我的23週流產經歷(長文慎入)

Q寶
|
終於過左一排,終於心情稍為好D,終於鼓起勇氣打呢篇經歷
滿心歡喜PASS左照結構,好開心知道BB性別,
諗住可以安心等待預產期來臨
點知到平安夜當晚凌晨,訓訓下突然急尿就去廁所,
落床個下有一大泡水流晒出黎,
即係同我老公入急症。

當時的心情好驚,一邊摸住個肚一邊同BB講你唔可以有事
去到急症,照超聲波見到BB仲有郁仲有心跳,
當時個心定左少少,再進一步上婦產科檢查,
證實我的確穿左羊水,要等待BB出黎。
當時嘅我一直流淚,檢查完一出去見到我老公
我即刻同我老公講對唔住,我保唔住我們的骨肉
之前姑娘已同我老公大約講左我嘅情況,所以我老公都了解
當時我老公只能夠安慰我,
下一步就係要決定BB出世時會唔會急救,當時BB 23週幾,
我同我老公意見一致,即使萬般不願意不捨得,
同埋唔想BB一出世就要插喉咁辛苦,最後決定BB要開心快樂做小天使

當日下午三點幾有輕微陣痛,而且夾雜住發燒嘅情況,
老公同醫生都覺得我情況有少少嚴重,但仍然唔建議開刀拎BB出黎
之後有醫生同兒科醫生黎同我們講解情況,亦有好多姑娘黎MON住探熱
到左差不多七點幾八點,陣痛強烈左好多,醫生亦覺得係今晚出黎,
所以唔需要我催生,由得BB自然產出,
當晚係平安夜,有人入黎病房唱聖詩,
當一下個心真係好痛,好似比刀割咁痛,
係咁唱普世歡騰,Joy to the world,
我BB馬上就要離開我啦~唱呢D歌又點會開心呀!
去到夜晚11點幾12點,陣痛得好有規律,而且愈來愈痛,
最後要打止痛針,同推我過產房聞笑氣(本身不用在產房生)
但笑氣好臭,有陣唔知咩味,吸住好似抖唔到氣咁
產房姑娘仲要係咁鬧我,但個刻已經冇力同姑娘嘈啦~
之後推返我返房,突然感覺下面開晒(有一個窿嘅感覺),
一推就生左BB出黎了,

但個刻,完全冇任何喜悅嘅感覺,
而且一生完我又再發燒,所以就即刻訓著左,
訓左幾日醫院,醫院好體諒我的情況,比老公一齊留係度陪我
臨出院時,決定見BB最後一面,同佢作最後嘅道別。
之後坐足月,再返醫院覆診同睇報告
流產原因係受細菌感染,
但我問醫生下一胎我要點避免細菌感染?
醫生居然答我,細菌感染係冇得預防同避免。

之後我就會努力調理好身體,半年後再同老公努力,
我深信BB好快會返黎我身邊。
Manmancher
|
有冇查過是否宮頸短?
Q寶
|
回覆 Manmancher 的帖子

未發生事之前已檢查過,宮頸正常,到入院時,宮頸都冇開到
Manmancher
|
Q寶 發表於 19-2-28 12:54
回覆 Manmancher 的帖子

未發生事之前已檢查過,宮頸正常,到入院時,宮頸都冇開到

好心痛
Lore306
|
加油!小寶寶好快會再回來!
如果係有細菌,唔知會唔會同dodo有關...
KwongYuki
|
Q寶 發表於 19-2-28 12:30
諗住 ...

政府醫院醫生+私家診所醫生都係話冇得預防!
只可以密啲攞分泌去驗
但我覺得驗到有嘅時候已經要接受治療,都好被動下!
所以我今次自己決定,可能大家會覺得我好天真,我每日食益生菌,感覺上身體好菌多過壞菌,又可以預防便秘,試吓無妨!
當然我都有詢問過醫生意見,佢哋冇數據顯示有幫助,但佢哋唔反對!

pigpigstar2019
|
諗住 ...

加油!bb會再回來!
肥虎虎
|
加油,bb一定會再返黎
wingwing515
|
睇到你呢篇,好心疼,我都係遲你幾日引產,我岩岩去完旅行番黎,成個旅程,無之前咁興奮,始終因爲無左bb先去,
我下個月會開始努力,睇下bb幾時會番黎我身邊,
你都要加油
我要做媽媽
|
睇到你既文字,我都覺得好心痛亞,同時覺得你都好堅強。加油媽媽,一定要調理好身子
JKHome
|
聽到好心痛,加油呀,你好堅強,小天使好快會返嚟
babymama2
|
諗住 ...

只想bb健康出世,但最怕就係原來有事但冇得預防。。。

樓主加油!
KILW
|
樓主好好保養身子。
有關菌,我大肚早期婦產科醫生幫我做陰超時,唔知佢睇到咩,叫我做個菌嘅檢查,報告出左話中左b鏈,佢有提過中左b鏈唔理會較易早產,叫我要食抗生素。雖然大有可能唔一樣嘅菌,但你將來再有bb時,搵個有醫德嘅私家婦產科醫生跟進,希望佢可以做檢查時盡量做到多d。
cpycpyhelen
|
諗住 ...

睇完都覺得心痛,但有時候有啲野避免唔到,希望你快啲走出傷痛,好好調理好身子再努力,下次小寶貝會帶齊野返黎
newspaperhang
|
好好保重,養好身體,小天使會返黎做你bb加油
btw,我呢胎7wk覺得分泌有唔妥,係私家驗菌,中左加德納菌,醫生話會早產要食抗生素一星期
mommy2015
|
newspaperhang 發表於 19-2-28 19:04
好好保重,養好身體,小天使會返黎做你bb加油:fortun ...

你分泌有咩異常?
|
mommy2015 發表於 19-2-28 19:22
你分泌有咩異常?

覺得佢黃黃地、綠綠地色,之前未見過。
然後叫私家醫生幫我check,佢拎分泌時見到有氣泡(佢咁講),就話除左普通陰道菌之後再驗多一個test,我話好,就得知係加德納菌。
mommy2015
|
newspaperhang 發表於 19-2-28 20:21
覺得佢黃黃地、綠綠地色,之前未見過。
然後叫私家醫生幫我check,佢拎分泌時見到有氣泡(佢咁講),就話 ...

你搵邊間私家幫你check?我都想check下。
|
mommy2015 發表於 19-2-28 20:27
你搵邊間私家幫你check?我都想check下。

我搵銅鑼灣馮x儀醫生,你search下就會搵到
Q寶
|
回覆 Lore306 的帖子

呢個我就真係唔知啦~我都好不知所措,下次應該有咩可以做到