自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

當年盲中中買左份有基金有医療成份嘅保单而家每月比千幾蚊。最近查詢過如退保只值二仟蚊(美元) 。。感覺好似好不實際。已供十幾年。問下大家係咪應該停左佢

男爵府

係份保險医療成份極大定基金輸哂? 成十幾年個儲蓄只有二千美金?

別墅

starbuckscoffee 發表於 19-2-27 20:07
係份保險医療成份極大定基金輸哂? 成十幾年個儲蓄只有二千美金?

印象中医療部份比率不太大。最多佔保费一半。

公爵府

亜四 發表於 19-2-27 20:01
當年盲中中買左份有基金有医療成份嘅保单而家每月比千幾蚊。最近查詢過如退保只值二仟蚊(美元) 。。感覺好 ...

你呢種係投資相連保, 你要定期跟進同轉基金, 我當年買完又係放係度冇理, 供左十年, 又係每月供千幾, 我上年先即刻轉下基金,而家退保得返4萬

別墅

幸福黃太太 發表於 19-2-27 20:14
你呢種係投資相連保, 你要定期跟進同轉基金, 我當年買完又係放係度冇理, 供左十年, 又係每月供千幾, ...

唉諗起都心酸。。你係邊間?想請問要经中介䡟動 或自己可以來。我係AsA呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

保險併儲蓄/投資回報低過你分開獨立買。

基金價格可升可跌。你買基金要自己睇住,唔对路時要換馬,你十几年冇調整過基金组合?

別墅

Jasmine-4711 發表於 19-2-27 20:24
保險併儲蓄/投資回報低過你分開獨立買。

基金價格可升可跌。你買基金要自己睇住,唔对路時要換馬,你十几 ...

無呀 因唔懂尼方面。請各位指教

翡翠宮

亜四 發表於 19-2-27 20:28
無呀 因唔懂尼方面。請各位指教

我唔識教你買基金,但唔好旨意agent會幫你睇住。

高風險才有高回報,但大上大落,冇股票或基金係長勝的,好睇轉勢時你走唔走得切。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

吓...得返usd2000咁誇張?有無睇錯呀?醫療同基金分別係幾多保費啊?保額好大?
我供得少過你,hkd1000都唔駛,依家有usd8仟幾退保價值喎,我老公果份供大概hkd1200,依家有usd15000喎,買咗就快11年(已計埋人壽,住院,意外,危疾附加保障)

別墅

Jasmine-4711 發表於 19-2-27 20:34
我唔識教你買基金,但唔好旨意agent會幫你睇住。

高風險才有高回報,但大上大落,冇股票或基金係長勝的, ...

唔好意思。我意思係指自己可以自由轉動。或雖经中介先可以調動。謝謝

別墅

亜四 發表於 19-2-27 20:01
當年盲中中買左份有基金有医療成份嘅保单而家每月比千幾蚊。最近查詢過如退保只值二仟蚊(美元) 。。感覺好 ...

唔應該

別墅

largesizer 發表於 19-2-27 20:38
唔應該

Sorry 我係回應緊你嘅標題,唔應該買有基金成份保險

別墅

hfl2000 發表於 19-2-27 20:36
吓...得返usd2000咁誇張?有無睇錯呀?醫療同基金分別係幾多保費啊?保額好大?
我供得少過你,h ...

唔好意思 我再睇真D先。唉 但真係唔方多得去邊。每月供差不多千二蚊。。請問下你又咩打算。會供下去嗎??

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

單買基金都要成日留意隻基金有冇變化架,你買呢D基金連保險架,唔係一味比錢供就算架,都要成日問個經紀,萬一果隻基金係咁趺,都冇轉咁好易冇哂錢,十幾年先得果2千美元,好似太小啦喎,一個月千幾,一年都萬幾啦,十幾年D紅利得咁小?仲供來做咩?
<br><br>

翡翠宮

亜四 發表於 19-2-27 20:37
唔好意思。我意思係指自己可以自由轉動。或雖经中介先可以調動。謝謝

程序,你問番你中介,可能每間公司有唔同

侯爵府

亜四 發表於 19-2-27 20:37

應該可以去佢website自己改㗎吓?我果間都得(我唔係A乜A)。
你其實究竟知唔知自己買咗d乜啊?幾多保障額? 真正有幾多錢係買咗基金啊?你真係要好好review了解吓份單啊

別墅

Jasmine-4711 發表於 19-2-27 20:49
程序,你問番你中介,可能每間公司有唔同

好 唔該哂

別墅

hfl2000 發表於 19-2-27 20:49
應該可以去佢website自己改㗎吓?我果間都得(我唔係A乜A)。
你其實究竟知唔知自己買咗d乜啊?幾多保障額? ...

多謝你意見。我份已变左孤兒单。今日打去客服問下资料都好困難揾到答案

侯爵府

亜四 發表於 19-2-27 20:44
唔好意思 我再睇真D先。唉 但真係唔方多得去邊。每月供差不多千二蚊。。請問下你又咩打算。會供下去嗎??
...

其實你果份退保仲要唔要罰扣行政費呀?
我果份係供過咗10年就唔會再罰扣退保行政費,依家已經係自由身,所以我會繼續供呀,因為d保障對我地來講都ok,依家同一個保費唔會再買得返相同既嘢

侯爵府

亜四 發表於 19-2-27 20:57
多謝你意見。我份已变左孤兒单。今日打去客服問下资料都好困難揾到答案
...

佢website無e-service㗎咩?應該一login就睇得一清二楚㗎喎...問CS拎返個password啦。
(sorry , 或者要等有買A乜A既jm解答你)

首頁

尾頁

跳至