自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我依家係輕鬆試緊keto, 因為餵人奶,要moderate carb diet 所以都要食D飯。我買左本keto beginner guide book 跟著D recipe 煮,so far ok 好食。例如有1) matcha chia seed with coconut milk, keto lemon and blueberry muffin with cream cheese and almond flour, meatballs with zucchini.

禁止訪問

男爵府

牛年勳章

回覆 ash_yehyeh 的帖子

你哩支油我啱啱都係citysuper買咗

水晶宮

IloveJJ 發表於 19-3-18 09:59
https://www.gotrip.hk/?p=507723&utm_campaign=Sharing&utm_medium=Whatsapp_Msg&utm_source=Whatsapp
會 ...

JM 呢篇文章好好呀

實在太多人對生酮戴有色眼睛

水晶宮

Super-Mimi 發表於 19-3-18 13:39

你哩支油我啱啱都係citysuper買咗

個玻璃樽仔真係幾好

平時應該都幾難買

男爵府

牛年勳章

我買咗兩支呀!諗住用曬可以裝其他油出街噴。我今日生酮飲食第16日

男爵府

IloveJJ 發表於 19-3-16 20:31
咁就好了,我就係想無肚腩同減體脂

hello~想問你之前行低碳,有無食高脂㗎?
同埋使唔使好似生酮咁計足%?
thx

禁止訪問

男爵府

IloveJJ 發表於 19-3-18 15:51
無食高脂,只限住50-100g碳。不過我比例多數都係差不多20%碳,50%油,30%蛋白質。
...

icic~唔該曬!

大宅

ash_yehyeh 發表於 19-3-18 14:26

個玻璃樽仔真係幾好

我market place 買喱支,都係唧唧

水晶宮

Super-Mimi 發表於 19-3-18 14:30

我買咗兩支呀!諗住用曬可以裝其他油出街噴。我今日生酮飲食第16日 ...

頭兩個星期落磅應該最快,JM你成績理想嗎?

水晶宮

鰻魚仔 發表於 19-3-18 21:08
我market place 買喱支,都係唧唧

呢隻200ML喎,幾錢呀?

男爵府

牛年勳章

ash_yehyeh 發表於 19-3-18 21:10
頭兩個星期落磅應該最快,JM你成績理想嗎?

我只係落咗2kg,可能因為來M所以落得慢,同埋我幾個月前就開始低碳,落左20磅,一個爆碳新年要重新來過我現在正式進行keto diet .

大宅

ash_yehyeh 發表於 19-3-18 21:11
呢隻200ML喎,幾錢呀?

好似$48元咁上下

水晶宮

Super-Mimi 發表於 19-3-18 21:16
我只係落咗2kg,可能因為來M所以落得慢,同埋我幾個月前就開始低碳,落左20磅,一個爆碳新年要重新來過:he ...

嘩!20磅

我依家3星期3KG,其實同你差不多

我暫時唔會爆碳,因為酮症已經無曬,開始變得精神,如果好想食碳水,最多低碳

反而我最想飲菠蘿水果茶呢類,依家行生酮都好,無夏天咁想飲凍嘢

水晶宮

PrettyWife2013 發表於 19-3-18 09:40
我依家係輕鬆試緊keto, 因為餵人奶,要moderate carb diet 所以都要食D飯。我買左本keto beginner guide bo ...

JM一般餵人奶唔建議生酮
低碳都怕會唔夠奶,如果你奶量keep到就非常好,記得多補充水分

一邊人奶一邊低碳一定會收身收得好快

水晶宮

鰻魚仔 發表於 19-3-18 21:23
好似$48元咁上下

咁平過CC super,因為CC super得100ML

男爵府

牛年勳章

我其實無咩keto flu,可能之前一路都低碳,所以實際實行都ok。不過谷M嗰幾日勁想食甜嘢,我就學整keto ice cream,超級易整,咁就KO咗個craving

水晶宮

Super-Mimi 發表於 19-3-18 21:41
我其實無咩keto flu,可能之前一路都低碳,所以實際實行都ok。不過谷M嗰幾日勁想食甜嘢,我就學整keto ice ...

yes,已經低碳開應該好快適應

但行生酮時我有幾日個人真係特別軟賴賴

Keto ice cream到夏天我都會整呀

男爵府

牛年勳章

ash_yehyeh 發表於 19-3-18 21:46
yes,已經低碳開應該好快適應

但行生酮時我有幾日個人真係特別軟賴賴

我都有一日係面如死灰,連工人姐姐都問我係唔係病咗,不過應該唔關生酮事。
我仲整咗fat bomb,估唔到幾好味。想問下JM你有無食芝士?份量多唔多?

首頁

尾頁

跳至