陪月 - 日間 or 24小時

ayakaya
|
我想請問一下有經驗嘅媽媽陪月多數係請日間(8/12粒鐘)定係24小時?如果8/12粒鐘,媽媽會唔會夜晚好辛苦?24小時我又驚陪月休息唔夠,日頭唔可以好好照顧BB,仲衰。

我都有諗過會唔會請兩個8/12輪替,但驚唔同陪月有自己嘅方法,到時兩個人有爭拗,我坐月仲要調停人事,可能好麻煩

我係新手媽媽,麻煩哂大家!
肥虎虎
|
ayakaya 發表於 19-3-4 11:58
我想請問一下有經驗嘅媽媽陪月多數係請日間(8/12粒鐘)定係24小時?如果8/12粒鐘,媽媽會唔會夜晚好辛苦? ...

8個鐘/ 一星期6日
HOPEFORBB
|

回覆 ayakaya 的帖子

我之前請日間8小時,一星期六日,夜晚係會辛苦啲,但我自己就覺得都要盡早習慣,陪月你最盡都只可請到三個月,之後都要靠你自己
另外,日頭陪月嚟到,你可以休息
haha748494
|
如果屋企有人幫手, 我覺得8/就夠喇。
IvansweetHeart
|
24小時咪要比個房佢訓?會不會12小時各一個甘咪唔洗比床
JacJacMaMa
|
我想請問一下有經驗嘅媽媽陪月多數係請日間(8/12粒鐘)定係24小時?如果8/12粒鐘,媽媽會唔會夜晚好辛苦? ...

我個陪月話佢鐘意做24小時,因為所有野可以拖慢黎做,佢話24小時輕鬆過8小時。
我自己就覺得8會好少少,因為你可以自己適應夜晚照顧bb同建立返bb d作息模式。我平時就係陪月係道時補眠。不過無論8定24,真係要搵一個有心有能力既人,我被陪月激到扎扎跳。
GCHK
|
haha748494 發表於 19-3-5 15:03
如果屋企有人幫手, 我覺得8/就夠喇。

同意亞,24小時嘅話,仲要俾間房佢住
tobegoodmum!
|
建議頭一個月24. 之後第二個月改8 小時
EstrellaDamm
|

我第二胎時請8小時嘅。我自己唔覺需要24小時,你畀我我覺得作用唔大。我又唔覺自己夜晚湊B十分辛苦。我餵人奶,夜晚係唔係都會起身埋身餵。雖然半夜要起身但一瞓就係 deep sleep,天光曬一曬太陽就精神晒。就算唔餵人奶嘅媽媽,生完B夜晚自己都唔會唔醒,完全放心個B被其他人照顧吧。
Carmen8080
|
我都係極度依賴陪月 但我覺得佢做廿四都無乜用 佢始終要休息 我寧願24小時啲錢 轉請兩個月齋做日間好過 咁自己日頭休息多啲好過 咁夜晚自己起身餵奶 都已經輕鬆好多
haha748494
|
回覆 GCHK 的帖子

Agree!系自己屋企,有個外人始終覺得怪怪地。
GCHK
|
haha748494 發表於 19-3-6 16:23
回覆 GCHK 的帖子

Agree!系自己屋企,有個外人始終覺得怪怪地。

對亞,同埋我自己屋企都好細,而且多個外人,有D唔自在
chanlazy
|

我請8小時 夜晚係我同媽咪一齊搞 都係喂奶掃風換片
如果你請24小時 建議你分開兩個陪月 陪月之間有介紹 搵翻早更介紹嗰個 佢地識得 易夾啲~有時又易開口啲
Pink_girl
|
我係分開請兩個,一個朝早一個夜晚,中間有幾個鐘空檔就自己黎,我覺得咁休息得好足夠
chonglulu
|
我請日夜2更,因為唔中意24小時多個人一齊生活,家裡已經多個外傭唔想再多個外人一齊住
同埋24小時我覺得佢會唔夠精神,日頭好難分配fixed hours比佢休息,所以寧願夜更,起碼夜更佢真係做足
你講2更陪月不同問題又未必,夜更個個主要係幫手你餵奶後掃風/換片,相對日更工作簡單
,所以我自己跟日更個套,不過我未實際用,過幾日出院先開始
CCHINGC
|
因為有工人姐姐,我地請8個鐘陪月,黃昏到晚上就10:00前,姐姐都可以幫手,之後夜更就我同老公湊,姐姐放星期六,陪月放星期日,由於我地都新手,姐姐又無湊香港bb經驗,所以請左2個月陪月,經過2個月,我地同姐姐都開始熟手。