我係唔係應該放手啦?

Kikipo10
|
當生活嘅點點滴滴一點一點甘磨滅左棱角 原來將生活的熱情都磨滅埋啦 從結婚到生B到人生中經歷生離死別 種種嘅種種都話俾我聽 呢個男人 唔係你嘅依靠 但我都抱住人總會變嘅 只要我肯俾時間俾耐性佢 佢一定會有改變 但直到尋晚我終於都放棄了 原來「江山易改本性難移」呢句嘅道理係係咁堅嘅 尋晚佢終於都話我聽啦 我就係咁㗎啦 想我有轉變冇可能嘅 你想點做就做啦(離婚)
tansyneko    發表於 19-2-28 13:31
crystal媽咪
|
Kikipo10 發表於 19-2-28 12:36
當生活嘅點點滴滴一點一點甘磨滅左棱角 原來將生活的熱情都磨滅埋啦 從結婚到生B到人生中經歷生離死別 ...

江山易改本性難移
佢要改嘅係乜嘢??
唔同事件,唔同做法
cedarcone
|
江山易改本性難移,其實好多人會有 !
亦唔係壞到殺人放火,視乎每個人接受既程度而言。
每個人都有天生本性,亦有後天形成,種種因素,如果被人強制去改變,好像失去自由。
除非爛賭禍害家人!
否則每個人都不會十全十美! 只力求完美!
jeremylui83
|
你想人改變呢個想法已經係錯左
mini1204
|
咁你做乜係都要改變佢
Nancy20090615
|
你既然知道佢5會改 (其实改咩呢?),你有咩決定呢?
Kikipo10
|
crystal媽咪 發表於 19-2-28 13:15
江山易改本性難移
佢要改嘅係乜嘢??
唔同事件,唔同做法

想佢可以改變下對對仔囡用D心 甘樣好過分咩?
|
Kikipo10 發表於 19-3-1 11:05

唔過份喇梗係, 但佢做唔到/唔想做丫麻. 等如問佢攞家用, 梗係唔過份喇, 咁佢比唔到/唔想比, 你又可以點?
Kikipo10
|
cedarcone 發表於 19-2-28 18:38
江山易改本性難移,其實好多人會有 !
亦唔係壞到殺人放火,視乎每個人接受既程度而言。
每個人都有天生本性 ...

我知人冇十全十美 但對家庭對仔囡 應該唔係只係賺錢同只有玩機掛
Kikipo10
|
jeremylui83 發表於 19-2-28 20:15
你想人改變呢個想法已經係錯左

或者係 人在學習中生存 一成不變嘅人而我想嘅有所改變或者已係一種錯誤嘅開始
Kikipo10
|
Nancy20090615 發表於 19-3-1 11:07
唔過份喇梗係, 但佢做唔到/唔想做丫麻. 等如問佢攞家用, 梗係唔過份喇, 咁佢比唔到/唔想比, 你又可以點?
...

無奈 想離婚 但覺得對小朋友又係不負責任嘅行為 我唔知點做

Kikipo10
|
mini1204 發表於 19-2-28 23:08
咁你做乜係都要改變佢

呵呵
crystal媽咪
|
Kikipo10 發表於 19-3-1 11:05

唔過份
仔女都有埋……呢啲應該係發自內心,唔應該係人哋叫先畀多啲心
|
Kikipo10 發表於 19-3-1 11:13
無奈 想離婚 但覺得對小朋友又係不負責任嘅行為 我唔知點做

唉....
HOPEFORBB
|
回覆 Kikipo10 的帖子

樓主,其實唔係想潑你冷水,但事實係,結婚唔會改變到一個人,生仔更加唔會,係呢版啲case都屢見不鮮

你可以控制的就係改變你自己的心態,因為依家佢覺得係你覺得有問題,而佢唔覺得佢有問題
Kikipo10
|
crystal媽咪 發表於 19-3-1 11:21
唔過份
仔女都有埋……呢啲應該係發自內心,唔應該係人哋叫先畀多啲心
...

發自內心 唔敢期望啦
crystal媽咪
|
Kikipo10 發表於 19-3-1 11:34
發自內心 唔敢期望啦

咁你可講你意見,但不要存太大希望。可能改變少少,咁你會開心一d
Kikipo10
|
HOPEFORBB 發表於 19-3-1 11:30
回覆 Kikipo10 的帖子

樓主,其實唔係想潑你冷水,但事實係,結婚唔會改變到一個人,生仔更加唔會,係呢版 ...

嗯 佢正係呢種心態 但我覺得我堅持唔到落去啦 我好累 我想放手啦
人生如戏
|
回覆 Nancy20090615 的帖子

忍耐,你可以得到乜,放手,你又可以得到乜!衡量過自己到底需要乜
20150618bb
|
Kikipo10 發表於 19-2-28 12:36
當生活嘅點點滴滴一點一點甘磨滅左棱角 原來將生活的熱情都磨滅埋啦 從結婚到生B到人生中經歷生離死別 ...
男女関係去到要..........永遠都有條柱在心中,早的打算好過,無謂浪費時間在磨滅自己