政府照結構跟私家醫院分別

Zuzububu
|
想問下各位媽媽,在政府醫院照結構係2D,3D或者4D? 有冇報告及照片可以取走? 大概照幾耐?跟私家醫院有沒有分別?
李露眉
|
照結構一定係2D, 3D ,4D 照唔到架,
政府係無得拎片..

唔係間間都有結構期你, 威記早兩3年開始,已不會安排照結構,
除非高危, 但我知有D 醫院有結構期俾人.

我覺得分別,睇你心態,
有D MAMA 信唔過政府, 米寧願花D 錢出去照,

我第一胎有政府照, 好詳盡,
所以無再出去照,

而家第2胎,無結構期俾我, 我要出去照,
最平要1800, 貴既要3千幾,

喊包媽媽
|
以我所知,政府乜都冇得拎,只會得一句正常,不過免費仲想點
cpycpyhelen
|
Zuzububu 發表於 19-3-5 08:36
想問下各位媽媽,在政府醫院照結構係2D,3D或者4D? 有冇報告及照片可以取走? 大概照幾耐?跟私家醫院有沒有 ...

冇報告拎得走,我記得個陣問過過可唔可以申請,但個醫生答我,可以但拎到時你bb已經出左世
李露眉
|
cpycpyhelen 發表於 19-3-5 09:11
冇報告拎得走,我記得個陣問過過可唔可以申請,但個醫生答我,可以但拎到時你bb已經出左世
...

其實個d報告,唔會識睇,2D就係一pat影

好多張,每一part佢print幾張,我上次做完,見佢print out左十幾廿張

平時產檢,私家俾2D同3D好過
fungenergy
|
李露眉 發表於 19-3-5 09:06
政府係無得拎片..

少少off topic
我見你話呢度jm好多唔信政府
好想同你講, 我自己係公務員, 經常排政府醫院睇醫生(公務員隊)
我都唔信政府醫院, 因為成日見到好多求其hea做既case
加上近年咁多醫療失誤
坦白講我都冇信心
btw我好多公務員同事都係自己買保險睇私家

李露眉
|
fungenergy 發表於 19-3-5 09:27
少少off topic
我見你話呢度jm好多唔信政府
好想同你講, 我自己係公務員, 經常排政府醫院睇醫生(公務員隊) ...

係架,所以好多人政府俾左期都一樣出去再做.
oscar都係

咁當然, 睇自己能力,
做oscar, t21, 結構都唔平,
如果3樣做齊, 要成萬蚊,

不過我都相信私家比政府有保証既.
但又唔可以講政府係一定hea

fungenergy
|
李露眉 發表於 19-3-5 09:51
oscar都係

出去做只係T21/nifty pro同照結構啫 (得政府係oscar)
nifty pro 我$2800, 結構$2500
total都係5000多d, 唔洗成萬
而家nifty pro加左價~$5000左右
加埋都唔需要成萬蚊
呢D野真係豐儉由人
最好就梗係私家+政府兩邊做啦
政府hea唔hea真係睇你好唔好彩
我生仔係搵命搏, 寧願用錢買個安心仲好 (反正都係生一胎之嘛)
cpycpyhelen
|
李露眉 發表於 19-3-5 09:17
其實個d報告,唔會識睇,2D就係一pat影

好多張,每一part佢print幾張,我上次做完,見佢print out左十幾 ...

所以我冇要到,而我自己私家產檢佢每次都比返啲片我,想睇可以開返黎睇
chimpanzeee
|
李露眉 發表於 19-3-5 09:51
oscar都係

我就政府私家兩邊睇,又唔覺得政府係hea,不過私家真係check 既野多好多,做T21,結構呢D錢唔慳得
Wonda
|
李露眉 發表於 19-3-5 09:06
政府係無得拎片..

想請教下政府結構呀,瑪嘉烈俾到結構我,我問咗姑娘會唔會每隻手指數,佢答如果醫生見到正常齊全只會提及大器官,唔會一隻一隻手指腳指數,姑娘話大吉利是多咗隻少咗隻先特別講。請問你上一胎係點呀?想聽下意見,係咪要再俾$出去私家照?因為如果冇呢個必要,我情願個二千三千蚊留返買其他bb嘢。thanks.
李露眉
|
Wonda 發表於 19-3-5 14:57
想請教下政府結構呀,瑪嘉烈俾到結構我,我問咗姑娘會唔會每隻手指數,佢答如果醫生見到正常齊全只會提及 ...

我係威記照,佢有count
可能阿女姿勢又清楚

我個時好詳細,照左半個鐘,每一part佢都有print out留底
李露眉
|
Wonda 發表於 19-3-5 14:57
想請教下政府結構呀,瑪嘉烈俾到結構我,我問咗姑娘會唔會每隻手指數,佢答如果醫生見到正常齊全只會提及 ...

你私家就穩個細心d
有d私家都好求其
Wonda
|
李露眉 發表於 19-3-5 15:04
你私家就穩個細心d
有d私家都好求其

我仲諗緊要唔要搵私家呀⋯⋯

不過呢幾次去產檢,啲醫生同姑娘都好好。
再諗下先。thank you.
貓宅
|
我政府照, 真係好求其, 照主要器官, 最尾話正常就算, 都無點解釋過, 而家想再出去私家照都已經book唔到
Wonda
|
貓宅 發表於 19-3-5 15:55
我政府照, 真係好求其, 照主要器官, 最尾話正常就算, 都無點解釋過, 而家想再出去私家照都已經book唔到 :no ...

我估佢地正常意思即係冇事冇問題。但俾我地感覺會好hea.

貓宅
|
Wonda 發表於 19-3-5 18:23
我估佢地正常意思即係冇事冇問題。但俾我地感覺會好hea.

咁我都明...
但一開頭佢話我bb趴咗喺度唔合作, 再郁吓照吓咁, 見佢剩係照個頭, 內臟同脊骨就算, 過程都係10mins度, 我想知其他眼耳口鼻呀, 手手腳腳都好似無理到, 又無乜解釋, 我見其他照私家既係照好耐同好detail, 所以我就覺得佢太求其囉
雖然話政府免費唔好要求, 但我寧願出去私家照
Maymay_1212
|
我剛剛2月係威爾斯照結構, 都唔hea, 照左成個鐘, 醫生睇得好詳細, 由腳開始, patpat, 內臟, 心血管再到眼耳口鼻, 手指全部數齊。感覺上部機係清過平時私家個部好多, 仲會睇到心臟動静脈流動, 用紅色藍色show俾你睇。聽個護士講儀器就政府醫院勁d, 出面唔會有。 所以我都無再出去照, 慳返幾千,不過個醫生就粗魯d, 照個時勁用力按落個肚度。bb
遮住面仔, 佢睇唔到, 就大力㩒個肚等bb拎開隻手, 真係痛到想死。我諗私家個d就會呵住你, 政府就唔會。
plng1215
|
我在威院公立科做產檢覺得佢地都有不足之處,如不會照宮頸長度,BB 心跳只會看下有無跳動無聽幾多下,所以我有在私家產檢補返政府無檢查既野。

但威院私家症就勁好,因我去了威院私症做T21, bb 有些問題佢地跟得好足同好貼,要抽羊水仲會排返公症服務比我,反而對佢地私症有不錯的印象,如果經濟許可當然公家私家兩邊睇啦
因為我個case 正正是公症完全無發現,私症好早時巳懷疑了,所以私家產檢錢不要慳。
fakyman
|
政府比左期你照結構都book定私家好d
萬一你覺得政府照得唔好,都有後備