懷孕15週肚子沒有感覺很擔心

Ypysuki
|
懷孕15週有一天感覺係好舒服,跟住自己就會擔心係唔係個胎有問題,之後就用胎心機聽下,前幾日仲聽過,但果日搵來搵去都聽唔到,下星期政府醫院產檢,現在真係好擔心,點做好.
|
Ypysuki 發表於 19-3-4 07:46
懷孕15週有一天感覺係好舒服,跟住自己就會擔心係唔係個胎有問題,之後就用胎心機聽下,前幾日仲聽過,但果 ...

唔好自己用胎心機吧
Miis
|
懷孕15週有一天感覺係好舒服,跟住自己就會擔心係唔係個胎有問題,之後就用胎心機聽下,前幾日仲聽過,但果 ...

唔好嚇自己 要對自己同寶寶有信心 如果真係咁擔心 咪約私家睇一次囉
Ypysuki
|
Miis 發表於 19-3-4 09:13
唔好嚇自己 要對自己同寶寶有信心 如果真係咁擔心 咪約私家睇一次囉

下星期14號政府產檢,想等檢查完後先再去私家,但覺得時間好漫長(emoji)
moksamuel
|
可以去睇私家架嘛,做乜要坐係度擔心? 
google_hi
|

胎心機=自尋煩惱

通常照超聲波有心跳之後有問題既機率都唔高
而講真你既週數有問題都無咩做到,

保持心景開朗緊要D
Ypysuki
|
google_hi 發表於 19-3-4 09:52
胎心機=自尋煩惱

通常照超聲波有心跳之後有問題既機率都唔高

因為可能我之前已經試過兩次小產,今次真係擔心,多謝各位媽媽安慰,都係去一去私家照一照安心點
yoyo_051206
|

唔好咁擔心,我當時15週都係無咩反應,去到18週先有d胎動
siudimsum
|
Ypysuki 發表於 19-3-4 10:00
因為可能我之前已經試過兩次小產,今次真係擔心,多謝各位媽媽安慰,都係去一去私家照一照安心點
...

你之前2次小產係幾週?
我而家都差唔多15週, 都無乜反應, 胃口仲好左
Ypysuki
|
siudimsum 發表於 19-3-4 10:19
你之前2次小產係幾週?
我而家都差唔多15週, 都無乜反應, 胃口仲好左

第一次係6週,出血,第二次係8週,無流血無肚痛,但一照超聲波話入面已經出緊血,只係未流出黎,所以今次我真係好擔心,依家15週個肚無感覺,真係好唔安心
肥虎虎
|
Ypysuki 發表於 19-3-4 10:31
第一次係6週,出血,第二次係8週,無流血無肚痛,但一照超聲波話入面已經出緊血,只係未流出黎,所以今次 ...

擔心係無用
既然係咁何不睇醫生
Ypysuki
|
肥虎虎 發表於 19-3-4 10:48
擔心係無用
既然係咁何不睇醫生

所以我剛剛約左私家後天去檢查了,thx
siudimsum
|
Ypysuki 發表於 19-3-4 10:52
所以我剛剛約左私家後天去檢查了,thx

都係既
睇下醫生安心d
我其實由一知道有左bb, 都好擔心, 成日想去照下
每個月最期待就係產檢
Ypysuki
|
siudimsum 發表於 19-3-4 11:03
都係既
睇下醫生安心d
我其實由一知道有左bb, 都好擔心, 成日想去照下

我唔想等政府產檢呀,因為都知道無咩機會比你照超聲波,加上我其實都問題多,一開始血壓都唔係好穩定,已經係年初四入左廠要調血壓藥,又要食阿斯匹靈到生,只係求平安到生,之後就算我自己有唔舒服,到唔會連累到bb
yuyuyu_ng
|

唔好咁擔心,比信心bb。
Fong0331
|
我依家第二胎同你一樣
20週前都冇感覺...冇見肚、冇胎動

但其實佢地係深深處游緊水

我依家22週先feel到佢郁,佢好靜,唔似哥哥狂踢

Fong0331
|
Ypysuki 發表於 19-3-4 11:17
我唔想等政府產檢呀,因為都知道無咩機會比你照超聲波,加上我其實都問題多,一開始血壓都唔係好穩定,已 ...

我都食緊阿士匹靈...
其實你呢個週數可以岀去照一次結構...
臨生再照一次超聲波

Ypysuki
|
Fong0331 發表於 19-3-4 12:19
我依家第二胎同你一樣
20週前都冇感覺...冇見肚、冇胎動

我都好想快點有感覺,因為無感覺真係好唔實在,只要有日突然舒服了,我就會很擔心會唔會個胎有咩事,依家先15週,幾時擔心到生,因為之前第二次小產就係突然有一日所有感覺無晒同平日一樣,先知道唔對路出事了,所以今次一無感覺我就好敏感了
lolitaloves
|
第一胎我20週先feel到胎動
第二胎16週feel到
klsabb
|

我如樓主你一樣係15 weeks. 好明白你既心情.
我6-7 weeks 已經係呢個心情.
到12 weeks 去度oscar + 私家驗nifty pro 見到BB先安心少少.
原來佢已經乖乖咁靜雞雞由一粒閃閃豆豉, 成長到有頭, 身, 手, 腳..
但13 weeks 我又病到7彩, 發燒+狂咳. 到宜家15weeks先叫好少少.
但我都未feel 到胎動, 唔知我病完之後會唔會影響到BB, 佢宜家點呢.
一樣好擔心...

我聽日返醫院第一次見醫生 (之前見姑娘). 雖然都知道無睇照超聲波睇BB,
但我都諗左好多負面野, 例如聽日醫生聽唔到胎心? 度肚 size 唔岩? 等等....

其實我地負面, BB係會feel 到.
所以我地都要加油! 要相信BB, 相信自己!!!