卡夫片裝芝士冇寫巴氏消毒

Meat_Ball
|
其實食唔食得。。我仲食左幾塊。。。
肥虎虎
|
Meat_Ball 發表於 19-3-5 11:05

食得
Meat_Ball
|
肥虎虎 發表於 19-3-5 11:16
食得

感謝!
IvansweetHeart
|
芝士我成日係街食呀,吞拿魚芝士飛碟,應該冇事啩?沙律個D就晤敢
肥虎虎
|
IvansweetHeart 發表於 19-3-5 15:31
芝士我成日係街食呀,吞拿魚芝士飛碟,應該冇事啩?沙律個D就晤敢

吞拿魚你都要小心d
始終餐廳開左唔知擺幾耐
自己在家開罐頭又另計
IvansweetHeart
|
肥虎虎 發表於 19-3-5 15:32
吞拿魚你都要小心d
始終餐廳開左唔知擺幾耐
自己在家開罐頭又另計

係喎,冇記得係一大罐添,下次食其他!謝謝提醒
肥虎虎
|
IvansweetHeart 發表於 19-3-5 15:48
係喎,冇記得係一大罐添,下次食其他!謝謝提醒

揀d 食得又安心
haha748494
|
應該冇事,如果擔心,下次唔好食。
bbbbb001
|
唔係自助餐攤出來的軟芝士就得
GCHK
|
芝士冇問題嘅,唔使擔心
google_hi
|
去過衞生署講座,最好食經巴士德消毒既芝士,百佳搵到有,外國牌子

"巴士德消毒以其發明者路易巴士德的名字命名,是一種把食物加熱至
某個溫度並保持一段時間以消滅有害微生物的熱處理方法。巴士德消
毒亦把產品中引致食物腐壞的微生物數量減少,從而延長食物的保質
期。"

"由於生的食物(例如生乳和生蛋)可能含有多種細菌(例如李斯特菌、
牛 型 分 枝 桿 菌(可 引 致 結 核 病)、沙 門 氏 菌、O157型 大 腸 桿 菌、
寄生蟲和病毒),進食這些生的食物可能令人患病。因應細菌的種
類、受污染的程度和個人免疫力,病人可能出現不同的病徵。常見
的徵狀包括嘔吐、腹瀉、腹痛和發燒,嚴重者更會出現腎衰竭和癱瘓
等足以致命的徵狀,高危人士如孕婦、嬰幼兒、長者和免疫力較低
人士等尤其如是。值得一提的是,孕婦如因感染李斯特菌而患病特別
危險,可能引致流產、胎兒死亡或新生嬰兒染病/夭折。"
google_hi
|
肥虎虎 發表於 19-3-5 15:32
吞拿魚你都要小心d
始終餐廳開左唔知擺幾耐
自己在家開罐頭又另計

吞拿魚反而係熟食,無咁擔心
肥虎虎
|
google_hi 發表於 19-3-6 17:00

寫得好清楚
係擔心餐廳唔知放左幾耐係驚處理擺放唔好有菌
唔關生定熟事
amfam
|
google_hi 發表於 19-3-6 17:00

Tuna 高水銀,少食多滋味,多吃壞肚皮
Cancam103
|
營養師話片裝芝士食得,有經過消毒,但外國超市一舊舊切出黎續gram買果d就唔可以食,因無經消毒處理...有分的!
google_hi
|
肥虎虎 發表於 19-3-6 17:02
寫得好清楚
係擔心餐廳唔知放左幾耐係驚處理擺放唔好有菌
唔關生定熟事

所有食物都驚處理擺放問題~
EstrellaDamm
|
Meat_Ball 發表於 19-3-5 11:05
卡夫呢類其實正確被稱為「加工芝士製品」,一定消過毒。卡夫、笑牛、芝士醬、忌廉芝士係屬於呢類。
另一類係所謂天然芝士,成分比「加工芝士製品」簡單而且少添加劑。天然芝士又分硬芝士、半軟硬及軟芝士。孕婦要避免嘅係用未經消毒奶品製造嘅軟芝士(如 Brie, Camembert等)及藍芝士。硬芝士如 cheddar, pecorino 等因為水分低,不適宜細菌生長,所以較安全。不過,不論邊種芝士,其實只要經過加熱至出煙,都能夠殺死李斯特菌,可以安全食用。