自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 華華子 的帖子

$2400 咁上下兩樣做哂
咁港安呢D有無receipt可以claim保險? 因為無事無幹純去做婦檢唔可以claim, 如果佢寫左有病因, 例如好似你咁摸到硬塊去做, 就可以當係further checking 就可以claim.

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

X'mas2002 發表於 19-3-12 15:56
回覆 華華子 的帖子

$2400 咁上下兩樣做哂

港安有比收據我, 都有比報告, 但我唔知claim唔claim到保險, 不過我會試下claim的~~

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

華華子 發表於 19-3-3 17:13
如果想做檢查(40 years old+), 請問邊個比較適合?定係兩種都要一齊做?

兩種檢查針對什麼問題?(良性/ ...

大家記得每個月都自我檢查乳房,定期去醫生做體檢呀 (emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

華華子 發表於 19-3-12 12:41
update番大家先~~

首先好多謝大家的回覆, 特別係Agugi, 我上星期五去左港安醫院做檢查~~

有無女醫生?30歲係埋唔洗做乳房x光

做人,5好難为自己

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

如果想做檢查(40 years old+), 請問邊個比較適合?定係兩種都要一齊做?

你搵番就腳既醫院比較下先.

我去播道醫院驗身, 醫生話 40歲以上係照mammogram, 40歲以下係u/s.

如果就腳, 你睇下播道d 婦驗 plan 啱唔啱你. 我見正價$1835 有標準婦檢, 優惠價 $2600有全面婦檢, 包醫生診金. 個醫生話50歲以上或收左經至照骨質密度.

侯爵府

nanaaixi 發表於 19-3-12 17:22
有無女醫生?30歲係埋唔洗做乳房x光

關於港安有無女醫生, 可以看看我#35 的post, 有詳細解釋

至於30歲係咪唔洗做mammogram, 睇醫院份簡介, 女士過左40歲就強烈建議做mammogram, 如果under 40, 但有family histroy或者身體出現疑似徵狀, 最好先問下醫生意見先~~~

侯爵府

bosch 發表於 19-3-12 18:48

謝謝你的介紹, 我最後去左荃灣港安醫院做, 地點比較近我, 價錢都不貴, 唯一缺點係有機會遇到男醫生做超聲波~~~

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

新人物 發表於 19-3-3 21:59
其實2個檢查可以話互補不足,一般40歲以上都做晒多。

mammography 照出黎係黑色底睇白色野,所以睇白色鈣 ...

伯爵府

agugi 發表於 19-3-3 19:20
上年年尾港安医院做,兩樣都做$1630(见附圖片,上年cap的,今年也有調整)有醫生講解報告,服務環境也很好, ...

伯爵府

減齡達人勳章

bosch 發表於 19-3-12 18:48

我之前喺播道做

後來太多大6人幫襯,最後一次要一早除定bra換件類似手術衫喺走廊等,成條走廊人來人往,有男有女,當中好多大6人,我完全接受5到,之後blacklist咗播道,改去乳癌基金會做

侯爵府

回覆樓主:

做mammogram 我真係痛到痴肺, 狂標眼淚, 你地痛唔痛架?

水晶宮

我上年係荃灣港安醫院2樣一齊做

華華子    發表於 19-3-25 08:19
天空之城, 快樂之地

侯爵府

Super-Man 發表於 19-3-25 06:47
做mammogram 我真係痛到痴肺, 狂標眼淚, 你地痛唔痛架?

touch wood我又唔覺得好痛喎, 我心口無肉個D人黎, 所以一開始醫生會將我胸部D肉撥好, 之後再壓部機黎照X光, 我覺得會有少少唔舒服, 同埋醫生幫我撥好D肉個陣會有拉扯既感覺~~

可能之前睇分享, 睇到好多人話好痛, 所以心理上已經預左好似生仔甘痛, 到直正檢查個陣, 反而又無想像中甘痛

侯爵府

華華子 發表於 19-3-25 08:25
touch wood我又唔覺得好痛喎, 我心口無肉個D人黎, 所以一開始醫生會將我胸部D肉撥好, 之後再壓部機黎照X ...

我係有肉地, 姑娘扯d皮拉落個機度真係勁痛, 影個陣影得唔好又黎過, 真係想死

侯爵府

Super-Man 發表於 19-3-25 08:39
我係有肉地, 姑娘扯d皮拉落個機度真係勁痛, 影個陣影得唔好又黎過, 真係想死
...

如果要影兩次, 就真係慘慘豬~~

未開始檢查之後, 我個醫生已經講左, 如果第一次影得唔清楚, 到時要影第二次, 所以佢叫我confirm晒位置後千萬唔好郁, 郁左就有機會唔清楚, 我打死都唔郁

侯爵府

華華子 發表於 19-3-25 08:50
如果要影兩次, 就真係慘慘豬~~

未開始檢查之後, 我個醫生已經講左, 如果第一次影得唔清楚, 到時要影第二 ...

我都無郁, 仲無抖氣, 可能我肥, 個胃腩頂住部機

華華子    發表於 19-3-25 13:27

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

華華子 發表於 19-3-12 12:41
update番大家先~~

首先好多謝大家的回覆, 特別係Agugi, 我上星期五去左港安醫院做檢查~~

剛剛才見到你的update,不用客氣呀,冇事就好

華華子    發表於 19-3-25 13:26

珍珠宮

我前年在化驗所2樣一齊做, 都是女醫生。自己一早指定。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至