有冇人全程跟私家?

xxjooolisa
|
新手一問:見到個個話Book政府排期,想知可唔可以剩跟私家?跟醫生指示產檢驗血等等?

我知私家34W前生唔接,要去急症,到時萬一早生係咪急症就ok?
pinki8888
|
xxjooolisa 發表於 19-2-28 17:40
新手一問:見到個個話Book政府排期,想知可唔可以剩跟私家?跟醫生指示產檢驗血等等?

建議都去埋政府比佢有底
我果時去到14w到就無再去政府,
點知真系早生, 要緊急開刀,
但無底醫院好亂,又比佢地鬧,
叫我老公反屋企拎報告比佢地睇,
但我情況好急,佢地又要趕住全身麻醉我,
總之全程都比人話 , 同好亂
所以有時間最好去埋政府
super_cat
|

點都去政府登記咗先,如唔係有咩事先去衝急症室,政府又完全無你record, 所有檢查都要再做過,到時蝕底嘅係你自己呀

除咗早產外,仲有萬一唔好彩有咩高危因素,政府配套係會好啲
ching129
|

可以兩邊都排,政府未必會做T21同結構

xxjooolisa
|
謝謝回覆。聽你地咁講好似政府有個 record 好D⋯⋯多口問問係點樣登記政府?

同埋係咪點都要去一次政府安排嘅產檢?洗唔洗$?
xxjooolisa
|
pinki8888 發表於 19-2-28 17:52
建議都去埋政府比佢有底
我果時去到14w到就無再去政府,
點知真系早生, 要緊急開刀,

意思係要每次政府的產檢都去定點?
GCHK
|
super_cat 發表於 19-2-28 17:54
點都去政府登記咗先,如唔係有咩事先去衝急症室,政府又完全無你record, 所有檢查都要再做過,到時蝕底嘅 ...

同意,我覺得都係去登記左先
freshrose
|
xxjooolisa 發表於 19-2-28 18:00
意思係要每次政府的產檢都去定點?

我好早去政府排左期,果時約第一次見政府醫生已經係26w, 見左一次俾哂d record 佢,我講明唔會再返政府做產檢,佢就循例俾個催生期我,我之後就無再去政府,全程私家
xxjooolisa
|
freshrose 發表於 19-2-28 18:58
我好早去政府排左期,果時約第一次見政府醫生已經係26w, 見左一次俾哂d record 佢,我講明唔會再返政府做 ...

Thanks! Will do the same. 係咪去附近一間政府醫院登記定上網?
puppydingo
|
兩邊睇。
我provide 私人果邊d report比政府果邊。唔洗係政府又做多次。

去到34周私家醫生confirm一定無問題入私家,我就無再去政府。
Pink_girl
|

我淨係登記完去過一次,之後無返過政府啦,覺得好無聊,姑娘知我私家生,都話得架啦你照去私家睇啦佢話政府有我record,我諗真係touchwood好早生再返去政府都okay
donutnut
|
我都係唔打算會去政府FOLLOW, 不過人地叫我REG 我都會去REG
拖到而家17WK, 聽日去瑪嘉烈REG
莫失莫忘
|
我第一胎淨係去左公院登記跟住只係去私家產檢,個時仲有番工唔想成日請假。第二胎就連登記都冇。

chimpanzeee
|
ching129 發表於 19-2-28 17:54

可以兩邊都排,政府未必會做T21同結構

唔係私家先有得做T21咩
肥虎虎
|
當然要去,懷孕過程唔係諗咁易 & 簡單
當初我諗住全程私家,遲遲唔登記
點知真係唔簡單,最後係政府醫院幫我
宜家我依然私家醫生,政府兩邊睇
但私院唔收我症我無法起私家生
政府亦好緊張我case, 一切都照顧得好好
所以樓主都要買個保險比自己&BB
freshrose
|
回覆 xxjooolisa 的帖子

去返你住地的醫院登記, 我果時係要去醫院登記, 而家好似可以上網, 我都唔SURE
haha748494
|
回覆 肥虎虎 的帖子

Agree!兩胎兩邊走,我覺得有保障安心D.
ayakaya
|

我問過我嘅醫生,有冇需要係政府登記。佢話唔洗,媽媽係香港人,如果真係touchwood有乜,政府都一定要收。報告都可直接私家share過去。除非本身高危,比如多胞胎,已經foresee到幾時大概率要NICU果D,否則冇需要去政府登記。
Nbs
|
我全程都係私家跟,公家登記左睇過唯一一次,嗰陣已經 36 週,純為有個record.