十月懷胎甚艱難(呻文)

meikipipi
|
唔大過肚都唔知大肚辛苦,終於捱到36週,請俾我呻一呻

頭幾個月胃氣脹,零胃口
試過係地鐵差d暈低,全身標冷汗

去到中期又牙痛,個幾日每晚痛醒三次
又唔敢整牙,好彩食左藥都好左好多

中後期,便秘搞到菊花損左又癢又痛,又係訓唔到

後期啦,忽然發濕疹手腳肚癢到不得了
個肚已r到爆哂紋,半夜又係癢醒兩三次

有左之後,放假多數係屋企,初期好累,後期行一陣又累
沖涼見到underarm黑左兩撻,灰左

可能免疫力真係差左,岩岩見到手指有個傷口含左朧,真的崩潰了

已經好耐冇試過一覺訓天光既滋味

|

我第一胎又係 牙痛 便秘(後期用力柯到下半身抽筋)最後後仲隻手有濕
生完以為好啦 點知生到成口瘡好痛苦

Carmen8080
|
加油 在有4週 好快就過 生完仲大鑊 忙到八彩
bchuma
|
meikipipi 發表於 19-2-27 22:47

頭幾個月胃氣脹,零胃口

辛苦你啦 。做媽媽就係辛苦⋯⋯
freshrose
|

頭幾個月胃氣脹,零胃口

你生完頭幾個月都無得一覺訓天光,當而家適應下
camille_wilson
|

頭幾個月胃氣脹,零胃口

當媽的就要有心理準備,無得一覺瞓天光,懷孕開始習慣,到湊B也是如此,我仔快4歲,我也是每晚醒兩三次。
ChansBB
|

頭幾個月胃氣脹,零胃口

我第一胎同而家第二胎都係咁呀
仲要4個月內日日嘔
五個月就開始恥骨日日痛
上胎仲要胃氣脹到胸骨膜發炎冇藥食,underarm附近腫左
不過underarm生完會白番呢放心

朋友都有問我何來的勇氣
我諗係因為大仔同老公呢

asuka_pig0212
|

頭幾個月胃氣脹,零胃口

非常明白 我今日24週, 由一開始有咗嘅不適到而家都冇停過, 終於今日申請到no pay leave,太開心
musiccisum
|
加油
Pinki.chan
|

頭幾個月胃氣脹,零胃口

你懷孕反應好大喎,係咪唔夠鈣所以牙痛?我媽媽話佢懷孕期唔夠鈣搞到甩左隻牙
meikipipi
|
camille_wilson 發表於 19-2-27 23:41
當媽的就要有心理準備,無得一覺瞓天光,懷孕開始習慣,到湊B也是如此,我仔快4歲,我也是每晚醒兩三次。
...

明嘅,但冇諗過有左就開始冇覺好瞓
meikipipi
|
ChansBB 發表於 19-2-27 23:53

呢位媽媽,你真係好勇(emoji)(emoji)

我本身想生兩個,宜家已經嚇怕左
meikipipi
|
Pinki.chan 發表於 19-2-28 01:36
你懷孕反應好大喎,係咪唔夠鈣所以牙痛?我媽媽話佢懷孕期唔夠鈣搞到甩左隻牙
...

我後來飲多左奶係好左d, 牙醫解釋隻補牙入面可能藏左菌,當大肚免疫力下降就會蛀入去中間

醫生仲叫我剝左隻牙,我唔制先留到隻牙(emoji)
meikipipi
|
asuka_pig0212 發表於 19-2-28 00:56
非常明白 我今日24週, 由一開始有咗嘅不適到而家都冇停過, 終於今日申請到no pay leave,太 ...

加油呀!共勉之
meikipipi
|
33154 發表於 19-2-27 22:53
我第一胎又係 牙痛 便秘(後期用力柯到下半身抽筋)最後後仲隻手有濕
生完以為好啦 點知生到成口瘡:thinkin ...

真係要講句媽媽真偉大
只有經歷過先明白
chonglulu
|
要記得生完重辛苦過宜家,大肚係比較唔辛苦ga la
ChansBB
|
chonglulu 發表於 19-2-28 07:21

完全係
|
chonglulu 發表於 19-2-28 07:21

係 今次第二胎 已經同自己講好好休息 出左世有排歎 又夜奶人生
youandme123
|
ChansBB 發表於 19-2-27 23:53

我初頭一邊underarm 無啦啦又腫又痛 嚇死我
以為有咩病

fungenergy
|
真係好認同"唔大過肚唔知大肚咁辛苦"
我D朋友仲生兩個, 真心覺得佢地好犀利
自己就怕怕了
而家就快13wks, 雖然過左最辛苦又攰又作嘔食唔落野既時期
但開始勁肚餓, 個肚不停叫
不過食少少又飽, 一陣個肚又叫...食極都肚空空
之後身體消化唔到, 嘔番出黎.....
仲有便秘....超辛苦...本來已經腸胃麻麻
不停飲奶食生果食菜都痾唔出.....

我知未到最辛苦既時期(懷孕中後期)
但係身心都好疲累
仲有排捱
都唔知同邊個呻好
有苦自己知