懷孕初期便便唔暢順

黃家大少奶
|
而家未夠8W 發覺最近便便次數少左 量又少左 好似無以前咁暢順 但未夠三個月又唔想食益生菌住,有咩其他食物可以暢順d? 已經成日食橙,但成日嘔所以食唔多菜同生果,請問可以食乳酪嗎? 如果可以有無邊隻係安全d ?
GCHK
|
飲多D水,同散步應該都有助便便嘅
黃家大少奶
|
GCHK 發表於 19-3-3 16:38
飲多D水,同散步應該都有助便便嘅

我已經飲好多暖水,不過唔敢行得多。。因為之前流啡
GCHK
|
黃家大少奶 發表於 19-3-3 22:57
我已經飲好多暖水,不過唔敢行得多。。因為之前流啡

流啡亞?咁唔好行太多,多D休息
haha748494
|
朝早起身空腹飲一杯暖水,可以清理腸胃,又可以補充成晚所需水份。
我要做媽媽
|
大量飲水,食多D蔬菜,一定要keep住咁,唔係好容易生痔瘡
黃家大少奶
|
GCHK 發表於 19-3-4 19:40
流啡亞?咁唔好行太多,多D休息

多謝所以而家都唔敢太操勞
黃家大少奶
|
haha748494 發表於 19-3-4 21:29
朝早起身空腹飲一杯暖水,可以清理腸胃,又可以補充成晚所需水份。

我不嬲都有依個習慣,不過都係覺得便便差左
黃家大少奶
|
我要做媽媽 發表於 19-3-4 21:48
大量飲水,食多D蔬菜,一定要keep住咁,唔係好容易生痔瘡

好驚便秘呀
MrsMrs.Yau
|
我都係流啡同有啲便秘,又唔敢大力去廁所。。。都唔知點好,已經食好多水果,都係無咩效咁。
PhoebeChan333
|
我去睇醫生,醫生開左大便水比我,令到d便便林d
便秘先飲,冇就唔駛飲
黃家大少奶
|
MrsMrs.Yau 發表於 19-3-4 22:35
我都係流啡同有啲便秘,又唔敢大力去廁所。。。都唔知點好,已經食好多水果,都係無咩效咁。
...

無便便去個肚又谷住谷住咁
黃家大少奶
|
PhoebeChan333 發表於 19-3-5 00:02
我去睇醫生,醫生開左大便水比我,令到d便便林d
便秘先飲,冇就唔駛飲

等我都問下醫生先
|
黃家大少奶 發表於 19-3-5 00:22
等我都問下醫生先

因為我乜都飲過曬都無便,乳酪牛奶朝早一杯熱水,果汁都無便

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
黃家大少奶
|
PhoebeChan333 發表於 19-3-5 00:29

乳酪你飲邊隻? 惠康買個d ? 初期食唔食得? 我仲未過三個月。。。
|
黃家大少奶 發表於 19-3-5 00:36
乳酪你飲邊隻? 惠康買個d ? 初期食唔食得? 我仲未過三個月。。。
...

蒙牛 純甄
|
PhoebeChan333 發表於 19-3-5 00:29

飲呢個便便會變軟,唔會整傷
我呢幾日無飲,岩岩有便便,又硬又有血

GCHK
|
黃家大少奶 發表於 19-3-4 22:22
多謝所以而家都唔敢太操勞

係亞,流啡就要盡量臥床,唔好拎重嘢
我要做媽媽
|
回覆 黃家大少奶 的帖子

我就係便秘生左痔瘡好彩就係我既痔瘡冇出血,有D媽媽仲會出血