有無懷孕媽媽經常失眠

328baby
|
我而w14,但陀呢胎開始經常失眠瞓唔到。。陀大仔時完全無失眠情況。。

有什麼方法可改善失眠呢?求賜教!
imsss
|
328baby 發表於 19-3-3 05:54
我而w14,但陀呢胎開始經常失眠瞓唔到。。陀大仔時完全無失眠情況。。

有什麼方法可改善失眠呢?求賜教!: ...

早晨(emoji)冇失眠但經常5-6點醒(emoji)
328baby
|
imsss 發表於 19-3-3 06:40
早晨(emoji)冇失眠但經常5-6點醒(emoji)

你瞓咗幾多個鐘?

我到而家都未瞓到
kewpie160523
|

我都係冇失眠...但成日六點幾7點就醒...醒左就feel到阿b係度郁
328baby
|
kewpie160523 發表於 19-3-3 06:52
我都係冇失眠...但成日六點幾7點就醒...醒左就feel到阿b係度郁
...

你而家幾wk? 可能你B習慣早起。。
kewpie160523
|
328baby 發表於 19-3-3 06:59
你而家幾wk? 可能你B習慣早起。。

27week~但佢都好夜訓12點幾訓佢都係度郁
肥虎虎
|
我每朝5,6,點醒,醒左就瞓唔返
Wonda
|

會呀,瞓咗兩三個鐘又醒下,然後眼光光,等好耐先再瞓返。之後又醒又瞓。我第一胎冇架,係今次先咁。
fantasytong
|

我第一胎都食得瞓得,呢胎捱到24w先好啲,之前成日胃酸倒流同難入睡又易醒,個陣唯有等老公放假湊住小朋友,我靜靜地自己係屋企瞓唔著都坐下攤下咁咋。
chonglulu
|
初期中期無失眠,主要係要不斷去toilet
後期就真係失眠,訓唔著或者醒了訓唔反,聽聞係進入餵奶mode
射手貓
|

有呀 18w前日訓夜訓
里2星期晚晚訓唔到
主要係骨痛訓唔到
同埋無左之前渴睡feel
無補眠情況下晚晚最早4,5點先1訓得著
射手貓
|
kewpie160523 發表於 19-3-3 07:07
27week~但佢都好夜訓12點幾訓佢都係度郁

我隻都係夜鬼,任何時間都係度郁
328baby
|
Wonda 發表於 19-3-3 08:46
會呀,瞓咗兩三個鐘又醒下,然後眼光光,等好耐先再瞓返。之後又醒又瞓。我第一胎冇架,係今次先咁。
...

我尋晚本身瞓咗個幾鐘,之後醒咗眼光光到朝早七點先再瞓返入眼。。不過大仔無耐起身我又要跟住醒。。但我已經唔敢瞓晏覺。。但夜晚都係瞓唔到。。
328baby
|
射手貓 發表於 19-3-3 09:38
有呀 18w前日訓夜訓
里2星期晚晚訓唔到
主要係骨痛訓唔到

我反而w8開始盆骨痛。。最近好d無咁痛,但都瞓唔到。。。
肥虎虎
|
既然一到夜晚都失眠
晏晝就盡量補眠
多休息
328baby
|
肥虎虎 發表於 19-3-3 11:34
既然一到夜晚都失眠
晏晝就盡量補眠
多休息

我瞓咗晏覺,夜晚更瞓唔到。。
asuka_pig0212
|

我都係咁呀, 問咗幾個鐘頭之後, 起身屙夜尿, 然後就瞓唔返眼光光望天光(emoji) 去到日頭先至瞓得返, 差唔多每日都係咁
貓宅
|
唔算失眠, 但開頭幾個月每個鐘頭都醒一次, 睡眠質素差
328baby
|
貓宅 發表於 19-3-3 12:41
唔算失眠, 但開頭幾個月每個鐘頭都醒一次, 睡眠質素差

我都係,就算瞓到睡眠質素都唔好。。
射手貓
|
328baby 發表於 19-3-3 12:15
我瞓咗晏覺,夜晚更瞓唔到。。

我已經盡唔訓晏覺想夜晚訓,結果1樣。
今日家人見到叫我直接訓晏晝好過無訓
但我驚阿b養成習慣,出世做夜鬼