夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

pkbkek 發表於 19-3-6 20:26
教肓理念不同, 我相信是不少夫婦亦有面對的...
我亦有經歷過, 但一定要其中一方先讓步, 否則只會令件事越 ...

咁話說我今日又試下踏出一步同佢傾溝通嘅問題(其實每次都係我raise 出嚟講,因為佢唔aware係問題或者唔會改變情況)。喺討論前我都已經講明唔係鬧交/為爭論而講。最簡單去到一個位,阿女喊,咁我會試下不同方法令她不喊,咁啱嗰陣佢孭住,咁我話你除了拍佢背都可以叫下佢名同佢講嘢「暗」佢瞓。佢就覺得佢扭眼瞓,唔講佢喊多幾下累就瞓。咁其實講嘢係咪真係咁困難?阿女未識講都識聽。跟著又話佢講得比我多,做咩我唔講,我話我唔係要同你鬥多少(嗰陣我食緊橙然後凖備去冲涼),其實都只係提個建議方法啫,已經又好似起哂摃咁,又覺得我「要求」佢咁做。

男爵府

咁我咪問其實你覺得我地兩個之間每日究竟應該怎樣溝通?係咪唔溝通就已經係你嘅溝通方法?由放工7點返到屋企到嗰陣9:30其實溝通咗乜?我話純綷self reflection,習以為常係咪等於正常。我用埋呢兩日老師學校自殺單嘢做例子,我話你估校長唔知問題咩,唔去正視係咪就當冇事。佢有提返分房瞓或者前後腳食飯而家暫時解決唔到。

男爵府

至於溝通嗰part其實佢都係冇回應過,佢甚至覺得已經有,我問佢唔係係今天我提出討論呢個agenda,咁平日溝通了「甚麼」?你有同事約你食飯都有嘢講吧,我就日日lunch帶飯對住部電腦自己一個啫。whatsapp問有冇早餐,要買咩,同個工人whatsapp佢要買咩有何分別?這是你所指的溝通了嗎?
上面啲問題open-end,不是要他即時俾答案我,我想大概都有10分鐘時間,話題完結。之後我去沖涼,沖完出嚟已瞓咗。

男爵府

回覆 gilgil39 的帖子

零溝通2公婆一起耐左大部分都係平淡。我同老公都係,佢收工就打遊戲機,唔會同我分享d咩事,無乜講野。放假,又係打機。我習慣了。

sweetapplebb

大宅

csc1016 發表於 19-3-8 01:18
咁話說我今日又試下踏出一步同佢傾溝通嘅問題(其實每次都係我raise 出嚟講,因為佢唔aware係問題或者唔會 ...

其實我覺得佢用佢既方法時,你就唔好比意見,咁做c6就覺得佢樣樣做,你都唔滿意!最終可以解決件事既就唔需要執著。

首頁

尾頁

跳至