自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

現租約(2年死約)3月底到期,已WhatsApp同業主傾好續租價,但間屋本身窗台滲水嚴重,是否應該要求業主先處理好問題才簽新租約?
因朋友幫我睇過耍搭棚做,所以全個工程由外至內一定過萬,驚同業主簽完新租約佢唔處理就麻煩了!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SKY2006 發表於 19-3-4 22:53
現租約(2年死約)3月底到期,已WhatsApp同業主傾好續租價,但間屋本身窗台滲水嚴重,是否應該要求業主先處理 ...

梗係要出聲喇
放下自在

別墅

回覆樓主:

拿拿臨出聲 但業主有機會加返租
不過唔講一陣佢拖你又煩

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

業主知唔知窗台要維修?

大宅

Poyau 發表於 19-3-4 23:15
業主知唔知窗台要維修?

第一年已經知道,當時淨係一個窗台出事,依家係三個窗台都出事,佢一直叫我搵管理處,但係管理處話唔關佢事,所以星期六約咗管理處同業主一齊上嚟睇吓關邊個事,但業主想我星期六簽埋張新租約俾佢
最後呢幾個月,啲電器輪住嚟壞,燈/抽油煙機/煮食爐,連洗衣機都好似就快夠鐘

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

SKY2006 發表於 19-3-4 22:53
現租約(2年死約)3月底到期,已WhatsApp同業主傾好續租價,但間屋本身窗台滲水嚴重,是否應該要求業主先處理 ...

咁話要搭棚位朋友有冇同你講因咩事渗水?

外牆剝落渗水係阿公既,管理處及法團要處理

窗邊膠老化係業主負責整,仲要同你換多件電器,羊毛出在羊身上,可能加你很多租。最好傾掂數先簽约,仲要在租约上白字黑字寫明家電佢包修理和更换及限佢几多個月內整完渗水,風季漏水变澤國,業主要换地板,你又浸濕很多傢俬電器,水夠高會跳制,对大家都冇好處。

你冇想過搬走咩?

子爵府

回覆樓主:

一定要通知 佢整唔整都好 唔係有起事上黎屈番樓主

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SKY2006 發表於 19-3-4 23:22
第一年已經知道,當時淨係一個窗台出事,依家係三個窗台都出事,佢一直叫我搵管理處,但係管理處話唔關佢 ...

咁多問題, 你諗住自己搞掂? 否則一定要出聲
放下自在

子爵府

Jasmine-4711 發表於 19-3-4 23:40

間屋滲水業主要整但家電包修理同更換,要咁樣落死係租約,我係業主唔會簽囉,人為既壞都換好唔掂。

大宅

Jasmine-4711 發表於 19-3-4 23:40

滲水業主和管理處都唔肯負責,所以今次叫晒佢哋嚟當面講清楚
因為包傢俬電器,所以唔係好想半

大宅

bobo88hk 發表於 19-3-4 23:49
一定要通知 佢整唔整都好 唔係有起事上黎屈番樓主

一路都有WhatsApp窗台滲水啲相俾業主,所以業主完全知道現時情況

禁止訪問

大宅

elysion 發表於 19-3-4 23:53
間屋滲水業主要整但家電包修理同更換,要咁樣落死係租約,我係業主唔會簽囉,人為既壞都換好唔掂。
...

2017年起租,2年都冇搵過業主更換任何嘢,抽油煙機零件自己出錢去配,更換超過10個燈膽,上手住客用得好粗下,呢2年問題陸續出現,最怕跟著呢1年吾好彩大件電器物品壞了要我賠

大宅

cinda72. 發表於 19-3-5 00:11
你緊係叫佢整左先啦
成年都唔願理,你認為簽左有張死約係度,仲會理咩?
呢d野邊會關管理處事,呢 ...

咁我會叫業主整左先簽約
另外想請教如果業主拖我遲些會整,咁3月尾前都整吾切,我先前同業主WhatsApp確認續租有冇法律效力的(1死1生)

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

SKY2006 發表於 19-3-5 00:09
滲水業主和管理處都唔肯負責,所以今次叫晒佢哋嚟當面講清楚
因為包傢俬電器,所以唔係好想半:ba ...

如管理處同業主互相推個波冇人肯接波,你就米簽约。死约時水浸,你要搬就要賠足俾業主。

管理公司有冇專業的工程師/判頭一齊來睇睇。

大宅

cinda72. 發表於 19-3-5 00:29
係份約度白紙黑字加埋落去囉

我嘅意思係WhatsApp續約是否有法律效力的?如果要成過萬元整滲,業主好大機會唔會整,最後3月尾可能都系要搵屋搬

大宅

Jasmine-4711 發表於 19-3-5 00:43
如管理處同業主互相推個波冇人肯接波,你就米簽约。死约時水浸,你要搬就要賠足俾業主。

管理公司有冇專 ...

應該係管理公司啲同事嚟睇,但我唔知佢哋係咪專業人士

禁止訪問

大宅

SKY2006 發表於 19-3-5 00:48
我嘅意思係WhatsApp續約是否有法律效力的?如果要成過萬元整滲,業主好大機會唔會整,最後3月尾可能都系要 ...

朋友教我如果業主唔想整,叫佢減租作為補償

首頁

尾頁

跳至