心聲留言

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

小傑媽媽 發表於 19-3-2 20:11
情緒病發作時最重要係有人關心,有傾訴對象,所以我最近經常入來揾人陪我傾計聽我呻,如果唔係咁,我都怕 ...

我以前未有互聯網, 想搵人傾, 又係夜深時份, 唯有打尼 d 熱線喇, 而家可以網上傾下, 又多个選擇, 互相鼓厭下, 不過, 始終要搵出方法對症下藥, 病向淺中醫.

大宅

Gladys-c 發表於 19-3-1 06:59
只有面對著丈夫,我才可以肆意的哭,流露我的傷感-我時而失控地狂哭,下一秒又突然又完全平靜無聲,連自己 ...

若果你老公系好,應該同你穩地方搬,而唔係由得個老婆系到受苦。

大宅

謝謝各位曾經在這裏留言、安慰我的人。因為情緒低落,都沒有好好回應你們。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Gladys-c 發表於 19-3-16 00:50
謝謝各位曾經在這裏留言、安慰我的人。因為情緒低落,都沒有好好回應你們。
...

複式洋房

Gladys-c 發表於 19-2-28 23:11
我快熬不下去,不停出現非常具體的可怕念頭,揮之不去。我感覺渾身乏力。對於面對人、走在街上都感到害怕, ...

感同身受

大宅

我覺得撐得很辛苦,要幫助,所以這個星期嘗試從不同渠道向人傾訴。家人、朋友、教友都耐心地聽,並開解、勸勉我。但那種想尋死的念頭卻揮之不去。望見欄桿,望見窗戶總有想跨出去的感覺⋯⋯理知上知道不應該,想到家人會傷心,就抑壓著這種感覺。但它揮不去,總是不斷浮現。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Gladys-c 發表於 19-3-17 09:22
我覺得撐得很辛苦,要幫助,所以這個星期嘗試從不同渠道向人傾訴。家人、朋友、教友都耐心地聽,並開解、勸 ...

……

大宅

crystal媽咪 發表於 19-3-17 09:44
你身邊嘅家人、朋友、教友都好有耐性。 有冇諗住打電話或搵專業人士幫下你手呀 ...

曾進入過許多相關機構網站,試過撥號,但我立即掛上電話。網上留言,沒發出,我又刪除了

寶石宮

Gladys-c 發表於 19-3-17 09:54
曾進入過許多相關機構網站,試過撥號,但我立即掛上電話。網上留言,沒發出,我又刪除了
...

大宅

crystal媽咪 發表於 19-3-17 09:59
打電話通常都要留個人資料,有啲應該可以send 短訊或者email。
雖然大家唔相識,但係既然我睇到你個post。 ...

謝謝你的留言。希望我可以跨過困難

寶石宮

Gladys-c 發表於 19-3-17 10:19
謝謝你的留言。希望我可以跨過困難

我得,相信你都可以。

大宅

每天都不停的看看what’s app,希望有人留言告訴我可以怎樣做。因為想尋死的感覺持續不斷,我有想過去醫院急症(雖然我唔知是否可以去那裡求助)但家人叫我睇私家醫生。不過私家要等,也有好有不好的,我怕等不到。

大宅

樓主 你願意搵人傾 知道自己有問題需要搵人幫手已經好叻
我都係過來人 我明白你感受
我之前係去睇自己嘅家庭醫生 佢熟悉我健康狀況 一直跟進 開藥俾我
按情況加藥或減藥
另一方面 我就每星期去見心理輔導員
你有需要可以pm我 我可以俾醫生同輔導員資料你

有好多專業人士可以幫你 所以唔洗怕的
想喊就喊 唔想出街見人 唔洗迫自己
就叫你先生陪你去睇醫生同見下輔導吧
情況會慢慢好轉的
加油呀

洋房

Gladys-c 發表於 19-3-18 07:00
每天都不停的看看what’s app,希望有人留言告訴我可以怎樣做。因為想尋死的感覺持續不斷,我有想過去醫院急 ...

你一定要加油呀,試下找社工幫手,去同佢地傾下,睇下佢地(emoji)️以點幫你啦,解決問題(emoji)️好多方法,不要諗埋一邊

首頁

尾頁

跳至