夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

858D 發表於 19-3-6 12:55
妳老公同我先生一樣係屬於醒目人,咁人地同佢地相處先可以唔使講。
但遇上好似樓主同我前夫Lee類人,妳講, ...

sweet sweet

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 19-3-5 09:39

我好少出聲,通常用眼神。 譬如沖完涼要開抽氣或拉開啲 ...
同意,大叫都冇用。果D唔夠觀人於細微的男人,大叫唔會使他辦到自己想要的結果,反而挨他「惡人先告狀」一招。又係我做小人。
果D夠觀人於細微的男人,唔使大叫,未語他已通。又係我做公主。

又一則我前夫於我先生在照顧我的差異。我地三個一齊去飲波霸奶茶。果間新包裝方式,軟殼杯,裝得滿滿,一插飲桶,我手一捏就爆曬出我身。我一手拿杯,一手拿太陽眼鏡準備戴,冇空手抹身。
兩個男人,日日見我用同一個手袋,日日見我各物有其位置擺在我手袋各處。我紙巾係常用之物,我插紙巾在手袋外的一隔,一抽就可用。
我前夫唔識拎,取遠道,走翻入去餐室拎餐巾。拎得出來都遲曬啦,茶都滲入到我內衣啦。
我先生就醒目,寸步不移,一手就從我手袋抽出我包紙巾,動手幫我抹身。
點比吖!

crystal媽咪    發表於 19-3-6 14:22
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 19-3-6 12:57
sweet sweet
你先生好好,會留意你嘅需要
我冇諗過佢係咪醒目人,不過相處咗 ...

妳老公咪就係算醒目LOR,TUM到人果類。相處耐唔代表會明嫁。我前夫同我朝朝暮暮二十幾年了,都唔明我想點。淨係知佢自己想點,但佢想得要求又高過佢資源所達到既。慣性不達標時就對住我投訴,果樹唔得,Lee樹唔得,就係冇話佢自己點唔掂。我跟佢耐反而知佢想點,我亦學精左點回應,我得過應、、、
「係,我睇到你講既點。
係,我明白你既觀點。
係,我同意你講既。」
順翻佢條氣。我又訓得平安。
靜靜雞,等我自己有些少資源時,佢唔睇住時,我就同佢搞掂左。

原來我都係醒目女人。此乃我先生欣賞我多處之一。佢話我比佢前妻聰明醒目好多。所以我先生TUM到其她女人,我都未擔心過佢。佢搵到個好似我咁拍得上佢既女人,我先來做嘢都未遲。

我爸比我媽醒目的差距太大,結果我爸成日燜我媽。
常見現象:
唔夠聰明的女人就會畀老公燜。
唔夠聰明的男人就反而惡翻老婆。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

858D 發表於 19-3-6 13:21
妳老公咪就係算醒目LOR,TUM到人果類。相處耐唔代表會明嫁。我前夫同我朝朝暮暮二十幾年了,都唔明 ...

女性太聰明唔得,適當嘅時候都要扮蠢。 係呢版見得多,乜都做曬 最後隔離嗰個只旨意你做曬。你仲要湊多一個
兩個人相處,都仲有好多技巧要學

不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 19-3-6 13:39
女性太聰明唔得,適當嘅時候都要扮蠢。 係呢版見得多,乜都做曬 最後隔離嗰個只旨意你做曬。你仲要湊多一 ...
有時唔係自己想搵多個來湊,係要面對現實,自己揀既男人就係能力唔夠自己使用,要學會平心接受來就住佢有既來使用。唔好強難佢做唔到既。唯有自己降低要求啦。我就係將自己要求降得好低來就我前夫的能力。我唔同佢做曬嫁。我都要接受我自己冇咁多資源來主外(搵錢)之餘,又主埋佢既內。所以我唔係呢版乜都做曬果類大女人。因為我真係好有小女人的婚姻生活要求。我唯有怪自己唔好命,有公主病就冇公主命吧。
好在臨老都執到我先生。

珍珠宮

女性太聰明唔得,適當嘅時候都要扮蠢。 係呢版見得多,乜都做曬 最後隔離嗰個只旨意你做曬。你仲要湊多一 ...

扮蠢都要有資歷來扮既。我就冇資歷來扮蠢喇。冇人會信我蠢。因為我係理工科拎全優最高榮譽獎大學畢業的。還是幾名的大學喔。
又咁巧合,蠢女人吸引唔到我前夫同我先生喔。所以如果我扮蠢,只會令到佢地更覺我唔可愛。咱搞到我自己樣衰多幾錢。

crystal媽咪    發表於 19-3-6 14:23

大宅

858D 發表於 19-3-6 12:34
我前夫好容易就認為我惡佢。但我先生唔係咁。佢從來唔認為我惡佢。如果係佢地大姨丈到,同係男人,但表現方 ...

係囉,都唔明,其實呢個星期都相處得唔錯,就咁佢就話我惡,宜家都唔知幾時會再得罪佢

crystal媽咪    發表於 19-3-6 14:23

大宅

858D 發表於 19-3-6 12:41
好選擇。我都係咁對我前夫。忍一時,風平浪靜,退一步,海闊天空。我前夫當住佢娘親面喝我,叫我收聲。我 ...

如果佢咁大聲係媽面前喝我我應該接受唔到

大宅

858D 發表於 19-3-6 12:55
妳老公同我先生一樣係屬於醒目人,咁人地同佢地相處先可以唔使講。
但遇上好似樓主同我前夫Lee類人,妳講, ...

原全正確,佢就係咁,無論我點同佢傾,佢都係覺得我錯,我唔岩,佢先正確,另外如有有野我想幫下佢手,佢話我咩都唔識,覺得我愈幫愈繁忙,仲好,唔洗我煩,換轉睇呢樣都唔錯,為有咁安慰自己

大宅

858D 發表於 19-3-6 13:14
同意,大叫都冇用。果D唔夠觀人於細微的男人,大叫唔會使他辦到自己想要的結果,反而挨他「惡人先告狀」一 ...

又真係二個好唔同,但同樣二個都有拎紙巾,不過一個細心D

大宅

858D 發表於 19-3-6 13:21
妳老公咪就係算醒目LOR,TUM到人果類。相處耐唔代表會明嫁。我前夫同我朝朝暮暮二十幾年了,都唔明 ...

我都學下你神回應先,咁樣答佢可能我都訓得安心D
唔想下下嘈,即係咩事都順下佢意咁囉係咪?
唉,我都想做醒目人,其實佢成日都話我唔夠醒

大宅

講多啲嚟聽吓,點樣扮蠢?

大宅

858D 發表於 19-3-6 14:00
有時唔係自己想搵多個來湊,係要面對現實,自己揀既男人就係能力唔夠自己使用,要學會平心接受來就住佢有既 ...

幸福,依家生活開開心心就夠

858D    發表於 19-3-7 02:00

寶石宮

人妻一號 發表於 19-3-6 14:53
講多啲嚟聽吓,點樣扮蠢?

例如好多電器,其實我識得拆嘅。不過我會扮曬嘢話自己唔夠力。風扇、抽氣扇嗰啲擒高擒低留返畀老公做。
咁當然唔好個鬧鐘入電都扮唔識啦!咁呢啲就叫低b㗎啦! 暫時係諗到咁多

大宅

858D 發表於 19-3-6 14:10
扮蠢都要有資歷來扮既。我就冇資歷來扮蠢喇。冇人會信我蠢。因為我係理工科拎全優最高榮譽獎大學畢 ...

可能你個樣就係行出嚟已經好醒目嗰炸,所以呃唔到人

侯爵府

858D 發表於 19-3-6 12:41
好選擇。我都係咁對我前夫。忍一時,風平浪靜,退一步,海闊天空。我前夫當住佢娘親面喝我,叫我收聲。我 ...

一個男人有無風度係本身修養,無得改變,我有個ex 都係好易trigger 到佢,車行錯路溫馨提出都會嬲,太玻璃心好難相處,唔g 幾時踩地雷 走都走唔切,我同佢講分開時,我話覺得大家唔係好夾,可能分開下好d, 佢話佢唔覺,係我成日駁咀佢先唔高興仲叫我諗清楚先,我梗係諗左先講架喇,佢真係搞笑 而家呢個一年,從來無為呢任何事爭執過,咩都可以傾,d 朋友都話,一個男人氣量又風度同eq 好好好緊要

大宅

我覺得有period, 我擒日同c6嘈兩句,行去廚房斟水見無熱水,咪順口講聲無水,跟住佢無喇喇大叫我阻住佢,叫我行開喇,見佢炆制成個座式大水煲掉落洗碗盤加水,咪叫住佢唔好,用大碗筆水,個接駁口掂到水會壞,佢又鬧多我幾句,仲人身攻擊我,話我d暗瘡搞到我心情唔好先鬧佢,心諗有病產後荷爾蒙都未正常,佢又唔係唔知,明佢呢排工作壓力大,都唔洗咁啊,每次同c6鬧交都覺得好無家教,6299縱壞晒呢個孻仔。

大宅

skybiebie 發表於 19-3-6 15:08
一個男人有無風度係本身修養,無得改變,我有個ex 都係好易trigger 到佢,車行錯路溫馨提出都會嬲,太玻璃 ...

屈番人駁咀個度咁似我c6,我諗應該係平時太多人遷就。

大宅

858D 發表於 19-3-6 14:00
有時唔係自己想搵多個來湊,係要面對現實,自己揀既男人就係能力唔夠自己使用,要學會平心接受來就住佢有既 ...

你地點識到架
有時命運的安排都不得不信
你識你先生時離婚未
還是遇到有得比較才知自己個男人同人地有咁大落差?

大宅

crystal媽咪 發表於 19-3-6 14:56
例如好多電器,其實我識得拆嘅。不過我會扮曬嘢話自己唔夠力。風扇、抽氣扇嗰啲擒高擒低留返畀老公做。
下 ...

哈哈原來咁既

首頁

尾頁

跳至