留返啲油。仲有,蒸野多都會無油令個鑊生銹架!
ARS_fans
|

你意思係咪用纸巾抹有啡黑色?如係,係無害架,只係生鐵同空氣接觸既化學作用
YVONNE2607
|
ARS_fans 發表於 19-2-27 21:20
你意思係咪用纸巾抹有啡黑色?如係,係無害架,只係生鐵同空氣接觸既化學作用
...

係呀! 每次用紙巾抹都有些啡色野, 就係唔知使唔使開多一次鑊(emoji)
ARS_fans
|
YVONNE2607 發表於 19-2-28 08:37
係呀! 每次用紙巾抹都有些啡色野, 就係唔知使唔使開多一次鑊(emoji)

你個鑊用左幾耐?之前有jm話用耐d會好d,我果隻用左3個月左右都仲有....你有時間可以試下開多次 總之生鐵鑊既成份對人體無害既,放心
cathy-tse
|
ARS_fans 發表於 19-2-28 10:31
你個鑊用左幾耐?之前有jm話用耐d會好d,我果隻用左3個月左右都仲有....你有時間可以試下開多次 總 ...

點解你會知道無害嘅
ARS_fans
|
cathy-tse 發表於 19-2-28 10:52
點解你會知道無害嘅

網上睇咋生鐵鑊係95%鐵,5%碳,呢d成份都係無害,而d黑色野係同氧氣接觸而成既,所以冇問題
藍田譚C奶
|
ARS_fans 發表於 19-2-28 11:10
網上睇咋生鐵鑊係95%鐵,5%碳,呢d成份都係無害,而d黑色野係同氧氣接觸而成既,所以冇問題
...

YVONNE2607
|
ARS_fans 發表於 19-2-28 10:31

你個鑊用左幾耐?之前有jm話用耐d會好d,我果隻用左3個月 ...

我都用咗約3個月啦。或者得閒再買豬膏開多次,謝謝
MiuMiuLi
|

鐵鑊每次用完洗完抺乾,再放爐頭乾燒一陣,等 D 殘留水份燒左去先掛起,有水份易生鏽~