同BB同房定分房的?

IvansweetHeart
|
成日睇外國個D家庭係好小BB自己一個房,外國又大D,咪喊好耐先有人知?定其實香港好多都分房的?我地方細床仔將會放大人床邊咋,不過好奇一下
xxjooolisa
|
我覺得一至兩歲前瞓媽咪房
肥虎虎
|
IvansweetHeart 發表於 19-3-5 15:22
成日睇外國個D家庭係好小BB自己一個房,外國又大D,咪喊好耐先有人知?定其實香港好多都分房的?我地方細床 ...

有d外國既法例係bb與大人必須分房
反則犯法
我自己都係分房
Carmen8080
|
有房一定分開訓 會容易早啲戒夜奶

Carmen8080
|
肥虎虎 發表於 19-3-5 15:26
反則犯法
我自己都係分房

犯法咁誇張?

不過以我經驗 我個仔一早戒夜都有關係 因為無人騷擾佢訓覺 會專心啲訓

生完無耐阿b係同我房但有一次我老公鼻寒嚇醒個仔 比佢激死 自始之後都係分開訓好啲

肥虎虎
|
Carmen8080 發表於 19-3-5 15:29
犯法咁誇張 咁道理

不過以我經驗 我個仔一早戒夜都有關係 因為無人騷擾佢訓覺 會專心啲訓

係呀
法例真係咁
又唔鬧得更加唔打得
|
肥虎虎 發表於 19-3-5 15:26
反則犯法
我自己都係分房

甘你bb係咪好獨立冇甘痴身呀自己一間房
肥虎虎
|
IvansweetHeart 發表於 19-3-5 15:50
甘你bb係咪好獨立冇甘痴身呀自己一間房

宜家仲痴住我
因為仲起個肚中
不過已經為佢準備獨立房啦
都一定要獨立
因為佢係起外國長大既bb
|
肥虎虎 發表於 19-3-5 15:52
宜家仲痴住我
因為仲起個肚中
不過已經為佢準備獨立房啦

原來係甘,我見香港同房多,可能土地問題
肥虎虎
|
IvansweetHeart 發表於 19-3-5 15:56
原來係甘,我見香港同房多,可能土地問題

雖然bb床有碌
我生完初期都唔會比bb床就近大人床
唔想佢咁依賴
同埋唔會比佢同大人瞓 / 上大人床
瞓慣左就踢唔走
發達喇
|
回覆 IvansweetHeart 的帖子

屋企有空間就分房,但係香港地都應該難d
donutnut
|
外國分房訓通常會有個BABY MONITOR, 一有咩聲都會聽到~
ChansBB
|
IvansweetHeart 發表於 19-3-5 15:22
成日睇外國個D家庭係好小BB自己一個房,外國又大D,咪喊好耐先有人知?定其實香港好多都分房的?我地方細床 ...

我好enjoy同房異床
我地同大仔都keep到四歲啦

佢每晚每朝都好sweet呢望到果下
我覺得都瞓得好d
同照顧newborn真係方便好多
JM12
|
我係同房但分床, 到2歲幾張bb床太細唔夠瞓, 就分埋房啦

其實ok架, 對大家既睡眠質責都提升
smiletkl
|
打算分房,想佢靜d好瞓d,同埋夜晚叫老公湊,我自己休息
xxjooolisa
|
JM12 發表於 19-3-5 17:22
我係同房但分床, 到2歲幾張bb床太細唔夠瞓, 就分埋房啦

其實ok架, 對大家既睡眠質責都提升 ...

我都打算同房,有D咩事我都會知道醒到,到兩歳先分房。太細唔想佢自己瞓,冇人知發生乜事
Nbs
|

理想同現實。
理想梗係bb 自己一間房,自己自動訓著,喊到累自己訓唔使tum 佢,一覺訓天光半夜醒見無人再訓返,爸爸媽媽都好好休息晚晚好夠訓。
但現實有幾多個做到 ? 環境上,感情上。有必要幾個月人仔就要佢獨立唔痴身嗎 ? 我自問做唔到。

puppydingo
|

day 1就分房

孖寶自己同房

有baby monitor無問題

我係外國,真係好小人同房。

我要做媽媽
|
講真喇,初生既時候咁細個,俾佢自己訓一間房我真係唔放心
EstrellaDamm
|
從安全角度及方便餵母乳嚟講,初生最好做法係同房唔同床。