16週驗到有菌要食抗生素

arrman
|
雖然係威院開嘅藥,但都好擔心唔知會唔會影響到bb,但唔理佢又話會導致高機會早/流產,博唔博好?定係睇多個醫生好?
肥虎虎
|
arrman 發表於 19-3-2 14:41
雖然係威院開嘅藥,但都好擔心唔知會唔會影響到bb,但唔理佢又話會導致高機會早/流產,博唔博好?定係睇多 ...

醫院開既藥用博黎形容
呢排仲乜咁多自己做醫生既準媽媽
GCHK
|
醫生開嘅,應該放心食喇
haha748494
|
如果有懷疑,睇多一個醫生都無壞,既然有菌,最睇都要食藥,先可以快D好返。
Vk_kwan
|
回覆 肥虎虎 的帖子

請問如何得知自己有菌?
babyM2019
|
雖然係威院開嘅藥,但都好擔心唔知會唔會影響到bb,但唔理佢又話會導致高機會早/流產,博唔博好?定係睇多 ...

我而家都食緊藥 食左兩次都唔得 第三次了 開頭係擔心 醫生話唔理嘅話 如果細菌入血 就真係會影響bb 而家冇咁胃頂 都迫自己盡量飲多d水

Hotcalbee
|

Shouldbe ok, take care
KIMKIM85
|
肥虎虎 發表於 19-3-2 15:00
醫院開既藥用博黎形容
呢排仲乜咁多自己做醫生既準媽媽

好多去睇醫生但係又唔信個醫生 都唔知睇黎做乜
KILW
|
食抗生素,無明顯數據話對bb有咩負面影響 vs 唔食抗生素,可以流產,即bb死亡。咁都仲要諗食唔食?
arrman
|
Vk_kwan 發表於 19-3-3 22:32
回覆 肥虎虎 的帖子

請問如何得知自己有菌?

返醫院做產檢,我話有不明分泌物流出都幾濕,醫生就叫我即刻入院驚我穿羊水,同幫我開夾取分泌物攞去驗,幾日後話我知有菌
arrman
|
babyM2019 發表於 19-3-3 23:20
我而家都食緊藥 食左兩次都唔得 第三次了 開頭係擔心 醫生話唔理嘅話 如果細菌入血 就真係會影響bb ...

請問有咩症狀知道自己仲未好?因為我問醫生,醫生話係唔會知,除非再驗or 留意自己有無流多左。我個case係只流有色分泌物,時多時少好難判斷。加上醫生無確實話到我知我係中咩菌
babyM2019
|
arrman 發表於 19-3-4 08:59
請問有咩症狀知道自己仲未好?因為我問醫生,醫生話係唔會知,除非再驗or 留意自己有無流多左。我個case係 ...

其實我keep住驗先知, 我嘅症狀係成日要去洗手間同流少少黃色分泌物... 個報告會寫係咩菌 上網睇通常係大腸桿菌
BHDC
|
arrman 發表於 19-3-4 08:51
返醫院做產檢,我話有不明分泌物流出都幾濕,醫生就叫我即刻入院驚我穿羊水,同幫我開夾取分泌物攞去驗, ...

醫生係咪要拎啲分泌去種箘?大概幾耐通知你?
你食完藥有冇少左分泌物?
我前兩日抹到粉紅,入左院醫生拎左啲分泌去種菌...
moksamuel
|
如果擔心睇多次私家,有限錢好過擔心一大輪