便便唔好點轉奶粉好?

tsellen
|
亞B都一歲啦,但亞B成日便秘,想轉三號奶粉時,一次過轉 illuma, ok唔ok? 定係先轉而家食緊個隻既三號仔,等多個月後至轉 illuma 3 呢?
tinaw8
|
睇下係咩原因先,可以試下按肚仔先
kawainnn
|
tsellen 發表於 19-3-1 13:21
亞B都一歲啦,但亞B成日便秘,想轉三號奶粉時,一次過轉 illuma, ok唔ok? 定係先轉而家食緊個隻既三號仔,等多 ...

本來都成日便秘?加固後可以試下多飲水同食多啲菜。
轉奶粉都係慢慢轉,間餐咁到慢慢變曬新奶粉
09daisydaisy
|
亞B都一歲啦,但亞B成日便秘,想轉三號奶粉時,一次過轉 illuma, ok唔ok? 定係先轉而家食緊個隻既三號仔,等多 ...

一歲,鮮奶對吸收和長高更好
我要做媽媽
|
轉三號喇?我都建議你可以俾佢飲鮮奶
she811
|

我囡同一原因轉飲illuma,暂時情况理想
haha748494
|
一歲BB都以固體為主,平時食多D生果蔬菜。
berberbb
|
比著係我會轉3號仔時,一次過轉埋牌子,一次過適應唔洗分兩次
tsellen
|
kawainnn 發表於 19-3-1 18:02
本來都成日便秘?加固後可以試下多飲水同食多啲菜。
轉奶粉都係慢慢轉,間餐咁到慢慢變曬新奶粉
...

試下加多D菜同水先,最怕係加左都係無便便
tsellen
|
我要做媽媽 發表於 19-3-1 19:05
轉三號喇?我都建議你可以俾佢飲鮮奶

唔知佢肯唔肯飲,但日日都要買都幾麻煩
ookaren
|
一歲了可直接轉啦,夾得到就唔洗煩
喊包媽媽
|
我仔歲幾,直接轉,有時有sample照飲架
RubyYu07
|
加固後要多飲水,生果可以!未必係奶粉問題。
wktktw
|
試下飲多d水先,真係唔得可以試下轉奶粉,始終便秘既原因好多,要一個一個慢慢試先知邊個係主因
huiriss
|
直接轉就得,真係怕唔識轉的話,你可以打去熱線問下點轉
rurubibi
|
便便唔好可以試下按肚仔,飲多d水,同食下唔同既生果.真係唔得就有機會要轉奶粉先搞得到
fannyauau
|
我諗好關啱唔啱bb飲事...我女飲開卡洛xx就一日一次便便多, 呢隻係羊奶會比牛奶容易消化&吸收