6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

常綠葉 發表於 19-3-6 11:36
我都係ftm, 重要家人全部唔係身邊, 個仔重要唔跟爸爸,好似當爸爸透明 好在既係我仔好識扮野,一出 ...

我個仔都係咁,
一出街就好開心,成日望住人笑,啲人仲讚佢乖呢排仲衰,厭奶唔肯埋身食奶,喊晒咁推開我。我老公又幫唔到我,我都試過由佢喺張床度喊,喊到床單都濕晒。

大宅

elkykit 發表於 19-3-6 22:13

完全明白,因為我個10個月B都係咁,同人講佢哋只會話:唔食 ...

你仲有多個要照顧一定好辛苦,又扭計又唔食嘢真係好炆,我試過好炆憎,又要忍住自己唔好打佢,自己一拳揼落個衣櫃度呢排又唔肯埋身飲奶,每晚臨瞓都諗聽日又唔知要扭幾耐

子爵府

lovebabyloveu 發表於 19-3-7 15:05
你仲有多個要照顧一定好辛苦,又扭計又唔食嘢真係好炆,我試過好炆憎,又要忍住自己唔好打佢,自己一拳揼 ...

每次餵食時間個心就好似透唔到氣咁,不停自己透大氣深呼吸

大宅

lovebabyloveu 發表於 19-3-5 21:30
我會控制唔到,明知打佢鬧佢仲衰仲扭計,但就係忍唔住。我試過好大力打佢pat pat/大脾,又試過掉佢上床, ...

加油

係呢度講晒出黎la,將唔開心呻出黎,好多媽媽好明白你。
覺得辛苦就喊,搵d唔洗執手尾的野掟,枕頭果d。

情緒要發洩出黎。

我都成日好唔開心,好大壓力。我選擇食野,飲可樂。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

好明白媽媽心情,但每次發脾氣之前諗下,呢個系我親生,再曳曳,都要比D耐心。媽媽心情平靜喇,先可以影響到小朋友。

大宅

我明白你,有時候真係好憫,我都試過發洩打梳化打到手痛,但點都唔好傷害倒佢,嬲起上嚟怕你太大力,後果嚴重呀,bb唔識講嘢只可用喊表達,你真係要控制吓自己,食d甜嘢冷靜吓再同個b死過,加油呀,做人阿媽係辛苦㗎,大家一齊努力。

大宅

milk67890 發表於 19-3-8 00:40
我明白你,有時候真係好憫,我都試過發洩打梳化打到手痛,但點都唔好傷害倒佢,嬲起上嚟怕你太大力,後果嚴 ...

事後傷心點解自己咁辛苦生佢出黎但咁對佢,我都好驚會整親佢,一炆個人就抖唔到氣咁,諗過想兜巴星佢,好彩忍到手。反省後又擔心明天唔知會點過,我好想可以好好享受親子關係

大宅

lovebabyloveu 發表於 19-3-5 21:30
我會控制唔到,明知打佢鬧佢仲衰仲扭計,但就係忍唔住。我試過好大力打佢pat pat/大脾,又試過掉佢上床, ...

其實bb好多野都知,你咁樣發脾氣打佢鬧佢,佢只會學你跟你,有咩唔鐘意就會扭計,我覺得你應該正視左自己情緒問題先。

個個bb都會扭計,都會有唔食野既時候,如果可以了解一下你bb究竟深層原因係咩。

多d搵人傾下計,幫下手。

我個b食奶都好鐘意扭,有時什至唔食,我會覺得佢鐘意食幾多由得佢,佢係一個人仔,唔係機械人,佢好奇鐘意扯果樣呢樣,我都由得佢,滿足下佢,有時我都唔知佢喊咩,點氹都冇用,我就由得佢喊一陣

珍珠宮

專職湊B難免心情會暴躁。可以間中同朋友出去傾計,shopping,舒緩一下壓力。

大宅

kenchiu311 發表於 19-3-8 16:09

其實bb好多野都知,你咁樣發脾氣打佢鬧佢,佢只會學你跟 ...

我都好驚佢會變成我咁

大宅

我好明!我全職湊bb,愈大扭訓就愈難搞,明明對眼已經就合埋都要扭勁耐,又要企係度抱同一路郁住,停/坐都唔得,有時個人好忟會忍唔住鬧佢,但望住佢又會好內疚,佢根本唔知咩事!呢個時候唯有同自己講,佢嘅世界好簡單,而佢依靠嘅人就係我!或者有時扭緊計我會放低佢,唔好理佢住,冷靜下先!老公放工返嚟就儘量偷時間休息下,咁樣爭好遠!加油

男爵府

lovebabyloveu 發表於 19-3-5 18:27
B而家7個半月,扭計多左,成日要抱要玩要企要見到人,否則就不停喊,唔願食唔願訓又唔肯飲水(但會扭眼訓) ...

打我就唔會 發脾氣我就會 不過係發我仔脾氣4歲仔

大宅

開心吸收勳章

lovebabyloveu 發表於 19-3-5 18:27
B而家7個半月,扭計多左,成日要抱要玩要企要見到人,否則就不停喊,唔願食唔願訓又唔肯飲水(但會扭眼訓) ...

產後抑鬱真係生完一年之內都會有。7個月岩岩加固真係好多野攪,一歲之後會好好多。媽媽加油。你媽媽可唔可以幫手湊一日半日,自己去開心下。對你同bb 都好。

大宅

Bb 係無罪。好明顯 有抑鬱,要正視。

我b訓唔到覺。成日都勁扭,一喊就兩個鐘。

我相信,你愈罵,他就愈喊。我成日阻止我老公罵bb

因為是我們帶他來這個世界
講到尾,只是步伐不一致。你盡量follow bb 的而要。大家都要適應

大宅

我囡都好扭
見吾到人就爆喊
明明坐櫈睇我煮野都要喊,咩都吾食只要啜奶,十個月了,我好煩每次要喂佢自己都覺得好痛苦好大壓力

大宅

菜宝宝 發表於 19-3-12 22:26
我囡都好扭
見吾到人就爆喊
明明坐櫈睇我煮野都要喊,咩都吾食只要啜奶,十個月了,我好煩每次要 ...

我囝食野都好煩,頭幾啖好肯食,之後周身郁又發脾氣,餵到人都癲,每次都係耐力考驗。今日都忍不住發左脾氣

大宅

amuroo 發表於 19-3-10 01:04
Bb 係無罪。好明顯 有抑鬱,要正視。

我b訓唔到覺。成日都勁扭,一喊就兩個鐘。

有次我發完炆憎,抱住佢一路喊,一路諗,我帶佢黎世界係咪錯。

複式洋房

回覆樓主:

我b仲有幾日10m....
我個個仲難搞。。。
8m前bb車都唔肯坐。。
一定要咩一定要抱。。。
做家務咩住佢,係每天都發生既事
依加大d有時肯坐bb車係我格離望住我,但太耐都一定要抱反。。。
由佢出世開始已經好難湊。。。
頭三個月直頭一放底就喊,訓都要抱住。。。
依加大個就訓左都要係身邊陪佢,一行開就醒就喊。。。
咩人都唔跟,爸爸都唔比抱。。
所以咩都係自己1個,好辛苦
不過我從來冇發脾氣,可能我一開始就接受左佢難湊。。。
媽媽,加油啊!
當Bb笑,當bb又學識1樣野,你又會覺得好開心

別墅

我個仔有時都係咁,我會用咩帶咩住佢做野,或者行下

男爵府

我都試過未滿月鬧BB,之後都試過係咁扭攪到我發火打佢大脾,打完自己又自責打BB

首頁

尾頁

跳至