0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係催生完十二個鐘,再開刀生仔,但呀仔出左黎就話佢發燒去左兒科,搞到冇得餵人奶之後有個姑娘走黎教我加幫手手揸奶,可以吸入針筒比呀仔,佢話我第一次好叻有2ml,但到隔左兩個鐘我自己再手揸就已得1ml之後再隔兩個鐘再手揸就已經得返0.3ml,真係好氣餒,之後唔好講啦得一滴兩滴,眼見其他媽媽都係埋身餵奶,都餵得好好,但我個仔就兒科餵唔到,自己第一日又要訓床,到左第二日我下午先唔洗訓床,再慢慢落地,自己慢慢行,但因為好痛,呀仔又係第二層,所以都冇機會去見呀仔,要到五點老公黎到先推到我落去見呀仔,落到去因爲我比唔夠奶所以姑娘補左奶粉比呀仔

別墅

nicolayan 發表於 19-2-28 09:37
我係催生完十二個鐘,再開刀生仔,但呀仔出左黎就話佢發燒去左兒科,搞到冇得餵人奶之後有個姑娘走黎教我加 ...

所以我好擔心佢飲左奶粉唔飲人奶加上自己又冇奶,自己上返病房又再揸又係得果一兩滴,真係好氣餒,到左今日第三日朝早可以落去搵呀仔試下埋身餵,同埋會有人教,好希望一陣餵到呀仔...

會唔會有人教到我點做?

仲有個問題就係我乳頭過大,今日試左呀仔食我好辛苦,姑娘話可能要再大啲先可以埋身餵,而家都係手揸住先,返到屋企可以用揼,揼訓出黎比呀仔食

洋房

放輕鬆,埋身多d係會刺激奶量
做完手術通常第2-3日先開始有奶
所以你開始時揸到奶 係好好開始
加油 唔洗氣餒!

大宅

類似你的情況而最後成功餵到人奶既 case 有好多好多架,所以你唔洗太擔心!只要之後有恒心多啲埋身餵,就會好快上奶。

Bb 飲果幾餐奶粉,唔會咁易唔肯再飲人奶的,當然一有埋身的機會就要好好把握。响唔能夠睇 bb 既時間,你記得多啲食野瞓覺好好休息呀,咁樣對上奶有極大幫助!

祝福你,加油!

大宅

nicolayan 發表於 19-2-28 09:38
所以我好擔心佢飲左奶粉唔飲人奶加上自己又冇奶,自己上返病房又再揸又係得果一兩滴,真係好氣餒,到左今 ...

我女都係兒科住左十幾日先出院,係醫院飲奶水+每日兩次埋身啜下,出院後都可以全人奶呀

我覺得趁bb係醫院期間自己多d手揸同泵,多湯水同休息,易d上奶呀,加油!

侯爵府

回覆 nicolayan 的帖子

開刀係慢D 先上奶, 我直情第5日先有奶, 再俾我仔埋身, 我初時都係好少, 最緊要唔好太緊張, 放松D , 出院之後飲D 炒米茶上奶湯好快有奶, 餵下餵下我仔都8 個月

大宅

你都未上奶,我第5日先上奶之前BB全奶粉,上奶後孖B全人奶到8個月,放鬆d

別墅

我係催生完十二個鐘,再開刀生仔,但呀仔出左黎就話佢發燒去左兒科,搞到冇得餵人奶之後有個姑娘走黎教我加 ...

你先啱啱生完未上奶,唔使咁擔心。我都係生完第三四日先上奶,頭一個星期人奶再補奶粉,之後全人奶到而家阿仔剛剛100日大

別墅

Tsumoribabe 發表於 19-2-28 10:13
放輕鬆,埋身多d係會刺激奶量
做完手術通常第2-3日先開始有奶
所以你開始時揸到奶 係好好開始

又多個問題啦,不過如果可以揼出黎餵人奶既都好過餵奶粉

別墅

MinMinDes 發表於 19-2-28 10:25
類似你的情況而最後成功餵到人奶既 case 有好多好多架,所以你唔洗太擔心!只要之後有恒心多啲埋身餵,就會 ...

而家只可以手揸加機揼希望可以快啲上奶

別墅

freshrose 發表於 19-2-28 13:09
回覆 nicolayan 的帖子

開刀係慢D 先上奶, 我直情第5日先有奶, 再俾我仔埋身, 我初時都係好少, 最緊要唔好 ...

已經飲緊炒米茶啦

複式洋房

用電動奶泵泵通d乳腺

大宅

所以我好擔心佢飲左奶粉唔飲人奶加上自己又冇奶,自己上 ...

頭幾日無咩奶好正常,唔洗太心急~!!飲多D湯水,休息多D,埋唔到身都可以按摩乳房,同手擠奶~!

禁止訪問

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

不用緊張,堅持3個鐘揸/揼,好快有好多,食多啲飯(比平時多一倍),可以全母乳架,慢慢嚟唔駛急,如果最後唔得都唔緊要,奶粉都無問題,BB健康就可以啦加油

禁止訪問

大宅

所以我好擔心佢飲左奶粉唔飲人奶加上自己又冇奶,自己上 ...

唔好擔心仔仔只飲奶粉唔飲人奶,初生bb頭一個月無乜要求,乜都唔識,本能反應,俾乜都啜。我兩胎都係全人奶,大嗰個食到2.5歲細呢個宜家差不多4個月,但兩胎都係7日才上到奶,所以無問題架,你宜家問題係開完刀,走上走落好辛苦,咁就自己勤力啲,起碼每2小時泵奶一次,兩邊都泵,話俾身體知你要奶。然後出院後回家才慢慢同個仔夾埋身,起碼你不用係醫院走上走落,記住,媽媽要有好身體才可以照顧好bb。有乜就係bk求救又或者同家人傾

別墅

呀仔食過人奶係好似多左,但因為佢係兒科好似食開45-55ml奶水,點睇我啲人奶一日都追唔到上去,而呀仔就好似不停想食野,因為我都冇再比奶水佢食,但人奶兩個鐘比佢埋身一次,不過埋身唔會知佢食左幾多,所以我好擔心佢食唔飽,不停地抱起佢埋身食,食一次都起碼成個鐘,我今日應唔該補返啲奶水比佢食,點做好

公爵府

牛年勳章

如果唔係燥底,試下TYX王不留行滴雞精。勁通乳綫

大宅

我bb都係兒科觀察左幾日先出院,生完頭二日我都無得埋身餵,直至第三日先有黃金初乳。BB係兒科有水奶食,但返到屋企都好鐘意埋身啜啜啜,所以你千祈唔好氣餒啊,加油:)

首頁

尾頁

跳至