懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

最近終於有時間,襯記憶仲深刻,想打返段生仔文。一段刻骨銘心,人生一個里程碑。
相信大部分人都會話生仔十級痛,第一胎仲唔好諗住甘快生得出。但系我只用左五個鐘!!最痛唔係生個刻,系生完...What?!
先講返離預產期仲有一星期既我,醫生話bb仍然仲未落盆,叫我行多啲做下運動,但啲人又話轉個頭可能就落左架啦,唔洗擔心。我媽話臨生要食涼野好生啲,我就去左糖水鋪食涼粉。第二日,我就有啲肚谷谷既feel,同埋孕後期都會有啲肚硬,所以我無為意,第一胎識鬼咩...好死唔死仲要因為99同老公嘈左兩句,當然我無出聲,但谷住道氣!!當晚,我開始有輕微m痛既感覺...

別墅

回覆樓主:

到半夜個種m痛系谷谷地好古怪,心諗又未到預產期,唔系甘快就生啊...我就系app store搵陣痛計時既app計下時先,時間好亂,痛感時間又短,無事既...然後恰左陣俾一下痛醒左,痛既時間開始無相隔無甘耐 around 15-20mins,俾起啱啱痛左啲,同我冷戰緊既老公開始發現我唔妥,我又鬥氣自己計時,我又擔心訓唔到,怕會唔會有咩事,又去下廁所甘,點解唔系拍戲甘見紅或者穿水,陣痛又系點痛法?我只系有m痛feel...

別墅

回覆樓主:

計計下時,唔經唔覺就天光,隔離個男人訓到扯哂鼻鼾,不過都要醒過睇下我死得未,我廁所都去左好幾次,見紅或者穿水都好啊,起碼我知到生得,咩都無!!個啲m痛感覺又密左,去到10mins內一次,我記得當時7點幾我行左出廳行下,飲左杯水食左啲面包。99聽到有人出左廳就行左出黎,見到我坐左系度問我咩事,甘我咪話有啲肚痛,之後問佢生仔個陣系點,佢就話佢穿水,然後分享佢既生仔經...期間我keep住系媽媽gp chat,其實媽媽gp 系個偉大發明,當你咩都唔識,身邊又有個無知既99,媽媽gp 真系幫左好多...言歸正傳,痛感去到7mins內,我估應該唔會錯喇掛?9點我叫醒左我老公...

別墅

回覆樓主:

然後我自己去沖左個涼,佢一邊問我系咪真架,book診所check下先,佢就慢慢整野,當然我無理佢,去左醫院未生得咪返屋企囉。臨出門仲講一陣未生得俾人笑死,甘我肚痛都要睇下咩事架,真系想反白眼。11點幾全家人出門口,大概12點幾老爺車到我地系醫院門口放低左我地,我同老公直上婦產科,我坐低左,老公去左交資料,過左一陣姑娘叫我入登記處附近一個小房檢查,我竟然已經開2-3度...

別墅

姑娘就同我講要剃毛、灌腸,未試過灌腸好似好恐怖甘...佢就支左啲水?入去,叫我忍一陣先去,甘我就出返去同老公簽文件等等...我以為我可以忍到,但系會搞肚痛就衝出黎甘,所以我去左廁所解放,但好白痴唔敢用力,驚屙埋個仔出黎,哈哈...完事出返去姑娘帶左我入間房,唔記得老公去左邊總之唔係隔離,間房有部電腦,有電視上面有個鐘,有一張床,有啲儀器甘啦。姑娘就叫我換衫訓上張床,我好天真地問佢要等幾耐架?佢當然答我唔知...唔好話老公系唔係度,如果甘多個鐘對住4幅牆好悶姐...

別墅

回覆樓主:

我乖乖地訓左系度,姑娘就好忙甘幫我駁啲儀器系個身,俾啲氣我叫我痛就吸。老公系呢個時候著哂保護衣入黎,事關佢未食野,我又只系7點幾食左啲包好肚餓,問姑娘可唔可以食野先又唔知要等幾耐,老公就出左去食野順便買左個腿蛋治俾我。期間有兩個姑娘幫我種豆,搵唔到血管吉左我五次,總之搞左一輪,左手吉完吉右手再吉返左手,正常種系手背變左系手腕,仲未計抽血,其實支針唔係幼架大佬!開電視俾我但唔俾我帶眼鏡系咩玩法?終於等到老公返黎姑娘話只可以食小小怕我會嘔,我食左4分1好餓啊!我媽又叫我唔好吸甘多氣,會無力生,但姑娘又叫我吸...媽啊,我究竟要點做?

別墅

姑娘就系甘講解吸得好就唔會痛,教我點吸幾時吸,當然仲系可接受既痛,所以吸唔吸無太大既感覺。姑娘得閒幫我轉下身,檢查下開左幾度,又叫我去vv,訓系到真系好難去到,感覺好奇妙...老公就呆呆地系到捉住我隻手,好似唔玩得電話,我睇唔到佢做緊咩,亦都睇唔到時間,得閒吸下氣,我淨係記得同老公講我好迷...唔知過左幾耐,聽姑娘講我主診醫生叫佢地幫我穿水,我大力吸左啖氣,然後個姑娘襯陣痛黎就唔知用左幾多隻手指伸入黎撩開左,好多水湧左出黎暖暖地...

別墅

之後既痛一浪接一浪,系比之前痛左,我吸氣吸到好似吸毒甘,跟住唔知做咩姑娘系我patpat打左支針,醫生都黎左睇我,我只系知我好暈同好迷...突然好急好想屙,我就唔知同老公定姑娘講,姑娘就叫我忍住唔好屙會爆,我就盡量控制自己等醫生黎到,醫生就話試下生啦,但bb未落哂黎,姑娘就系側邊我一陣痛就叫我「吸氣,大啖啲,下巴貼心口,屙長啲,唔好出聲」如是者,幾次我怕血既老公終於醒覺先知個間系產房,而我已經生緊,佢要求出去,而且通知家人。我就繼續屙~吸氣~屙~吸氣~其實我迷到都唔知自己做緊咩...

別墅

回覆樓主:

姑娘就不斷推肚,系甘禁我個肚,禁到我一度驚張床會冧,直至feel到有野瀡左出黎,真系成身鬆哂,個面罩都放低左,姑娘就叫返老公入黎,聽到bb喊聲,隔左陣姑娘抱左隻好醜樣既外星人放系我心口面貼面,感覺好奇妙我竟然無感動到喊,但我終於見到呢個最親密既陌生人,你貼住我面無喊,張開口郁下郁下...

別墅

回覆樓主:

「你好,我系你媽咪,我地終於見面了」
姑娘不斷分散我注意力影下相甘,醫生就系下面善後,感覺到一針一針系度縫,但唔痛。之後我返到病房,原來只系5點幾,屋企人無諗住我甘快,仲諗住聽日先黎睇我,佢地睇完我同bb,我食左啲野,老公都走埋,我就休息,然後姑娘幫我換巾同檢查子宮收縮,一下禁落個肚,痛到我嗯左一聲,可能系無氣吸,我覺得最痛系呢下系刺痛架T_T仲有出院前唔止檢查一次...總結黎講成個生仔過程無想像中甘痛,完...
祝各位準媽好孕,所有bb健健康康,快高長大!

複式洋房

真係好勁!恭喜你呀媽媽!我應該呢幾日都生啦,好緊張,請問你喺邊間醫院生呀?

大宅

mikabab3 發表於 19-3-3 00:55
最近終於有時間,襯記憶仲深刻,想打返段生仔文。一段刻骨銘心,人生一個里程碑。
相信大部分人都會話生仔 ...

祝,早日康復。媽媽真係勁偉大呀。我後日都開刀。樓主係邊間醫院開刀呀?

大宅

回覆樓主:

恭喜晒
想問樓主年紀,係味無痛分娩,同埋一直有無經痛問題。

大宅

點解要灌腸?

別墅

第一胎生得咁快(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
樓主是不是有做開運動?

複式洋房

回覆樓主:

你係邊間醫院?同埋係咪有打無痛?

大宅

39週
我都等生中

子爵府

回覆樓主:

39w入院應該唔會叫你返屋企…同埋你真係有陣痛

複式洋房

amfam 發表於 19-3-3 12:55
點解要灌腸?

我都想知點解要灌腸

男爵府

ching129 發表於 19-3-3 18:09