自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想買其中一樣,請問大家意見? 屋企有小朋友,但好少食炸嘢....

Slow cooker 煮出嚟啲嘢是否比較有營養? 大家有咩提議?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

air fryer 係快煮, slow cook 係慢煮,睇你要快定慢。兩樣不同,air fryer 煮香口野為主

男爵府

Slow cooker ,慢煮五花腩 ,燉牛肉勁正

複式洋房

回覆樓主:

咁實係慢煮啦 唔食熱氣野的話

男爵府

JaneJaneT 發表於 19-3-3 15:22
Slow cooker ,慢煮五花腩 ,燉牛肉勁正

想請問其實同用真空煲有咩分別?

大宅

2018復活節勳章 開心吸收勳章

但slow cooker 實在太slow喇。我會揀pressure cooker.
[img]http://i.imgur.com/2gI1uhm.gif[/img]

大宅

唔食炸野仲考慮air fryer ?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

要睇你平時煮乜, 同埋本身有乜野廚具..

不過我揀 air fryer, 貪佢夠快. 有小朋友又點, 可以煮俾自己食丫麻... 更何況 AF 唔止係整炸野. 有時我烘熱d 麵包, 烘多士, 整金沙骨, 燒肉, 扒, 薯條等. 我見人地用得再盡d, 煎魚, 整蛋糕都得. 缺點係唔煮得多野, 可能因為我用普通size 既AF, 但屋企多人.

電子瓦罉要有時煮間至得, 不過整出黎d 野食真係好食既.... 如果你響屋企, 日頭開火慢慢炆都得.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

JAlove 發表於 19-3-4 03:47
想請問其實同用真空煲有咩分別?

我覺得電子瓦罉煮d 野係色香味俱全, 煲粥夠綿, 炆腩夠淋又入味. 我用真空煲, d 牛腩都淋, 但d汁好水咁.

可能用煮果個人有好大關係, 因為我阿媽用電子瓦罉, 我用真空煲....

首頁

尾頁

跳至