親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

小妹第一次去,發覺唔自駕真係好難搞,但c6又唔可以渣太長途,經建議下只能plan成咁但想睇下仲有無改善空間,謝謝。
Day 1:
16:00 福岡空港 ->新幹線往 熊本

上下通->酒店休息
宿熊本

Day 2:
熊本城 → kumamon square → kumamon電車 → 市內觀光予定
宿熊本

Day 3:
早上取車開始自駕
阿蘇山→大觀峰(時間許可的話...) →由布院
去不到火山口就直接改去高千穗, 不停阿蘇
宿由布院溫泉酒店

Day 4:
由布院散策,九重夢大吊橋,大分站
宿大分

Day 5:
大分飯店退房(11am) →別府地獄→中津→下關、門司港、小倉
宿博多

Day 6:
福岡→清水の滝→肥前夢街道→豊玉姫神社
宿佐賀

Day 7:
佐賀→長崎原爆遺地→平和公園→稻佐山
宿長崎, 長崎還車
想花多d時間在福岡應該不去豪斯登堡了, 第二天坐JR回福岡

Day 8:
長崎→福岡太宰府天満宮→Marizon、Marinoa City福岡
宿博多

Day 9:
福岡 博多, 天神, 中州屋台
宿博多

Day 10:
福岡
暫時想不到...

Day 11:
福岡午機回香港
另一問,呢個行程需要kep嗎?

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

mikis 發表於 19-3-4 11:32
小妹第一次去,發覺唔自駕真係好難搞,但c6又唔可以渣太長途,經建議下只能plan成咁但想睇下仲有無改善空間 ...

熊本租長崎還車?如果係咁應該租車公司未必有ETC卡俾你,同俾你買KEP pass,我過年去福岡六日自駕,去咗佐賀,豪斯登堡,嬉野等地方,買咗KEP六日,發覺路費約平咗一千五百圓左右,如果你自駕就要計一計數,睇下路費大約幾多就知抵唔抵
I 大蚊豬   

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

mikis 發表於 19-3-4 11:32
小妹第一次去,發覺唔自駕真係好難搞,但c6又唔可以渣太長途,經建議下只能plan成咁但想睇下仲有無改善空間 ...

有查過租車甲租乙還的附加費嗎?

大宅

2018復活節勳章

回覆 shinku 的帖子

有查過,~7600 yen
本來想再渣返去福岡,但最後應該都係打算JR

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

九重夢

wcpcelia    發表於 19-3-6 11:07

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

mikis 發表於 19-3-4 17:15

有查過,~7600 yen

七千幾円真心唔平,
呢個價錢有時可以租到兩日車啦。

如果比我,我會熊本租,玩埋九重夢之後阿蘇還,
部份租車公司呢個距離可以免費甲租乙還,
然後我公交去由布院或別府時間上其實同自駕差唔幾,
就算係自駕玩埋九重夢到大分還,
附加費應該都係 5 千上下,
咁租車費應該平好多。

由別府之後既行程理論上調度下加減下就唔需要再租車。

事實上你別府到福岡,同福岡至長崎呢個距離,
自駕可能比坐火車仲花更多時間

大宅

2018復活節勳章

感謝。
我其實最近都有考量不如熊本租大分還,之後搭特急sonic上博多,但又想第二日玩埋地獄先去門司港同皿倉山(睇落都好似有d趕....)...
皿倉山想平日自駕上避開人群...同埋佐賀好多都話自駕好d,但再拆開租多日保險等等都好似唔抵...
咁應該分開租還是直踩去埋佐賀先還車?

補充,會cut長崎,留返下次去。即係佐賀會係即日來回。

珍珠宮

視乎你想玩幾多,
我個時別府行曬咁多個地獄,又食下野咁都玩左一整日,
同樣門司港我都係玩左一整日。
如果自駕去地獄其實玩埋先大分還車都得,
然後火車上門司港都好方便,
時間上趕唔趕真心睇你想玩到幾深入,
特別係門司港,
如果你想行埋海底隧道再去唐戶市場,
其實你得半日仲要早上玩埋別府先出發應該好難。
當然如果你打卡行程就無問題啦。

珍珠宮

另外佐賀要唔要自駕都係視乎你想去邊,
個邊交通的確唔方便,
好多地方都係自駕好D,
但有好多人去佐賀都係食個和牛就走,
如果係呢種就唔需要自駕啦。

男爵府

我諗住福岡租車, 高松還車, 咁咪超貴!

珍珠宮

sayubemine 發表於 19-3-27 13:52
高松?四國高松??
一定貴到喊,
甲租乙還附加費分分鐘可以租多兩三日車

大宅

2018復活節勳章

sayubemine 發表於 19-3-27 13:52

何解要咁渣法?我係司機見到個距離都覺得累....

男爵府

回覆 mikis 的帖子

分17日玩, 我地機票由福岡入, 高松走啊!

男爵府

剛CHECKED, 要$9XXX港紙

大宅

2018復活節勳章

sayubemine 發表於 19-3-27 15:47

分17日玩, 我地機票由福岡入, 高松走啊!

17日,全程幾多個人渣?
坦白如果得一,兩個人渣其實都好吃力。
仲有司機有無渣開長途車?無嘅話連續渣咁多日可能怕左無下次。

何不安排吓善用JR,真係僻d嘅地方先花幾日自駕。

珍珠宮

mikis 發表於 19-3-27 17:02
仲有司機有無渣開長途車?無嘅話連續渣咁 ...

同意,我之前玩16 日都係坐 jr ,到偏遠地方先租一兩日車,之後還左再 jr 。其實日數咁多既旅行,就算放慢 hea 玩,玩到第7,8 日都已經好辛苦要休息一日半日係酒店 hea 回回氣,如果連續十幾日自駕,除非好鐘意駕車或本身係職業司機,否則真係頂唔順架

珍珠宮

mikis 發表於 19-3-27 17:02
仲有司機有無渣開長途車?無嘅話連續渣咁 ...

非常同意!!!
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

大宅

2018復活節勳章

shinku 發表於 19-3-27 18:33
同意,我之前玩16 日都係坐 jr ,到偏遠地方先租一兩日車,之後還左再 jr 。其實日數咁多既旅行,就算放慢 ...

我諗就算係職業司機都未必承受度係人生路不熟嘅地方渣十幾日仲要日日唔同地方走嚟走去,果種唔係渣自己車唔係自己熟悉嘅地方嘅心理壓力做乘客未必明白但應該要體諒。

男爵府

我地次次旅行都係咁嘅喎!慣晒!一日一人最多最多渣三個鐘,中間會安排景點休息休息、食飯呀咁,不會趕路,我同老公輪流揸,有時一日都未必要用車,我地行程好flexible, 鐘意去邊就去邊的隨心所欲,這是自駕遊的樂趣。

子爵府

shinku 發表於 19-3-5 12:05
七千幾円真心唔平,
呢個價錢有時可以租到兩日車啦。

請問如果博多租車,福岡機場還車係唔係唔需要附加費?

首頁

尾頁

跳至