好煩惱 走或留

SsummerTang
|
想各位jm 比下意見或者鬧醒我
同c6剛剛擺酒兩個月
本來打算在下個月我生日當天上律師樓簽紙結婚
但現在我卻不想了
剛擺酒無耐 就比我發現佢開始賭錢 以前無 拍拖時都無
依家懷孕27週 開始管得唔足 力不從心 佢電話換左密碼又換左防偷窺mon貼 我現在留在家中養胎 無工作 但自己有小小積蓄 前排比我發現 奶奶比我地bb出世用嘅錢 比佢摞去賭曬 我外家屋企人同佢屋企人比我同bb嘅利是佢都賭曬 屋企無曬錢 琴日聽到佢問我62摞一千蚊黎返工 我先知 原來佢話入錢入銀行擺住其實又係摞去賭左 已經好失望 每日幾乎毫無交流 佢沈迷賭外圍 一開頭我已經同佢講過 佢好左幾日 後來三更半夜唔訓起度賭波
SsummerTang
|
SsummerTang 發表於 19-2-28 04:57
同c6剛剛擺酒兩個月

接上文
然後再同佢講左幾次 亦有嘈過
佢答我 女女出世就唔賭了
我聽到好失望 奶奶比我買bb嘢嘅錢 已經無曬
佢居然講得出 女女出世先唔賭
我唔想去相信佢
所以哩個幾禮拜 我幾乎無理佢 屋企洗費 除左bb衫仔產檢費諸如此類 我自己都係用翻我自己嘅錢 因為試過我同佢翻大陸 我買左套衫100蚊人仔 佢同我奶奶講話同我行街買嘢用左五六千 後來我先知原來佢係賭曬左 搵我做藉口
我外家都好錫我
我是否應該回家一段時間
但我試過同佢嗌交 佢當晚即刻去通頂打麻雀 第二日無返工 第三日先搵我話佢同朋友翻大陸揼骨
或者我直接同哩個男人斷絕關係
因為我知跟著爛賭仔無好下場
SsummerTang
|
SsummerTang 發表於 19-2-28 05:03
接上文
然後再同佢講左幾次 亦有嘈過
佢答我 女女出世就唔賭了

接上文
佢最近成日摞住電話傾wts或wechat傾到咪咪咀笑
沖個涼沖一個幾鐘
三更半夜起身禁電話
我有左產前抑鬱
但佢卻不以為然
對我毫不上心

求各位jm
教教我
最好的解決方法
mspenny
|
要狠啲,要令佢屋企人都知道成件事
SsummerTang
|
mspenny 發表於 19-2-28 06:01

我應該再比機會佢改變嗎?但我覺得大家已經漸行漸遠
mickeywinnie3
|
mspenny 發表於 19-2-28 06:01

對!和相方家人商量!
hkvcar
|
返外家,同佢講,一日唔戒賭都唔會返去
SsummerTang
|
mickeywinnie3 發表於 19-2-28 06:39
對!和相方家人商量!

我過年時同爸爸提過 佢開始賭波 我對哩啲一竅不通 所以唔知原來可以輸咁多錢 個時我爸爸同佢傾過 我以為會有好轉啦⋯⋯所以,我先對哩個男人失望 依家又要忙bb出世嘅嘢同裝修 更加諗唔到點去解決 我覺得 機會我比左好多次 佢唔改就算但又唔想女女出世無爸爸
SsummerTang
|
hkvcar 發表於 19-2-28 06:44
返外家,同佢講,一日唔戒賭都唔會返去

要脅佢有用嗎我之前一直沒有勇氣 依家都唔知簽唔簽紙好
mickeywinnie3
|
SsummerTang 發表於 19-2-28 07:06
我過年時同爸爸提過 佢開始賭波 我對哩啲一竅不通 所以唔知原來可以輸咁多錢 個時我爸爸同佢傾過 我以為會 ...

同他家人分擔
SsummerTang
|
mickeywinnie3 發表於 19-2-28 07:09
同他家人分擔

奶奶唔起香港 老爺行動不便肺癌晚期 成日賭馬有時馬會賭波 佢對佢爸爸語氣都唔好 我怕同佢爸爸講 佢爸爸同佢嘈 佢激親老人家 我諗我要同奶奶商量 我記憶中佢好似好怕佢媽媽喊
mini1204
|
我寧願個女無老豆

我從未見過賭仔回頭,佢身邊既人比佢累到家無寧日。
SsummerTang
|
mini1204 發表於 19-2-28 08:11
我寧願個女無老豆

我從未見過賭仔回頭,佢身邊既人比佢累到家無寧日。

我曾經勸過佢 我話 再咁落去 我會走 個女唔會有你哩個爸爸 但佢都係無改⋯⋯所以 我都諗 係時候了⋯⋯我唔想再拖 耽誤左我
jeremylui83
|
賭徒就好似道友咁,滿口謊言,呢一刻同你講會改,其實係諗緊第二個大話呃你,
只會越黎越衰,為左個女同自己走啦,唔好返轉頭
FennieMan
|
止蝕離埸吧!
賭仔好難會回頭,佢哋賭到冇人性,會扮返工之後走去賭,會用不同藉口(如家人重病,受傷...)問人借錢。
仲有佢會覺得係社會嘅錯,係家人嘅錯,因你地比壓力佢,佢就去賭。
我細佬係人辨,所以我知係冇得救!
Gee!
|
為左個女,一定要離開,有咁遠走咁遠
MGM_DRAGON
|
唔好妄想佢會改
依一世都唔會
絕對一定唔會為左你同個女而改
要改一早改左
唔會而家先俾你「發現」

走啦
返外家
唔好回頭
你可以過得好好

今次係賭錢
下次係負債(街數)
再下次係叫雞
再下下次係外遇
失敗男人公式
見唔少

TwinWong
|
SsummerTang 發表於 19-2-28 04:57
同c6剛剛擺酒兩個月

十賭九輸, 早走早著

mini1204
|
SsummerTang 發表於 19-2-28 08:24
我曾經勸過佢 我話 再咁落去 我會走 個女唔會有你哩個爸爸 但佢都係無改⋯⋯所以 我都諗 係時候了⋯⋯我唔 ...

快走
SsummerTang
|
mini1204 發表於 19-2-28 09:46
快走

剛剛打左電話比哥哥 搬去哥哥屋企 離開佢