自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果想做檢查(40 years old+), 請問邊個比較適合?定係兩種都要一齊做?

兩種檢查針對什麼問題?(良性/惡性?)

邊間體檢比較便宜一點?(因為公司保險未必保),如果係香港專科做齊兩隻,大約$2200,未包醫生診金。

謝謝大家

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我兩樣一齊做
平嘅私家可由家計會轉介。不過約家計會醫生都要成個月。去家計會做完年檢再寫信轉介
$1600做兩樣

華華子    發表於 19-3-4 08:27

珊瑚宮

華華子 發表於 19-3-3 17:13
如果想做檢查(40 years old+), 請問邊個比較適合?定係兩種都要一齊做?

兩種檢查針對什麼問題?(良性/ ...

Memmogram 會清楚d
我自己試過去胡寶星做
你可以打去問下 亦唔難book

wcpcelia    發表於 19-3-12 14:32
華華子    發表於 19-3-4 08:27

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

華華子 發表於 19-3-3 17:13

兩種檢查針對什麼問題?(良性/ ...

係一般情況做,醫生話無特別history 就隔年做
其實醫一路睇機已知有無事。如果有懷疑會即時叫抽針

如果係touchwood已覺得有唔妥,一般醫保情況,應去gp轉介睇婦科,婦科有機已即刻可做,咁兩個醫生consultation 同檢查都係保險包

華華子    發表於 19-3-4 08:26

侯爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

家計會話40歲以上一定要照mm造影,
我上次照完mm, 醫生話肌肉密度高睇得唔太清楚,
要照埋超聲波。

水晶宮

1. mammogram 有幅射,ultrasound 無。
2. 兩者都係睇差唔多既野,不過視乎乳房裡面密度,有可能兩樣都要做先每個位睇得清楚。如怕幅射,可選擇ultrasound 先,唔清楚先照埋 mammogram.
3. 絕大部分婦科都唔會自己照乳房超聲波,因為英國training 婦科係唔包乳房的。要照就轉介出去照。假如個婦科 (或家庭醫生)自己親自照,你要考慮下佢既training 夠唔夠。

公爵府

醒目開學勳章

最好兩樣做齊,Memmogram 要問清楚是否3D, 3D 比2D 好

華華子    發表於 19-3-4 08:25

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

上年年尾港安医院做,兩樣都做$1630(见附圖片,上年cap的,今年也有調整)有醫生講解報告,服務環境也很好,可以考慮!

子爵府

其實2個檢查可以話互補不足,一般40歲以上都做晒多。

mammography 照出黎係黑色底睇白色野,所以睇白色鈣化點比較清楚。

Ultrasound 照出黎係白色底睇黑色野,睇腫瘤、水囊比較清楚。

男爵府

第一次就2樣也做啦,乳癌基金會$1500/2樣。

華華子    發表於 19-3-4 08:24

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

agugi 發表於 19-3-3 19:20
上年年尾港安医院做,兩樣都做$1630(见附圖片,上年cap的,今年也有調整)有醫生講解報告,服務環境也很好, ...

想知係咪随時可约?thx

大宅

新人物 發表於 19-3-3 21:59
其實2個檢查可以話互補不足,一般40歲以上都做晒多。

mammography 照出黎係黑色底睇白色野,所以睇白色鈣 ...

係!所以通常先照Mammo, 睇到有野再照超聲波。兩樣技術照來睇嘅野唔同。

華華子    發表於 19-3-4 08:24

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

SandyWu 發表於 19-3-3 23:52
想知係咪随時可约?thx

荃灣港安,我約時係好快,今日约明日做,大約幾日可回去聽報告,確實忘了但肯定一星期內完成晒。介紹了朋友也差多的程序。

華華子    發表於 19-3-4 08:23

大宅

两樣做齊

華華子    發表於 19-3-4 08:23

珍珠宮

畀面勳章

agugi 發表於 19-3-4 08:07
荃灣港安,我約時係好快,今日约明日做,大約幾日可回去聽報告,確實忘了但肯定一星期內完成晒。介紹了朋 ...

Thanks

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

agugi 發表於 19-3-3 19:20
上年年尾港安医院做,兩樣都做$1630(见附圖片,上年cap的,今年也有調整)有醫生講解報告,服務環境也很好, ...

呢個 package 好吸引

華華子    發表於 19-3-12 12:15

翡翠宮

回覆樓主:

生完仔之後一直有keep住睇婦科,平時檢查已有做超聲波,但因有家族氏,醫生要我年年做mamograph同scan...過我有時會拖到年半先做一次

華華子    發表於 19-3-12 12:15

首頁

尾頁

跳至