離還是不離

lok1229
|
有三個小朋友
無第三者
中間好多大大小小事令我越黎越討厭佢
每日望住呢個人我好辛苦
唔想咁樣過下半世
有傾過 如果離 我會自己走
放假先陪小朋友 因為我實在無能為力帶埋佢地走
佢養得起 屋企有工人 99會幫佢手
我知我好自私 但對住一個討厭既人過埋下半生
我覺得人生真係玩完
但我十分十分唔捨得三個囝囡
cy101
|
搵婚姻輔導先!睇在三個小朋友份上!阿3 咁得意,㸃捨得!(我應該無記錯人呀!)
feifei_baby
|
我明,我都好討厭我老公... 我養得起,只係小朋友冇咗爸爸...
lok1229
|
feifei_baby 發表於 19-3-3 20:45
我明,我都好討厭我老公... 我養得起,只係小朋友冇咗爸爸...

如我養得起我無所謂
lok1229
|
cy101 發表於 19-3-3 20:36
搵婚姻輔導先!睇在三個小朋友份上!阿3 咁得意,㸃捨得!(我應該無記錯人呀!) ...

最唔捨得放心唔落係佢
FennieMan
|
冇記錯你個’肥妹‘幾個月。如果唔係第三者,你老公係咪差到一定要離?見輔導比個機會大家,起碼有努力挽救過
Nancy20090615
|
點捨得小朋友
lok1229
|
FennieMan 發表於 19-3-3 21:12
冇記錯你個’肥妹‘幾個月。如果唔係第三者,你老公係咪差到一定要離?見輔導比個機會大家,起碼有努力挽救 ...

差不多九個月
sansan1122
|
依一個選擇題真係好難決擇,深同感受,我對住我老公都有時覺得好難相處,都係無第三者,係屋企既大小事務有時意見分歧,為左兩個小朋友爲左維持個家庭我覺得好多時候係我忍佢我遷就佢,但其實好多時候我都有反問自己係咪依一世都要咁過!當然,其實我最唔捨得係我兩個小朋友,如果唔係一早就離婚啦!
cy101
|
生得3個, 婚姻都唔係短, 大家一定有野係美好嘅, 至少互相扶持過, 搵輔導試下先!
crystal媽咪
|
lok1229 發表於 19-3-3 20:21
有三個小朋友
無第三者
中間好多大大小小事令我越黎越討厭佢

冇第三者,咁係咩原因呀?
jackiemei
|
唉~我都三個!真係好唔忍心佢地冇媽咪~

你若然真係撐唔到過去嘅,就忍痛啦
feifei_baby
|
lok1229 發表於 19-3-3 20:48
如我養得起我無所謂

小朋友開始大,佢唔想我離婚⋯⋯
jeremylui83
|
每日同一個討厭嘅人一齊係好痛苦的。。
橫掂都忍耐左咁耐,不如等啲小朋友大啲先走啦。。
做左人父母,點難過都係要仔女利益行先,到小朋友大啲,希望佢會明白你同認同你,到時你走都走得舒服啲
feifei_baby
|
sansan1122 發表於 19-3-3 21:25
依一個選擇題真係好難決擇,深同感受,我對住我老公都有時覺得好難相處,都係無第三者,係屋企既大小事務有 ...

同意,好難相處,特別係有小朋友之後,始終維繫一個家庭唔同拍拖咁風花雪月,我覺得爭執已經磨滅哂大家嘅愛,好攰.....
feifei_baby
|
lok1229 發表於 19-3-3 20:48
如我養得起我無所謂

我有諗過,要去到咩程度先至要離婚?如果我喺呢個家痛苦到有諗過跳落樓,係咪係時候?
空巢媽媽
|
feifei_baby 發表於 19-3-3 22:07
同意,好難相處,特別係有小朋友之後,始終維繫一個家庭唔同拍拖咁風花雪月,我覺得爭執已經磨滅哂大家嘅 ...

佢有咩你最不滿?
有無傾過
揍3個係好勞累
爭執多了愛情就磨蝕
feifei_baby
|
空巢媽媽 發表於 19-3-3 22:40
佢有咩你最不滿?
有無傾過
揍3個係好勞累

佢成日好多不切實際的空想,如英文差但想技術移民,我唔想移民,跟住佢就話我唔尊重佢諗法,唔通我直接話佢英文差?佢連同菲姐姐溝通都唔得!喺屋企成日發脾氣,呢樣不滿果樣不滿,日日he he 鞋鞋發放負能量,我要返工又要跟啲細路功課,幫唔到手仲要放負.... 我話佢佢又話返我,好無意思。
空巢媽媽
|
feifei_baby 發表於 19-3-3 22:47
佢成日好多不切實際的空想,如英文差但想技術移民,我唔想移民,跟住佢就話我唔尊重佢諗法,唔通我直接話 ...

佢幾歲?
係咪好似我個咁? 又係成日發放負能量好厭倦
我好高eq都敵唔過佢, 日日十萬樣不滿, 鞋口鞋面, 同工人鬧交, 同女反目, 我已忍了幾年, 由原先唔知咩事, 不停忍讓佢, 以為佢工作壓力大,又同佢去做body check, 又買不同維他命比佢, 又同佢去旅行, 又不停同佢睇中醫, 多到不能盡錄, 由擔心佢到後來頂佢唔順, 佢每日都黑面, 行行吓街會發脾氣(因為熱/ 因為多人/ 因為佢攰), 冷冷淡淡, 全無笑容
你睇我答更年期個post就知, 到後來成日嘈, 開始睇佢唔順眼, 到現在知原來佢咁多怪行為, 咁多抑鬱,咁多講不出口的原因是更年期, 太早了! 根本無唸過!
feifei_baby
|
空巢媽媽 發表於 19-3-3 23:03
佢幾歲?
係咪好似我個咁? 又係成日發放負能量好厭倦
我好高eq都敵唔過佢, 日日十萬樣不滿, 鞋口鞋面, 同工 ...

佢三十尾,你好好,諗咁多方法幫佢,一定好愛佢(至少曾經)我返工加照顧小朋友已經榨乾榨淨,或者我唔夠愛佢,我有叫佢去睇精神科,佢唔肯,我話既然佢覺得我咩都錯,不如放生大家,佢又唔出聲,膠著喺度。