自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

我身邊就有咁嘅媽咪,兩公婆就名牌,仔女就人地唔要既衫褲

男爵府

太平公主 發表於 19-3-3 13:35
冇敵意,我只係想問,咁係咪應該自己徵免費二手衫褲,之後努力工返工揾錢,買名牌童裝衫褲比小朋友 ?

父 ...

吓?!但落差咁大喎。正常父母應該做唔出,仲要講到出口。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

會唔會其實係個阿媽慳咗好耐先捨買個銀包,見小朋友衫慳咗就順口話慳咗錢等自己開心啲?師奶成日計埋呢啲婆乸數的,旁人唔駛睇得咁著緊的。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

emimi 發表於 19-3-3 14:58
我細仔有著大仔嘅舊衫,只限牛仔褲同外套,舊衫我身邊好少人願意收,我通常送俾工人姐姐
小朋友成日著校服 ...

其實做父母應該連手機都唔可以用

伯爵府

回覆樓主:

我接收好多二手衫同玩具,就算要買都只買h&m, u記比個仔

我自己會用貴野,衫褲玩具我一定唔會慳自己去買比佢,小朋友仲要男仔唔使咁矜貴(應該會比人鬧

我捨得洗錢係佢度只有食物同教育

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 19-3-3 13:38
有人係咁㗎!
攞咗小朋友啲學習津貼買嘢畀自己。 又有特殊需要,唔會駛落個小朋友身上。
係自己做唔做得出 ...

大把綜援家長都喺咁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小朋友著二手衫本身無問題,仲好環保,但為左慳錢買名牌呢個舉動有問題
愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

價值觀吾同,無分對錯

伯爵府

我個女細時我都唔會花太多錢在服裝,一來好快唔啱著,又得一個無人承繼,二來開始返學,一個星期先兩日放假,著得幾多?我反而捨得買圖書。

伯爵府

Ol0314 發表於 19-3-3 13:20
嗰日同朋友吹水
佢好開心咁徵到唔洗錢的二手衫衭比小朋友
(初小)

我唔覺得有問題。 二手衫有乜問題? 環保d唔好咩?

公爵府

fuhk 發表於 19-3-3 20:22
會唔會其實係個阿媽慳咗好耐先捨買個銀包,見小朋友衫慳咗就順口話慳咗錢等自己開心啲?師奶成日計埋呢啲婆 ...

咁嗰個人我都識既
咁佢平日的行為 係慳人地闊佬自己嗰種
個人地當然包括 自己的小朋友

公爵府

moniko 發表於 19-3-3 21:02
我唔覺得有問題。 二手衫有乜問題? 環保d唔好咩?

我講得唔好
我想話重點唔係二手衫
係仔女真係好粗養
二手衫 二手書 等
但自己唔係無錢 因仲會花成萬以上買名牌包包

公爵府

anna59 發表於 19-3-3 20:56
價值觀吾同,無分對錯

無錯 無對錯
所以我只係話 我自己感覺唔良好

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

mayuenhk 發表於 19-3-3 14:11
我以前都有著家姐二手衫,但從來都無覺得屋企依方面刻薄我,世上總有玻璃心坊仗,只要其他方面唔缺乏咁得 ...

我有時唸,點解同一種環境,會培養出兩類完全唔同感受的人。
雖然同樣著二手衫,有人會埋怨媽媽點解唔買新衫比自己,有人又唔會覺得係刻薄。
係天生還是後天呢?係懂事VS唔識唸?

珍珠宮

回覆樓主:

好多人放錯重點...
重點唔係小朋友著二手衫
係cut小朋友開支去補貼自己買名牌袋
有幾兄弟姊妹著二手衫又另計啦,我細個著三手衫都唔會覺得有問題,因為我知家境唔好、媽咪又超慳、唔多打扮

樓主講個媽咪濶佬自己買奢侈品,但孤寒小朋友著二手衫,自己要靚一靚,小朋友就是旦啦,雙重標準到.....
加上名牌袋唔係必需品,係奢侈品

我家姐都係呢類人,唔捨得買衫比個女,我送比姨甥女件外套2歲著到7歲仲著緊
我一直以為家姐要慳錢唔買新衫比個女,但後來先知佢定期去做facial
我無出聲話家姐,唯有自己多d買衫送比姨甥女

珍珠宮

回覆樓主:

小朋友大得快,著二手衫無問題丫

大宅

小朋友尤其男仔唔會識欣賞你買俾佢嗰堆名牌衫,又大得快,父母自用名牌可以用好耐嘛

珍珠宮

回覆樓主:

咁樣講,對小朋友都係一種教育,想要就要自己賺錢買~
巴菲特都會自己兩公婆坐頭等,仔女坐經濟位~
其實好睇父母出發點,到底係自私,定係想教育仔女,巴菲特就話過佢係想教育仔女~
我都見過有人,話之自己個仔無書讀,無飯食,總之自己要風光人前,因為佢好要面喎~

水晶宮

Ol0314 發表於 19-3-3 13:20
嗰日同朋友吹水
佢好開心咁徵到唔洗錢的二手衫衭比小朋友
(初小)

我冇所謂架,唔係冇錢唔買,只係真係著得果三幾次唔想浪費,我好衰,見到靚明知著唔耐都忍唔到手,BB就已經買對Gucci BB鞋比佢,因為呀媽鐘意,我有朋友都係咁,佢小朋友大過我果個我成日都有靚嘢執,之後又有朋友個小朋友細過我個,可以輪落去!
講真依家名牌咁貴,小朋友衫對比點慳都慳唔到買名牌啦!

公爵府

fuhk 發表於 19-3-3 20:24
其實做父母應該連手機都唔可以用

我諗 我意思係平衡
我小朋友都係著u 記衫衭
大人我都係嗰度買

我鐘意插花 每個月最多一百幾十
(唔會買貴花)
咁我同樣每月花一百幾十買玩具或
同佢地去街的洗費

唔係話家長要零消費
只係覺得 自己就好豪華