自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

交通意外,法庭已判對方錯,現在對方保險公司和我討價還價

係咪冇可能 full settlement?

件事已經拖了成年有多

好想同對家保險講:「你再唔賠,我要 claim 埋利息!」

大家有冇經驗可以分享一下?

水晶宮

greenpea 發表於 19-2-27 23:15

我嗰單賠哂整車嗰部份,係仲傾緊呢兩年因為加既保費同整車期間既的士錢。

珍珠宮

朋友試過,最後交比律師樓處理,最終自己收的賠償多咗,但保險公司要比更多,因為要包含很多律師費。
你可以試試同保險公司講,比個deadline 佢,否則就交比律師處理。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

唔係有公正行咩? 點討價還價?

放下自在

珊瑚宮

cattz288 發表於 19-2-27 23:33
唔係有公正行咩? 點討價還價?

我自己追

珊瑚宮

Alex123 發表於 19-2-27 23:28
朋友試過,最後交比律師樓處理,最終自己收的賠償多咗,但保險公司要比更多,因為要包含很多律師費。
你可 ...

請問你朋友係從一開始就搵律師嗎?

前面什麼的,公證行,汽車維修,等法庭判,問警察攞對方保險資料,出信給保險索償我都自己搞左,等了一年有多,現在保險公司聯絡我討價還價

現階段才出律師是不是遲了?

珍珠宮

greenpea 發表於 19-2-27 23:41
請問你朋友係從一開始就搵律師嗎?

前面什麼的,公證行,汽車維修,等法庭判,問警察攞對方保險資料,出 ...

我了解是起初沒有搵律師,是之後講唔掂掂先經朋友介紹去搵律師。

現在才搵律師是否太遲就不清楚。不過你已經早已提出索償,只是沒有搵律師,不是現在才提出索償,所以應該不算遲。

珊瑚宮

Alex123 發表於 19-2-28 00:16
我了解是起初沒有搵律師,是之後講唔掂掂先經朋友介紹去搵律師。

現在才搵律師是否太遲就不清楚。不過你 ...

你朋友個 case 係律師和保險公司商討賠償,還是係跟車主/司機追討呀?

請到律師都係追討刑責上的賠償,但保險公司算係第三者,律師可以對保險公司出咩fu fit?

珍珠宮

greenpea 發表於 19-2-28 06:44
你朋友個 case 係律師和保險公司商討賠償,還是係跟車主/司機追討呀?

請到律師都係追討刑責上的賠償, ...

先向事主出律師信,之後他就交比保險公司處理。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

你有冇律師幫手?可能真係可以claim利息喎

首頁

尾頁

跳至