大家會煲咩粥?

Daisywong313
|
我成日煲蕃薯/南瓜,加雞肉/蛋黃,有冇其他野甜d,bb鐘意的
Stephanie_Summ
|
Daisywong313 發表於 19-3-4 20:55
我成日煲蕃薯/南瓜,加雞肉/蛋黃,有冇其他野甜d,bb鐘意的

南瓜唔可以成日食架 bb會黃架
https://youtu.be/BVSKOTrhCS4
kissapplegirl
|

紅菜頭,翠玉瓜,淮山,豌豆蓉,魚肉,魚湯粥(街市買份魚仔煎香兩邊落滾水,滾起轉中小火煮半個鐘),蕃茄薯仔湯底呢類都可以試下,由其紅菜頭係勁甜

蕃薯蘋果粥,牛油果奶米糊
tpcmela
|

我會落節瓜翠肉瓜咁,有時落下紅蘿蔔同薯仔
wing21chan
|
Stephanie_Summ 發表於 19-3-4 23:10

我都聽過 但又好有營養 我唔加太多 或者隔住食
RubyYu07
|
淮山,番茄,胡蘿蔔,
bchuma
|

蘿蔔都好甜嘠
喊包媽媽
|
通常我魚/豬/雞+一款菜(菜心,白菜仔,節瓜,南瓜)多數甘咋
GCHK
|
菜心,番茄,紅蘿蔔呢D都唔錯㗎
我要做媽媽
|
魚、肉都會煲,我仔仔好鍾意食肉架
bchuma
|
Stephanie_Summ 發表於 19-3-4 23:10

個人黃?條俐係黃好耐

bchuma
|
我係煲定白粥爛飯,筆出來,放點菜肉落去煮
Stephanie_Summ
|
bchuma 發表於 19-3-9 23:05
個人黃?舌頭係黃好耐

個人黃 膚色黃!

胡蘿蔔素可積累在人體的皮膚上,南瓜含豐富胡蘿蔔素,因此多吃含豐富胡蘿蔔素的食物,如南瓜、胡蘿蔔等,身體有機會積累過多胡蘿蔔素而令皮膚變黃
bchuma
|
Stephanie_Summ 發表於 19-3-9 23:12
個人黃 膚色黃!

胡蘿蔔素可積累在人體的皮膚上,南瓜含豐富胡蘿蔔素,因此多吃含豐富胡蘿蔔素的食物,如 ...

哦 原來係咁 多謝解答
leomandy809
|
kissapplegirl 發表於 19-3-5 04:16
紅菜頭,翠玉瓜,淮山,豌豆蓉,魚肉,魚湯粥(街市買份魚仔煎香兩邊落滾水,滾起轉中小火煮半個鐘),蕃茄 ...

請問魚湯粥,d魚煎香後落完水,之後係咪落埋米?
驚唔驚有細骨?
|
leomandy809 發表於 19-3-14 13:10
請問魚湯粥,d魚煎香後落完水,之後係咪落埋米?
驚唔驚有細骨?

落油用兩片薑煎香魚既兩邊,落滾水小火煲半個鐘, 用嘅隔篩隔走啲魚骨,將魚湯同米放落電飯煲就唔怕有骨唔洗睇火
leomandy809
|
kissapplegirl 發表於 19-3-14 14:33
落油用兩片薑煎香魚既兩邊,落滾水小火煲半個鐘, 用嘅隔篩隔走啲魚骨,將魚湯同米放落電飯煲就唔怕有骨唔 ...

多謝賜教!
魚湯可唔可以整兩日份量?
定每日整好d?
|
leomandy809 發表於 19-3-14 14:56
多謝賜教!
魚湯可唔可以整兩日份量?
定每日整好d?

可以 ,最好放冰格
leomandy809
|
kissapplegirl 發表於 19-3-14 22:30
可以 ,最好放冰格

請問放冰格可以放幾耐?
同埋我係冰格拎出黎用,
係就咁等佢溶定煲滾左少少水成舊放入去?
面包妹妹
|
kissapplegirl 發表於 19-3-5 04:16
紅菜頭,翠玉瓜,淮山,豌豆蓉,魚肉,魚湯粥(街市買份魚仔煎香兩邊落滾水,滾起轉中小火煮半個鐘),蕃茄 ...

買邊種魚仔?謝謝