懷孕水腫

Hiuyungchui
|
大肚婆有咩方法可以去水腫?
本身腳眼位好幼 早兩日照鏡發現腫左好多
再慢慢睇上去先發現成個人都好腫
唔知關唔關水腫事 個人好攰
係覺得沉重個隻攰
李露眉
|
幾多周,如果廿幾周,小心高血壓,蛋白尿
Pink_girl
|
Hiuyungchui 發表於 19-3-3 09:16
大肚婆有咩方法可以去水腫?
本身腳眼位好幼 早兩日照鏡發現腫左好多
再慢慢睇上去先發現成個人都好腫:thin ...

紅豆水
Shukfanny
|
試下訓覺時用枕頭墊住對腳同訓左側,同埋吸收足夠鐵質同蛋白質會有改善(芝麻、西蘭花、水果),唔好食咁多加工食物!太多鹽份都會影響血液循環!
Hiuyungchui
|
李露眉 發表於 19-3-3 09:18
幾多周,如果廿幾周,小心高血壓,蛋白尿

岩岩好31週了
Hiuyungchui
|
Pink_girl 發表於 19-3-3 09:37
紅豆水

買出面沖包有無用
李露眉
|
Hiuyungchui 發表於 19-3-3 13:03
岩岩好31週了

都早,產檢要講出黎,我上胎就係水腫,原來血壓高同蛋白尿,早產
Hiuyungchui
|
Shukfanny 發表於 19-3-3 10:47
試下訓覺時用枕頭墊住對腳同訓左側,同埋吸收足夠鐵質同蛋白質會有改善(芝麻、西蘭花、水果),唔好食咁多 ...

我已經日日飲鐵水
食好難避免 我屋企係無飯家庭
而家出去食好多時都食米粉
Hiuyungchui
|
李露眉 發表於 19-3-3 13:04
都早,產檢要講出黎,我上胎就係水腫,原來血壓高同蛋白尿,早產

咁嚴重架
每次返去產檢都要量血壓同驗尿
姑娘又無話我有咩問題
李露眉
|
Hiuyungchui 發表於 19-3-3 13:07
咁嚴重架?
每次返去產檢都要量血壓同驗尿
姑娘又無話我有咩問題

水腫係高血壓其中先兆
如果而家有血壓機,量下先
pigpiglamlam
|
買出面沖包有無用?

其實自己煲都好方便,水滾轉慢火煲半個鐘就得,紅豆唔好煲爛
GCHK
|
pigpiglamlam 發表於 19-3-3 15:52

其實自己煲都好方便,水滾轉慢火煲半個鐘就得,紅豆唔 ...

對亞,自己煲都好方便㗎
Pink_girl
|
買出面沖包有無用?

有用但貴,自己整都好方便,上面有jm教左,我有時簡單d就咁拎一把紅豆放落保溫壺,加熱水,焗半個鐘至45分鐘再倒出黎飲,超方便,淨返d紅豆留起,有時儲埋兩至三日用黎煲紅豆沙唔洗浪費
Hiuyungchui
|
Pink_girl 發表於 19-3-3 22:20
有用但貴,自己整都好方便,上面有jm教左,我有時簡單d就咁拎一把紅豆放落保溫壺,加熱水,焗半個鐘至45分 ...

我就係怕浪費呀
屋企係無飯家庭所以都係用迷你雪櫃仔
無位比我咁擺所以紅豆用完留唔到

Shukfanny
|
Hiuyungchui 發表於 19-3-3 13:05
我已經日日飲鐵水
食好難避免 我屋企係無飯家庭
而家出去食好多時都食米粉

我都知好難有得選擇,但盡量唔好食咁多精煉澱粉質呀(好似米粉/面/白米),如果唔係會有妊娠糖尿同高血壓架!
出街食有無兩送/三送飯嘅選擇呀?如果真係無時間,或者用燜燒杯焗小米藜麥南瓜粥食丫!有礦物質同蛋白質,對bb發育都好重要嘅營養素架!
Hiuyungchui
|
Shukfanny 發表於 19-3-3 22:42
我都知好難有得選擇,但盡量唔好食咁多精煉澱粉質呀(好似米粉/面/白米),如果唔係會有妊娠糖尿同高血壓 ...

我重得比預期快
姑娘叫我唔好食咁多澱粉
但我又真係餓唔夠飽 我仲以為米粉會好d
咁係咪白飯都ok?出去食真係無乜選擇

candy_tsang
|
李露眉 發表於 19-3-3 13:04

其實咩係蛋白尿?即糖尿?
李露眉
|
candy_tsang 發表於 19-3-3 23:46
其實咩係蛋白尿?即糖尿?

蛋白尿代表個kidney
撞埋血壓高,會好危險
細既會無血去臍帶,如有以上,加阿b無成長,就要考慮提早拎出黎
因為會胎死腹中
大人會個kidney有事,嚴重器官衰竭

你咁早水腫,多留意
要清淡
Shukfanny
|
Hiuyungchui 發表於 19-3-3 23:11
我重得比預期快
姑娘叫我唔好食咁多澱粉
但我又真係餓唔夠飽 我仲以為米粉會好d

你其中一餐會唔會煮到簡單嘅湯水或者飯菜呀?餐餐出去食真係難d有好嘅選擇架!如果真係煮唔到,去點點綠買罐芝麻粉/亞麻籽粉沖水/暖豆漿飲,再加粟米/粗糧做早餐丫
haha748494
|
飲食清淡,訓覺果陣,可以用枕頭將對腳墊高。