少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞女今年14,讀緊中三,成績奇差,有機會留班,同佢傾過,亦比咗好多方向佢,但佢一路都唔出聲,唔知佢想點!我可以點做先可以打開佢個心同我講嘢!
我哋關係唔算差,但佢始終唔太鍾意同我表達佢自己嘅嘢比我聽!好亂

水晶宮

有中三可以讀職訓
自由太多會令世人失去平衡

大宅

mickeywinnie3 發表於 19-3-3 12:32
有中三可以讀職訓

多謝回覆,我其實比咗好多嘅方向佢,問題喺我唔知點樣可以引導佢同我傾下!因為我真喺唔知佢諗法!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

kayanpon 發表於 19-3-3 12:42
多謝回覆,我其實比咗好多嘅方向佢,問題喺我唔知點樣可以引導佢同我傾下!因為我真喺唔知佢諗法!
...
可以試下寫字條,將自己的心底話寫出來,放在女兒床上

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

wong2323 發表於 19-3-3 12:57
可以試下寫字條,將自己的心底話寫出來,放在女兒床上

多謝回覆,等我今晚試下,希望有用喇!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

kayanpon 發表於 19-3-3 13:13
多謝回覆,等我今晚試下,希望有用喇!
可能一,二次,佢唔會回覆,要有耐性寫多幾次,相信囡囡會接收到您的心意

我兩個係仔,已經20+,以往有咩講唔出口的事,都會寫字條( 而家改用whatsapp),所以我地感情好好,剛剛至係細仔請飲茶

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

wong2323 發表於 19-3-3 13:28
可能一,二次,佢唔會回覆,要有耐性寫多幾次,相信囡囡會接收到您的心意

我兩個係仔,已經20+,以往 ...

好幸福呀!

禁止訪問

大宅

6fchanc9 發表於 19-3-4 01:24
大家交換下書信?

多謝你嘅提議,我會試下!

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

kayanpon 發表於 19-3-3 10:08
亞女今年14,讀緊中三,成績奇差,有機會留班,同佢傾過,亦比咗好多方向佢,但佢一路都唔出聲,唔知佢想點 ...

因為她們較喜歡和朋友聊天,試下訪問下她身邊的同學,知道她的想法後再慢慢倾⋯⋯因為她們覺得我們唔會眀白和支持她們的想法⋯⋯所以便會選擇沉默的

別墅

畀面勳章

亞女今年14,讀緊中三,成績奇差,有機會留班,同佢傾過,亦比咗好多方向佢,但佢一路都唔出聲,唔知佢想點 ...

首先間中學是否對於佢嚟講太難? 讀唔出成績好影響自信心, 我地在強小學成長, 明白留班不是什麼大不了的事, 有舊同學留完成績好左, 下年到佢呈分了, 以前我個仔好過佢, 但如果計升中佢果banding 又會高d, 所有留班不可怕, 最重要態度正確, 因完左中三要選科, 成績唔好都未必去到自己想讀的! 我個仔小六都成日唔同我地講心事, 所以見學校有社工都叫佢有空去同姐姐吹下, 之後好似又好番d, 你睇下學校有無呢d社工, 再唔係從班主任到打聽下佢校園生活如何? 我相信如要了解一定有方法

珊瑚宮

成績差 是他沒有溫書還是用錯方法 平時生活用鎖碎事開始聊 新聞~身邊朋友~街外所見所聞~無所不談 , 慢慢習慣~ 和他溝通~最緊要给他自信

首頁

尾頁

跳至