嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

小女8個月,昨天無故抽筋(沒有發燒)。我好擔心,已經去左醫院,而家做緊檢查,可否問下家長意見或者有冇試過,如果判斷為癲癇應該要點做?

大宅

eiggamaglei 發表於 19-2-28 14:16
小女8個月,昨天無故抽筋(沒有發燒)。我好擔心,已經去左醫院,而家做緊檢查,可否問下家長意見或者有冇試 ...

醫生點講呀?

別墅

小女8個月,昨天無故抽筋(沒有發燒)。我好擔心,已經去左醫院,而家做緊檢查,可否問下家長意見或者有冇試 ...

我兒子13個月大.確診癲癇
癲癇也分好多種......

洋房

SiuWai0806 發表於 19-3-11 08:12
我兒子13個月大.確診癲癇
癲癇也分好多種......

做了什麼檢查確認為癲癇,我的女16个月大,上周六抽筋,去到醫院照腦掃描,做腦電圖,抽血檢查都沒查到原因,現在等再約MRI,政府有排等,打算去私家照,但是最快都要四月初,好擔心

別墅

LassieLai 發表於 19-3-23 00:10
做了什麼檢查確認為癲癇,我的女16个月大,上周六抽筋,去到醫院照腦掃描,做腦電圖,抽血檢查都沒查到原 ...

其實淨系臨床反應都可以確診癲癇
有d人做足晒所有檢查都搵吾到原因

別墅

LassieLai 發表於 19-3-23 00:10
做了什麼檢查確認為癲癇,我的女16个月大,上周六抽筋,去到醫院照腦掃描,做腦電圖,抽血檢查都沒查到原 ...

暫時我仔仔做左一堆檢查
抽血n次
腰椎穿刺抽腦髓2次
腦掃描
腦電圖3次
腦部mri 1次
而家等緊做等2次mri.同埋等見遺傳科醫生做基因檢查

洋房

SiuWai0806 發表於 19-3-23 01:03
其實淨系臨床反應都可以確診癲癇
有d人做足晒所有檢查都搵吾到原因

為了安心起見,還是做MRI再看,醫生開了葯説如果再抽並且超過五分鐘就要我們用葯再帶去醫院,接著就要考慮用藥治療,現在還有代謝和基因檢查沒出來,29號復诊應該有報告,忐忑不安,時時刻刻擔心囡囡隨時都可能再抽

洋房

SiuWai0806 發表於 19-3-23 01:06
暫時我仔仔做左一堆檢查
抽血n次
腰椎穿刺抽腦髓2次

我們都抽血測基因,但是醫生説是為了可能需要用什麼藥才做,可以等結果出來第一時間用藥。你仔仔13個月都是沒發燒沒有任何症狀就突然抽筋嗎?抽了多久呢?醫生怎麼説

洋房

SiuWai0806 發表於 19-3-23 01:06
暫時我仔仔做左一堆檢查
抽血n次
腰椎穿刺抽腦髓2次

沒權限pm你,明白了,希望你仔仔早日康復,健康活潑,加油啊

複式洋房

係醫生驗查,照腦電波圖有發出異常電波先會判斷為腦癎,我個仔係有腦癎症!

別墅

我女女都有依個情況,想問你後來點樣啦?

別墅

Mom_Sa 發表於 19-9-20 01:25
我女女都有依個情況,想問你後來點樣啦?

晤好意思,現在才看到您的。我女女現在開始食抗抽筋葯了。暫時情況穩定。您小朋友呢?係幾個月?

首頁

尾頁

跳至