家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

PopeyeCK 發表於 19-3-1 00:28
400萬是但買債都高過2%
再唔係就定息派息保險,大把派4%或以上
加息環境下要多過2%周圍都係

唔係做保險啦,我幫阿B沖涼就識試水温
定息派息保險我有1份,只係3厘幾,買咗5年,快到期所以先唸下點重整,因佢到期先一次過派息,唔可以每月有錢返
債我唔識又唔敢買,錢咁辛苦儲返黎,穩陣d好,情願回報低d好過博

子爵府

littlecake 發表於 19-3-1 10:01
基金我 以後都唔會再買,之前買過康暈,買完成日收到文件轉呢樣轉個樣,我懷疑連agent都唔知做緊咩,十年 ...

月供咪制,一筆過就考自己眼光了!

子爵府

littlecake 發表於 19-3-1 10:11
定息派息保險我有1份,只係3厘幾,買咗5年,快到期所以先 ...

以前果d利息都係累計多,家下基金公司知道大家都好息所以先多每月派息,不過都唔多貪高息,有得8-10%都係隨時派本。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

我7年前開始趁低吸納高息股同REITS, 建立一個收息組合來經營被動收入, 其間會加入或放棄某些股票以優化整個收息組合, 到今日成個組合成本都係400萬多少少, 好多股因為都係早年買入, 組合overall 股息接近8厘

gwenmother    發表於 19-3-21 11:07

大宅

畀面勳章

littlecake 發表於 19-3-1 10:04
謝謝建議,我本身都有少少人仔,收3厘幾息,仲有少少5號仔,如你提議,我都會考慮下入d公用股,煤氣買唔買 ...

煤氣而家價好高, 你等佢遲啲派咗息之後股價回落先…… 我自己就有買1038, 因為息高派息又幾穩定, 不過依家個價都係偏高, 要等佢回落返少少先

jllulu    發表於 19-3-26 12:27

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

littlecake 發表於 19-3-1 09:58
我係中信做,最高都係得2.3%

信你唔係試水溫,唔會用幾年嘅acc黎(較飛)。 我冇任何推介,只係分享我會做嘅嘢。
~定期(人仔、港幣,要到期轉走做新資金,部分銀行新息率高過原有資金)
~中人壽(有幾年的儲蓄計劃,有保險成分)
~股票(多銀行股、公用股,志在收息/股/炒價)而家有5,6,3988,939,66……
~零存(有d有1.x/2.1%)
………………

ps.各位有好野唔駛pm我

Poyau    發表於 19-3-1 11:50

寶石宮

2023年兔年勳章

littlecake 發表於 19-3-1 10:01
基金我 以後都唔會再買,之前買過康暈,買完成日收到文件轉呢樣轉個樣,我懷疑連agent都唔知做緊咩,十年 ...

呢間如其名con···暈

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

溫馨提示:

這好多Agent 扮會員,說介紹自己個Agent 比你,又話跟得好,有責任,其實是他自己或親人~

好多 Agent 等緊你這樣什麼也不懂的水魚~

唔好懶,花些時間在這裡爬一下文,終身受用~

如有會員PM你介紹agent 或 agent sell 野,請立刻向版主舉報~

4百萬先做定期,等機會買樓~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

littlecake 發表於 19-3-1 10:11
定息派息保險我有1份,只係3厘幾,買咗5年,快到期所以先 ...

如果咁講的話你當年既息口都算ok架啦
好多保險公司上年年中仲係做緊3%-3.5%
之後先開始加返
如果你想個個月有錢用下的話可以睇下泰禾隻月月派息既
做緊3.8%,行內唔算最高,不過個個月有錢用,lock 2年
債其實都近乎冇風險
如果想穩陣就買大公司債,唔好買可換股債就ok

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-3-1 11:30
信你唔係試水溫,唔會用幾年嘅acc黎(較飛)。 我冇任何推介,只係分享我會做嘅嘢。
~定期(人仔、港幣,要到 ...

原來可以睇會籍年期
我岩岩join,好大嫌疑xd
仔仔仲有兩個月就出世好緊張

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PopeyeCK 發表於 19-3-1 12:52
原來可以睇會籍年期
我岩岩join,好大嫌疑xd
仔仔仲有兩個月就出世好緊張

係呀!可以睇入咗嚟幾多年。
不過有啲好精,係打手。但係佢會pm叫啲舊會員幫手宣傳,話畀返錢,不過好多都畀人舉報。
大膽懷疑,細心觀察係好事嚟嘅。
不過呢排啲agent好進取,以前會pm或暗示。而家喺版面會講埋佢啲客戶做啲乜,又或者會講埋自己係咩公司,好容易就發現。

人哋講乜都好,自己要分析係咪適合自己
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

大力大力 發表於 19-3-1 11:53
溫馨提示:

這好多Agent 扮會員,說介紹自己個Agent 比你,又話跟得好,有責任,其實是他自己或親人~

知道喇大力兄,時常見你苦口婆心提醒會員,水魚我做過幾次,會學精少少架喇
自住樓同老公聯名供緊,要交重稅所以放棄買多一層嘅唸法喇

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-3-1 11:30

信你唔係試水溫,唔會用幾年嘅acc黎(較飛)。 我冇任何推 ...

謝謝分享,研究下先

伯爵府

牛年勳章

你想每月派息,只有基金可以幫你。
買基金,要向銀行買。
不要向保險公司買基金,他們賣的是有基金成份的保險。

禁止訪問

公爵府

我嫌而家D股票比較貴, 我想入都入唔夠.
我會先用380萬分幾間銀行做定期, 20萬用來等.....買收息股.
之後再做定期時如已入了20萬股票, 又留20萬出來..........如此類推.
最少買1球先.....就算匯豐現價都有6%息, 建行5%, 港燈5%, 媒氣2%加10送1

要做短期計劃, 中期同長期
唔會一次過買晒4球......

當然如果未有收租樓, 可以考慮一下....

jllulu    發表於 19-3-26 12:30

男爵府

koko2000 發表於 19-3-1 17:27
我嫌而家D股票比較貴, 我想入都入唔夠.
我會先用380萬分幾間銀行做定期, 20萬用來等.....買收息股.
之後再 ...

謝謝,建議好好會參考
請教一下,未有收租樓,但現在樓價咁貴,回報率不是很低嗎? 又要交稅,又怕租霸,還值得考慮嗎?

大宅

大力大力 發表於 19-3-1 11:53
溫馨提示:

我老公都想做收租佬,但個樓市上年年底回一回,呢幾日報紙賣晒啲業主又反價,成交又開始創新高既新聞

大宅

有4球,應該分散投資先穩陣,買股票、債卷、外幣、定期等收息好過

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至