家庭理財

跳至

首頁

尾頁

公爵府

pi0219 發表於 19-3-1 11:16
我7年前開始趁低吸納高息股同REITS, 建立一個收息組合來經營被動收入, 其間會加入或放棄某些股票以優化整個 ...

請問可以分享下你現時個組合有什麼股嗎?比大家參考下,謝謝

複式洋房

littlecake 發表於 19-3-1 09:47
請問可推介邊隻嗎?

我唔介意推介但會唔會其他人以為我hard sell

子爵府

請提供給大家參考一下,謝謝。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

12月做定期最高息

男爵府

回覆樓主:

我全部買晒3號,媒氣。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

20020116 發表於 19-3-3 00:41
請問可以分享下你現時個組合有什麼股嗎?比大家參考下,謝謝

我持有 1098, 6823 同405 等, 但我全部講晒出黎都無用, 因為收息回報係以我既買入價來計算; 好似1098咁現價計只有5厘多但我係10蚊樓下入貨既, 現價計息率接近10厘, 呢幾隻股宜家先買絕對摸頂

405 係3個幾己入, 6823均價10蚊樓下, 靠平時自己多做功課, 大趺市時/價殘時入.

公爵府

pi0219 發表於 19-3-7 11:24
我持有 1098, 6823 同405 等, 但我全部講晒出黎都無用, 因為收息回報係以我既買入價來計算; 好似1098咁現 ...

謝謝你,明白你所講嘅道理,我都知買股係講時機,但我都想多參考別人嘅porfolio,總會有多少啟發性。

子爵府

我持有 1098, 6823 同405 等, 但我全部講晒出黎都無用, 因為收息回報係以我既買入價來計算; 好似1098咁現 ...

你好叻,可以揸咁耐都無賣到

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

maggie92 發表於 19-3-7 13:12

你好叻,可以揸咁耐都無賣到

唔叻架, 以前凈係識得炒波幅, 羸粒糖輸間廠, 交左好多學費

宜家發覺搵岩高息好股再長渣, 先可以制造隱定既被動收入.

有買開股票既家人成日叫我趁高位賣左d股票, 話等第日跌再買番. 但好似405咁, 要跌番落去3個幾, 除非基本因素改變, 否則無咩可能吧?

所以我會自己分析, 唔埋佢地

大宅

asd456 發表於 19-3-6 23:03
我全部買晒3號,媒氣。

子爵府

pi0219 發表於 19-3-7 13:24
唔叻架, 以前凈係識得炒波幅, 羸粒糖輸間廠, 交左好多學費

Yes,越多買賣,輸既機會好大。

子爵府

你講呢三隻我都持有或賣過,真心請教當價升,例如1098已升了幾蚊,你點能夠把持不賣

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

四百萬已經唔係小數目,資產配罝得宜的話,做到穩定增值唔會太難。

大宅

PopeyeCK 發表於 19-3-1 12:50
如果咁講的話你當年既息口都算ok架啦
好多保險公司上年年中仲係做緊3%-3.5%
之後先開始加返

請問泰禾呢隻保 係點架?

公爵府

bulubulu 發表於 19-3-7 18:57
你講呢三隻我都持有或賣過,真心請教當價升,例如1098已升了幾蚊,你點能夠把持不賣
...

因為我入佢地既目的係收息, 除非基本因素有變或需要現金, 否則不打算賣

目標明確, 就不存在大升時要"忍" 住唔賣,

男爵府

上車盤收租,五成首期,以租養供,剩低的錢買收息股

侯爵府

littlecake 發表於 19-2-28 22:30
請教應該如何投資,可做到每月穩定收入? 想投資較低風險,回報可有多少? 現在全做定期只得2%利息,而且不是 ...

買債券定期回報,定息,除非佢破產或財困,比股票少風險,升亦可以轉,又可以leverage, 買緊新鴻基,aia, 平均9厘,天津房地產, 17厘

子爵府

pi0219 發表於 19-3-7 13:24

405我都有買過少少,升到5.5x 賣左,跌到4.7 唸住買返但最後無買到,之後升返又唔想追,所以低位入坐貨唔賣最好

複式洋房

miffy_suesue 發表於 19-3-7 20:36
請問泰禾呢隻保 係點架?

你有與趣就inbox我
我怕當我sale野block左

大宅

skybiebie 發表於 19-3-8 12:26
買債券定期回報,定息,除非佢破產或財困,比股票少風險,升亦可以轉,又可以leverage, 買緊新鴻基,aia, ...

你地通常邊到睇債卷資料㗎?

首頁

尾頁

跳至