跳至

首頁

尾頁

大宅

想回流前開戶,有冇人試過?收費貴嗎?服務如果?

大宅

回覆 BabyCannan 的帖子

My husband opened a bank account at CIBC Hong Kong before coming to Canada. It's free. But it's already 3 and a half year ago. I don't know if their policies have been changed or not.

複式洋房

BabyCannan 發表於 19-3-1 14:25
想回流前開戶,有冇人試過?收費貴嗎?服務如果?

上年開左,不收費的。但要預約,到時要俾加拿大護照證明你係加拿大人。

複式洋房

回覆 lpanda 的帖子

在香港開了加拿大bank account 后及存了了一些加幣後,去到加拿大便可以即時用到嗎?不用再電電滙。

複式洋房

mychuchu 發表於 19-3-9 01:20
回覆 lpanda 的帖子

在香港開了加拿大bank account 后及存了了一些加幣後,去到加拿大便可以即時用到嗎? ...

CIBC的話,開户後會有封電郵俾你,上面有加拿大分行聯絡人。你可以係番加拿大前同佢預約,攞番張提款卡,到時候整埋密碼,理應即時用得户口入面的錢。

別墅

開咗戶口就匯錢過嚟先,唔好帶咁多現金入境,因為海關會問長問短。最大問題係好難攞到銀行發出嘅信用卡,翻返嚟之後可以去各大department Store 如Canadian Tires, Walmart, The Bay 等申請,話你係自雇就可以,乜都唔使check。我同太帶左小朋友4年前回流返溫哥華,當時都遇到唔少問題,話晒過來人,希望可以幫到你!

大宅

dscy516 發表於 19-3-13 10:09
開咗戶口就匯錢過嚟先,唔好帶咁多現金入境,因為海關會問長問短。最大問題係好難攞到銀行發出嘅信用卡,翻 ...

謝謝分享。戶口已經開咗,打算回加前轉錢去新戶口。基本上,整個過程很順利,服務也很好(emoji)(emoji)。我打算暑假回加,準備今年9月小朋友開學,但日子越近,就越擔心前路,希望明天真的會更好

別墅

BabyCannan 發表於 19-3-25 15:06
謝謝分享。戶口已經開咗,打算回加前轉錢去新戶口。基本上,整個過程很順利,服務也很好(emoji)(emoji)。 ...

有幾多年無返過嚟?去邊度落腳?我早幾年返咗嚟溫哥華,好多嘢都唔同晒,人多車多,不過都好冇咁悶!btw, 我返咗溫哥華之後考左地產經紀牌,如果將來有需要你可以搵我,All the best and good luck!

大宅

我走咗廿年,現在又做新移民了。因細佬在渥太華,所以會在那邊定居。以前住多倫多,講真渥太華廿年前去過一次咁多,所以係真正嘅新移民。
想請教,早年你first land,如果金飾手錶冇單據(買了多年,咩單都冇啦)可以點搞?我知要準備一個list , 但value 點填?請指教

大宅

BabyCannan 發表於 19-3-30 13:46
我走咗廿年,現在又做新移民了。因細佬在渥太華,所以會在那邊定居。以前住多倫多,講真渥太華廿年前去過一 ...

Ottawa 好靚好舒服嘅城市,去過兩次旅行好鍾意呀,起碼無多倫多咁busy.
我幾年前land去多倫多,我份list都無寫價錢,亦無單,只有相同寫左係咩黎,佢都每張相幫我蓋印呀!不過唔知宜家有無改例!

大宅

Tracychg15 發表於 19-3-30 20:58
Ottawa 好靚好舒服嘅城市,去過兩次旅行好鍾意呀,起碼無多倫多咁busy.
我幾年前land去多倫多,我份list都 ...

因為都有啲金飾手錶,怕入境時要估值幾錢,但我又冇單,所以驚入境時麻煩

複式洋房

BabyCannan 發表於 19-3-31 15:38
因為都有啲金飾手錶,怕入境時要估值幾錢,但我又冇單,所以驚入境時麻煩

張list主要用途係如果你將來要帶呢d貴重物品出境,咁再帶番佢哋入境時唔會被打稅。我無聽過有人land嗰時會被扣起d首飾or so,最多都係唔stamp份list啫~

我哋有d好舊嘅錶係無單嘅,我哋就影相,寫牌子,model,serial number,and類似年份model嘅錶賣緊幾錢。d普通金鏈、戒指仔我哋就一種種咁排好影相,and磅吓幾重,用當時飾金價去計價錢。大件首飾就影相同單,如果無單就最好去做appraisal,咁會清楚形容件金器 and 價值,唔使第時再入境時有麻煩,不過我唔知香港邊度有得做。。。

複式洋房

BabyCannan 發表於 19-3-25 15:06
謝謝分享。戶口已經開咗,打算回加前轉錢去新戶口。基本上,整個過程很順利,服務也很好(emoji)(emoji)。 ...

請問係咪一定要係加拿大人才可以開戶口的?

大宅

nandc 發表於 19-4-1 16:58
請問係咪一定要係加拿大人才可以開戶口的?

首先要預約,開戶時要出示加拿大証件,如passport, PR card之類。如果去讀書需要開戶都可以,但要出示學生簽證

複式洋房

BabyCannan 發表於 19-4-2 11:39
首先要預約,開戶時要出示加拿大証件,如passport, PR card之類。如果去讀書需要開戶都可以,但要出示學生 ...

thanks!

首頁

尾頁

跳至