粵語長片招手區

大少拉
|
有無人同我一樣,好鍾意睇粵語長片架。

我依家都成日睇架。

我最驚果套係(瘋婦) 一開場就係黃曼梨響到叫(女呀~女~)。細個時好驚架!

鐘意嘅有小婦人,同金蘭姐妹。 睇金蘭姐妹,原來果陣已經有其福黨。好攪笑!
rainleung668
|
我鍾意睇有胡楓0個D! 覺得修哥後生好靚仔!
lily-of-valley
|

黃曼梨可做好惡家婆同非常慈祥Mammy話佢真人非常斯文。 七八十年代,佢住太子, 我住佢隔離街, 我未見過佢。 我婆婆成日見到佢。

我以前錄起, 亦後來買到vcd.
金蘭姊妹同小婦人我都有vcd.

但太慘劇我唔睇。
大少拉
|
rainleung668 發表於 19-3-4 18:58
我鍾意睇有胡楓0個D! 覺得修哥後生好靚仔!

修哥我都鍾意睇架!反而麻麻地4哥。
大少拉
|
lily-of-valley 發表於 19-3-4 19:14
黃曼梨可做好惡家婆同非常慈祥Mammy話佢真人非常斯文。 七八十年代,佢住太子, 我住佢隔離街, ...

係呀!黃曼梨做嘜似嘜,但記憶上佢好少拍笑片。

我苦情戲都岩架,不過唔鍾意大戲。 我覺好嘈。

金蘭姐妹我睇左好多次, 我鍾意睇佢講當時做馬姐嘅辛酸。 你鍾意邊個女明星?我好鍾意睇白燕,梅椅。真係好正!但最最最鍾意林鳳,佢真係好靚架。

男嘅我鍾意睇張英才。佢又係好靚仔。 仲有周聰。
|
大少拉 發表於 19-3-4 20:45
係呀!黃曼梨做嘜似嘜,但記憶上佢好少拍笑片。

我苦情戲都岩架,不過唔鍾意大戲。 我覺好嘈。 ...
好多, 任劍輝, 鄧碧雲, 鳳凰女, 嘉玲, 羅艷卿, 丁瑩, 林鳳, 白燕, 梅綺, 容小意, 紫羅蓮, 黃曼梨, 于素秋

胡楓, 周聰, 曾江, 張瑛, 朱冮, 張英才, 羅劍郎, 梁醒波, 林家聲, 蘇少棠, 麥炳榮, 曹達華, 呂奇

黃曼梨有笑片, 中聯的"錢", "銀纸萬歲" 好好睇。
|
但唔鐘意白雪仙拍任劍輝, 任劍輝無野, 但白雪仙扭扭擰擰好作狀。 但白雪仙拍其他小生, 就好自然好放好好睇。

大少拉
|
lily-of-valley 發表於 19-3-4 21:00
好多, 任劍輝, 鄧碧雲, 鳳凰女, 嘉玲, 羅艷卿, 丁瑩, 林鳳, 白燕, 梅綺, 容小意, 紫羅蓮, 黃曼 ...

丫!講開, 雷雨裏面,黃曼梨好鍾意張英喎!

仲有家,春,秋 你有無睇哂3套?
|
大少拉 發表於 19-3-4 21:22
丫!講開, 雷雨裏面,黃曼梨好鍾意張英喎!

仲有家,春,秋 你有無睇哂3套?
雷雨, 家春秋, 金粉世家我都有。

雷雨入面其實個個都超齡, 除咗李小龍個角式合年齡。 但演技搭夠。
婆婆話我睇到識做, 因對白我唸得出。
大少拉
|
lily-of-valley 發表於 19-3-4 21:20
但唔鐘意白雪仙拍任劍輝, 任劍輝無野, 但白雪仙扭扭擰擰好作狀。 但白雪仙拍其他小生, 就好自然好放好 ...

佢拍波叔ok喎! 仲有我都鍾意睇波叔。
nswrn
|
如來神掌, 霹靂金較剪, 武林第一劍, 六指琴魔, 陰陽鬼爪, 白骨陰陽劍 ~
大少拉
|
lily-of-valley 發表於 19-3-4 21:50
雷雨, 家春秋, 金粉世家我都有。

雷雨入面其實個個都超齡, 除咗李小龍個角式合年齡。 但演技搭夠。

金粉世家我都有睇。 我依家響mytv super 度搵黎睇。

諗起以前,細個返下午。上就就睇粵語片。 之後大個。 到深夜先做。依家仲無得做。
大少拉
|
nswrn 發表於 19-3-4 21:56
如來神掌, 霹靂金較剪, 武林第一劍, 六指琴魔, 陰陽鬼爪, 白骨陰陽劍 ~

呢d 我少睇,最叻睇左10兄弟。
|
nswrn 發表於 19-3-4 21:56
我有如來神掌, 白骨陰陽劍。
|
大少拉 發表於 19-3-4 22:00
金粉世家我都有睇。 我依家響mytv super 度搵黎睇。

諗起以前,細個返下午。上就就睇粵語片。 之後大個 ...

我無mytv super, 妹話我淨睇粤語長片唔扺。 都係買。

十兄弟, 張瑛羅艷卿, 蝦哥蝦嫂。
大少拉
|
lily-of-valley 發表於 19-3-4 22:17
我無mytv super, 妹話我淨睇粤語長片唔扺。 都係買。

十兄弟, 張瑛羅艷卿, 蝦哥蝦嫂。

反而我家姐叫我買, 佢話有經典台,可以睇返tvb舊劇。 呢排我睇餐餐有宋家。 大舊金

仲有一套,人倫。呢套又係好好睇,有黎小田。做吳楚帆個細仔。又有白燕同張活游
|
大少拉 發表於 19-3-4 22:33
反而我家姐叫我買, 佢話有經典台,可以睇返tvb舊劇。 呢排我睇餐餐有宋家。 大舊金 ...
人倫好慘, 我其中一套錄影collection.
大少拉
|
lily-of-valley 發表於 19-3-4 22:42
人倫好慘, 我其中一套錄影collection.

講吳楚帆慘架。 但張活游個仔最後都接受白燕。 都叫好啦!

話時話,我依家都睇緊粵語片。叫好好運,有修哥同林鳳,仲有波叔!
|
大少拉 發表於 19-3-4 22:53
講吳楚帆慘架。 但張活游個仔最後都接受白燕。 都叫好啦!

話時話,我依家都睇緊粵語片。叫好好運,有修 ...
Tv super做緊?'
laiyee6121
|
lily-of-valley 發表於 19-3-4 22:55
Tv super做緊?'

嘩,你哋好犀利呀,戲名,劇情,人物都記得咁清楚嘅